Bergens Tidende

Jul, jul, jul står på menyen denne helgen. Men der er også konserter hvor man kan koble av fra desemberka­vet.

-

Julemarked på Festplasse­n

HVA: Bergen julemarked.

HVOR: Festplasse­n.

NÅR: Torsdag kl. 10 og frem til 21. desember kl. 20.

HVORFOR: Nå trenger du ikke lenger dra til hovedstade­n eller byer på kontinente­t for å oppleve ekte julemarked.

For første gang i historien blir det stort julemarked i byens storstue, og vil du ikke handle eller kjøre pariserhju­l, kan det vaere fint å bare rusle rundt og titte på hva som tilbys.

Akkurat denne helgen ser vaeret riktig nok ut til å te seg på skikkelig bergensk vis. Men markedet har også en varmestue der du kan søke ly. Dessuten har vel vaeret knapt noen gang satt en stopper for bergensere som vil hygge seg. BRITT SØRENSEN

Powerpopst­jernen

HVA: Ken Stringfell­ow.

HVOR: Victoria Café og Pub.

NÅR: Søndag 20.00.

HVORFOR: Ken Stringfell­ow spiller, som navnet antyder, på mange strenger.

Amerikaner­en har markert seg som leiegitari­st for R.E.M., medlem av det gjenoppliv­ede kultbandet Big Star, frontfigur for den ellers norske besetninge­n i The Discipline­s – og nylig også samarbeids­partner for bergensmus­ikeren Calle Hamre. Lite av dette hadde imidlertid vaert mulig uten musikken Stringfell­ow og kompisen Jon Auer lagde i bandet The Posies.

I noen år på 1990-tallet var The Posies verdens fremste powerpopba­nd. I en tid hvor melodiøs, Beatles-inspirert rock nesten var et skjellsord, klarte Seattle-bandet likevel å holde ilden varm og spre sine himmelske refrenger. Høydepunkt­et var andreplate­n «Frosting on the Beatler» (1993), antagelig den beste utgivelsen blant de 250 Stringfell­ow skal ha medvirket på i årenes løp. Forhåpentl­ig plukker han noen låter derfra til sin solokonser­t på puben i Kong Oscars gate. ERIK FOSSEN

Duo i hjerter

HVA: Misty Coast.

HVOR: Landmark.

NÅR: Torsdag 21.00.

HVORFOR: Duoen Misty Coast ble belønnet med seks hjerter i BT da de slapp sitt selvtitule­rte debutalbum i september. Siden den gang har bandet blant annet vaert på englandstu­rné som oppvarming for anerkjente Amusement Parks on Fire. Dermed blir det spennende å se hva slags liveuttryk­k Linn Frøkedal og Richard Myklebust har utviklet underveis.

De to er bedre kjent som medlemmer av The Megaphonic Thrift, en av hjørnestei­nene i den bråkete enden av byens indiescene. Som Misty Coast lager de to, ifølge BTs anmelder, musikk av en «mykere og mer poppete natur». Som oppvarming spiller stavangerb­andet Nylenda. ERIK FOSSEN

Svingende julemoro

HVA: Bajazz’ julelåteri med Mads Berven.

HVOR: Verftet USF.

NÅR: Søndag 12.30 og 14.00. HVORFOR: Gitarist Mads Berven er ikke bare en dreven jazz-, rock og altmuligan­net-musiker, han er også en tidig type. Derfor pleier det å vaere munter stemning når Berven og hans musikerven­ner spiller julekonser­t for de aller minste. Til og med foreldre står i fare for å kose seg.

Søndagskon­serten er del av en familiedag på USF Verftet, hvor man også kan vaere med på matverkste­d, lage julekort og delta på andre aktivitete­r. Lørdag kl. 13 opptrer gruppen i Oseana på Os. Foruten Berven, består bandet av saksofonis­t Jørgen Mathiesen, bassist Ole Marius Sandberg og trommeslag­er Jarle Vespestad.

ERIK FOSSEN

Skap en helnorsk juletradis­jon

HVA: «Jul i Flåklypa».

HVOR: Cinemateke­t USF.

NÅR: Søndag 12.00.

HVORFOR: Dette er gøy for store og små. Ungene får fart og spenning, voksne fôres med humor som nok går de minste hus forbi. Dessuten er «Jul i Flåklypa» en dukkefilm helt i klasse med det beste som er å se innen sjangeren. Selv om Flåklypa i filmen strengt tatt er litt tynt befolket.

Fortelling­ene om Reodor Felgen, den lett drikkfeldi­ge gladlaksen Solan Gundersen og eiegode, men engstelige Ludvig (som blir svimmel av å ha på seg tjukke sokker), har universell­e verdier samtidig som typene represente­rer ulike sider av den norske folkesjele­n.

Med på kjøpet får man et miljøpolit­isk budskap. Og en smule samfunnssa­tire.

Det er å håpe at Cinemateke­t gjør visningen av «Jul i Flåklypa» til en årlig foreteelse. Da kan alle som elsker Aukrust, og film, skape seg en helt ny og helnorsk juletradis­jon.

BRITT SØRENSEN

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway