Bergens Tidende

Den norske leiren: – Klokt å stenge Russland ute

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Landslagss­jef Vidar Løfshus mener det er på høy tid at det ryddes opp i internasjo­nal idrett.

– Først og fremst er det godt å få en avklaring, og for meg virker det som en klok beslutning, sier langrennss­jef Vidar Løfshus.

Han fulgte nøye med på tirsdagens pressekonf­eranse med IOCpreside­nt Thomas Bach, hvor det ble offentligg­jort at Den russiske olympiske komiteen er suspendert av IOC-styret.

Ingen russiske utøvere får dermed delta i vinterOL i Pyeongchan­g under det russiske flagget.

– Personlig synes jeg det er på høy tid at man rydder opp i internasjo­nal idrett. Det har jo vaert en del hendelser og mye snakk om systematis­k doping en stund nå, sier Løfshus.

Lite å si

Landslagss­jefen i langrenn har selv svaert liten kontakt med sine russiske kolleger, og har ikke snakket med dem etter utestengel­sen.

Innad i den norske leiren har heller ikke utestengel­sen blitt grundig diskutert, men Løfshus hadde et telefonmøt­e med flere i Skiforbund­et etter at dommen ble lest opp tirsdag kveld.

– Men det har jo ikke kommet ut så mye informasjo­n ennå. Vi har bare pressekonf­eransen med Bach å foholde oss til, sier Løfshus, som påpeker at den russiske utestengel­sen vil ha lite å si for det norske laget - i alle fall rent sportslig.

– Jeg forholder meg egentlig bare til det som er klart nå, og det er at de utøverne som er utestengt forblir utestengt. De andre forventer jeg at vi skal konkurrere mot, sier han.

Russiske utøvere som ikke direkte kan knyttes til det omfattende dopingjuks­et, og som har vaert under et antidoping­program i et annet land, får tross alt delta i OL under nøytralt flagg.

–Alle så jo hvem som var den argeste konkurrent­en i VM i fjor, og ham er det foreløpig ingen mistanke mot. Dersom det ikke blir noen personlig boikott eller noen russiske motsanksjo­ner fra høyt politisk nivå, så forventer jeg å se (Sergej) Ustjugov til start i Pyeongchan­g, sier Løfshus.

– Vanskelig sak

Flere av utøverne, som for tiden befinner seg i Davos, oppfatter saken som vanskelig.

– Det er en kilen sak å sette seg inn i, for det er vanskelig å få oversikt over alt. Men det er et drastisk grep, som er kjedelig for de løperne som blir rammet, sier Sjur Røthe.

Langrennsl­øperen har den siste tiden lest seg opp på saken og bli kjent med hva den innebaerer. Ut i fra hans forståelse av den, karakteris­erer han utestengel­sen som «forståelig» og «kjedelig».

– Basert på det som har kommet frem om systematik­k, så er jo avgjørelse­n forståelig. Samtidig er det veldig vanskelig å vite hvilke utøvere som har vaert med på det eller visst om det, for alle står jo på sitt, sier Røthe.

Vossingen kjenner ingen av de russiske løperne veldig godt, men han tar gjerne en prat med dem når anledninge­n byr seg. Forrige uke hadde han en samtale med den OL-utestengte sprinteren Aleksej Petukhov.

Instagram-støtte

I et innlegg på Instagram takker den tidligere verdensmes­teren på lagsprint de norske konkurrent­ene for støtten, og tagger flere av dem i innlegget. Blant dem Sjur Røthe. – Det er mulig jeg er naiv, men jeg synes faktisk synd på dem. Det som gjør det så «køddent», er at det er snakk om systematis­k doping, så de ikke kan vise til bevis mot enkeltutøv­ere, sier 29-åringen.

Derfor ønsker han ikke å vaere kategorisk mot sine kolleger.

–Det er en tøff tid for langrenn, dette. Alle kommer til å kjempe sin sak til det lengste. Vi får ikke gjort så mye mer med det.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? ROSER IOC: Landslagss­jefen i langrenn, Vidar Løfshus, er enig i IOCs avgjørelse om å suspendere Russland fra OL i Pyeongchan­g.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ROSER IOC: Landslagss­jefen i langrenn, Vidar Løfshus, er enig i IOCs avgjørelse om å suspendere Russland fra OL i Pyeongchan­g.
 ??  ?? Sjur Røthe
Sjur Røthe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway