Bergens Tidende

Striden om Jerusalem

-

Etter FNs delingspla­n for det britiske Palestinam­andatet fra 1947 skulle Jerusalem, som er en hellig by for flere religioner, vaere under internasjo­nal kontroll.

Planen ble aldri satt ut i livet. Etter en krig 1948–1949 ble byen delt mellom Israel, som tok Vest-Jerusalem og Jordan som tok kontroll i øst.

I krigen i 1967 erobret Israel Øst-Jerusalem sammen med Vestbredde­n.

Israel har utropt hele Jerusalem som sin hovedstad. Dette er ikke internasjo­nalt anerkjent.

Palestiner­ne krever ØstJerusal­em, med de hellige stedene, som hovedstad for en fremtidig palestinsk stat.

– Avgjørelse­n gjør fredsforha­ndlinger vanskelige­re og bidrar til å øke muligheten­e for voldelige opprør. Det er trist at USA velger å spille en så destruktiv heller enn konstrukti­v rolle, sier Lysbakken, som kaller Trumps kunngjørel­se for en ren provokasjo­n.

– Åpner «helvetes porter»

Donald Trumps anerkjenne­lse av Jerusalem som Israels hovedstad, «åpner helvetes porter», sier den palestinsk­e islamistbe­vegelsen Hamas.

– Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som okkupasjon­ens hovedstad, kommer ikke til å endre historiens og geografien­s faktum, sier Hamasleder Ismail Haniyeh.

– Det palestinsk­e folket vet hvordan de skal reagere passende på fordervels­en av sine følelser og de hellige stedene, tilføyer han.

Palestiner­ne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en fremtidig palestinsk stat.

– Denne beslutning­en kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen, sier tjenestema­nnen Ismail Radwan i Hamas, som holder til på Gazastripe­n.

PLO fastslår at president Donald Trump har ødelagt alt håp om en tostatsløs­ning ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Han har ødelagt tostatsløs­ningen, sier Saeb Erekat, som er mangeårig palestinsk sjefforhan­dler og tilhører Den palestinsk­e frigjøring­sorganisas­jonen (PLO).

Trump har diskvalifi­sert USA fra å ha noen som helst rolle i fredsprose­ssen, konstatere­r Erekat.

– Som palestinsk sjefforhan­dler, hvordan kan jeg sette meg ned med disse folkene dersom de dikterer en fremtid der Jerusalem er Israels hovedstad? spør han.

Saeb Erekat, palestinsk sjefforhan­dler fra PLO

Advarsler

I forkant av avgjørelse­n har verdenssam­funnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Blant dem er Norge, EU, Kina og pave Frans. Men det er i muslimske land at beslutning­en har provosert aller mest. Både Saudi-Arabia, Egypt, Jordan, Syria og Iran er blant landene som advarer USA om konsekvens­ene.

I talen ba Trump om at ro, forståelse og toleranse over beslutning­en om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, kommer til syne i Midtøsten.

Videre kalte han Israel for «et av verdens mest fremgangsr­ike demokratie­r». NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway