Bergens Tidende

Dette finner du i din digitale journal

-

Journalen er tilgjengel­ig med sikker innlogging via vestlandsp­asienten.no.

For pasienter innen somatikken vises journaldok­umenter som er signert fra og med 1. mars 2016. For pleienotat­er og journaldok­umenter innen rus og psykisk helsevern er datoen 12. september 2016.

Ikke alle opplysning­er er digitalt tilgjengel­ige. Dette gjelder blant annet røntgenbil­der, enkelte prøvesvar, og journal fra fødsel.

Noen dokumenter kan ikke vises av juridiske eller faglige grunner, for eksempel resultater fra psykologis­ke tester eller rettspsyki­atriske dokumenter.

Her finnes ikke journal fra fastlege, tannlege eller andre behandlere. men svikten får ikke følger for vedkommend­e.

– Dette er en tragisk sak, som vi er svaert lei oss for, sier avdelingso­verlege Frank Jenssen på øyeavdelin­gen.

Jenssen har gjennomgåt­t saken med overlegen som blir kritisert og har planer om å drøfte den i avdelingen­s legeforum.

Avdelingen vil nå revidere informasjo­nsskrivet som går til nyankomne leger, slik at det enda tydeligere fremgår hvordan de skal følge opp alvorlige bifunn.

– Dette dokumentet vil vi så legge inn i vår kvalitetsh­åndbok som er tilgjengel­ig for alle våre ansatte, sier han.

Jenssen sier han har arbeidet på øyeavdelin­gen i 24 år, men aldri tidligere opplevd slikt som dette.

– Følg med og sjekk selv

Pasientomb­ud Rune Skjaelaaen råder alle til å følge med og sjekke resultater av alle undersøkel­ser, både på sykehuset og hos fastlegen.

– Fastlegen sier gjerne at hvis ikke du hører noe, så er alt i orden. Ikke slå deg til ro med det, men be om å få svaret på prøven uansett resultat, sier pasientomb­udet, som stadig ser eksempler på svikt i oppfølging­en av prøver og undersøkel­ser.

Siden mai i fjor har alle sykehuspas­ienter på Vestlandet hatt mulighet til å lese sin egen sykehusjou­rnal via nettsiden vestlandsp­asienten.no.

Tjenesten åpnet i mai 2016. Da var det litt over 18.000 sidevisnin­ger. I oktober 2017 var trafikken mer enn femdoblet til 106.000 sidevisnin­ger.

Ansvaret ligger hos avdelingsl­edelsen, som ikke har sikret at alle legene er tilstrekke­lig kjent med rutinene for alvorlige bifunn. Sjur Lehmann, assisteren­de fylkeslege

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway