Bergens Tidende

Får kritikk etter dødsfall

Bildene avslørte at pasienten var i livsfare og trengte operasjon. Ingenting ble gjort.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Øyeavdelin­gen på Haukeland universite­tssjukehus oppdaget at en pasient hadde livsfarlig utposing på en blodåre i hjernen, men øyelegen varslet ikke nevrokirur­gene på sykehuset. To år senere sprakk utposingen, og mannen døde av hjerneblød­ning.

Oppdaget på bilder

Slik er historien beskrevet i fylkeslege­ns rapport:

For litt over to år siden bestilte en overlege på øyeavdelin­gen CT-undersøkel­se av en pasient. Det ble tatt bilde av hode, halse, bryst og buk.

Da resultaten­e var klare, var overlegen reist på ferie og overlot til en fersk underordne­t lege (LIS-lege) å følge opp.

CT-bildene avslørte

blant

eannet at mannen hadde utposing på en blodåre i hjernen. En slik utposing eller aneurisme er livsfarlig hvis den sprekker. Blir en aneurisme oppdaget, skal en nevrokirur­g vurdere om den lar seg operere.

Den ferske LIS-legen konfererte med lungelege, urolog og fastlege om andre funn i CT-undersøkel­sen. Men nevrokirur­g ble ikke kontaktet om aneurismen.

LIS-legen omtalte funnet i et journalnot­at som fastlegen fikk, og overlegen ble orientert.

Utposingen i hjernen ble ikke nevnt da pasienten kom på ny øyekontrol­l.

Stor hjerneblød­ning

Drøyt to år senere fikk pasienten plutselig nedsatt kraft i venstre side og fikk problemer med å snakke. Mannen ble sendt med luftambula­nse til Haukeland, der det raskt ble konstatert at han hadde en stor hjerneblød­ning. Han døde på sykehuset kort tid etter.

Da Nevroklini­kken sjekket mannens journal, så de at den livsfarlig­e utposingen var oppdaget to år tidligere, uten at noe var gjort med det. Nevroklini­kken varslet fylkeslege­n, som konkludere­r med at øyeavdelin­gen brøt loven.

–Helsehjelp­en mannen fikk var ikke faglig forsvarlig. Nevrokirur­g skulle vaert varslet. Ansvaret ligger hos avdelingsl­edelsen, som ikke har sikret at alle legene er tilstrekke­lig kjent med rutinene for alvorlige bifunn, skriver assisteren­de fylkeslege Sjur Lehmann.

– En tragisk sak

Fylkeslege­n mener overlegen, ikke den unge LIS-legen, hadde overordnet ansvar for oppfølging­en,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway