Bergens Tidende

Hjelp Moldova

-

Anslår at de har sendt over nytt og brukt utstyr for over 200 millioner kroner i løpet av de siste 12 årene.

Har bidratt til å holde grunnutdan­ningen for både øyelege- og optikerfag­et oppegående i Moldova.

Har mottatt privat støtte fra Grieg Foundation, og de videregåen­de skolene i Os, Fusa og Langhaugen gir årlige bidrag gjennom Operasjon Dagsverk. Disse midlene finansiere­r blant annet det nasjonale synssenter­et i hovedstade­n Chişinău.

Optiker Hans Børn Bakketeig fikk i 2012 utmerkelse­n «Internatio­nal Optometris­t Award» av World Council of Optometry. I 2015 ble han «Norsk helt» for livslang innsats av VG/Gjensidige­stiftelsen/TVNorge. av tanken på de naermere 70 blinde og svaksynte som i dag tar høyere utdannelse, en «umulighet» for ti år siden. På at brukt utstyr fra Norge har fått nytt liv i Moldova, slik at grå staer kan opereres, og synssvekke­lse kan korrigeres med laser.

Hjelpeorga­nisasjonen har satt seg mål å trekke seg ut fra Moldova innen tre år. UD gir imidlertid bare støtte for ett år til.

– Slutter engasjemen­tet ditt om ett år?

– Å nei, nei, nei! Vi jobber videre med alternativ finansieri­ng for å komme i mål. Dessuten må jeg følge opp de 17 studentene våre, det første kullet med optikere i Moldova. Om tre og et halvt år vil de vaere ferdig utdannet, det blir stor stas, sier Bakketeig.

Og ikke minst, 61-åringen må innrømme at Moldova er blitt en liten besettelse.

– Moldova ligger i blodet, et «dette skal vi få til!». Når vi forlater Moldova, vil jeg vite at landet har en baerekraft­ig struktur. Dessuten er det forferdeli­g vanskelig å forlate det som er blitt til et lite livsverk. Et livsverk som er blitt til med mange gode samarbeids­partnere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway