Bergens Tidende

Skrinlegg freding grunna konflikt med huseigar

I 16 år har eigaren av Parkveien 34 og kultur- minneforva­ltninga vore i konflikt om fredinga av bygget. No gir fylkeskons­ervatoren opp.

- INGVILD NAVE ingvild.nave@bt.no foto RUNE SAEVIG foto GEIR MARTIN STRANDE

e– Etter at vi oppretta fredingssa­k på Parkveien 34 for fire år sidan, slutta huseigaren å svare på brev, telefon og e-post. Eg har aldri opplevd ei liknande sak, fortel konstituer­t fylkeskons­ervator, David Aasen Sandved.

Konflikten går heilt tilbake til 2001 då Bergen kommune varsla fylkeskons­ervatoren om at Vågenes dreiv med byggjearbe­id på eigedomen utan løyve. Konsekvens­en blei at bygarden blei mellombels freda.

– Vi frykta at store kulturminn­everdiar skulle gå tapt, forklarer Sandved.

Første i jugendstil

På adressa ligg ein av Bergens første bygardar i jugendstil. I 1904 sto den ferdig, teikna av arkitekt Daniel Muri, som også står bak mellom anna St. Jacobs kyrkje og Hotel Bristol på Torgallmen­ningen.

Eigar av bygarden er Bjørn Kåre Vågenes, ein stor eigedomsak­tør i Bergen. Selskapet Bjørn Kåre Vågenes Eiendom er bokført med eigedomsve­rdiar for over ein halv milliard kroner.

Då Vågenes blei gjort kjent med fredingssa­ka, slutta han å svare, hevdar fylkeskons­ervatoren.

– Det har vore svaert vanskeleg å få til dialog med huseigar, og vi har heller ikkje fått tilgang til bygget. Det er årsaka til at vi no har sendt eit forslag om å avslutte fredingssa­ka ut på høyring, seier Sandved.

No gir fylkeskons­ervatoren opp. Det reiser spørsmålet om private huseigarar kan unngå at

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway