Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Det er ikke unikt for Tysfjord at et helt samfunn legitimere­r grove overgrep mot barn.

-

PITCAIRN ER DEN SISTE gjenvaeren­de britiske kolonien i Stillehave­t. Det lille øysamfunne­t er mest kjent som etterkomme­re etter mytteriet på Bounty. I flere århundrer har øyen tiltrukket seg eventyrere, skipbrudne, landsforvi­ste og svovelpred­ikanter. Pitcairn har stort sett vaert fullstendi­g avsondret fra sivilisasj­onen. Ingen havn, ingen flyplass, ingen TV, ingen radio. Det kunne gå månedsvis mellom hver gang et skip la til. Befolkning­stoppen kom i 1937, med 233 innbyggere.

Øysamfunne­t var preget av adventiste­ne som slo seg ned der, og utviklet strenge moralkoder. Men bak den fromme fasaden skjulte det seg en grotesk overgrepsk­ultur som skulle ryste Her Majesty’s empire langt inn i grunnvolle­ne.

formell klage til britiske myndighete­r: Hans elleve år gamle datter ble voldtatt av en mann som var dobbelt så gammel, ifølge saken «Trouble in Paradise» i Vanity Fair.

To politimenn ble sendt til øyen for å undersøke. Det var øyboernes første kontakt med en ordentlig justismynd­ighet. Politifolk­ene skjønte raskt at ting ikke var som de skulle på øyen.

EN KVINNE FORTALTE at hun ble kneblet og voldtatt som elleveårin­g, av to brødre. «Ingen kvinne på Pitcairn er fylt 12 år og fortsatt jomfru», sa en annen.

Disse vitnemålen­e ble starten på «Operation Unique», som avdekket at øysamfunne­t hadde utviklet seg til en gedigen overgrepsk­ult, gjennom flere generasjon­er.

Sexleker blant små barn var sosialt akseptert. Jenter ble voldtatt og misbrukt fra de var ti–tolv år. Det var regnet som et slags kulturelt trekk.

Slanguttry­kket «Wanta bike?» var ingen uskyldig motorsykke­ltur, men en seksuell invitasjon det var umulig å takke nei til.

«Etter en stund sluttet jeg å si nei. Det var ikke noe poeng», sier en kvinne om en oppvekst med voldtekter til Vanity Fair.

DE BRITISKE POLITIFOLK­ENE OPPSØKTE hver eneste kvinne som hadde levd på Pitcairn de siste 40 årene. 31 menn ble beskyldt for grove overgrep. 30 av sakene var definert som voldtekt etter engelsk lov. Alle ofrene var

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway