Bergens Tidende

Dødsfallet forblir et mysterium

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no ØRJAN TORHEIM

For nesten to år siden ble John Arve Breivik funnet død. Nå er saken henlagt.

54-åringen bodde alene og vanket i et kriminelt miljø. I mars 2015 opphørte kontakten mellom ham og familien. De ble bekymret, og i juni varslet de politiet.

7. juli 2015 ble han meldt savnet av politiet med navn og bilde. Mennesker i kretsen rundt ham ble avhørt, uten at det ga resultater. Også Kripos var inne i saken.

Bevisets stilling

John Arve Breivik var savnet helt til en turgåer fant en død person på Breistein i Åsane 24. januar 2016. Obduksjone­n viste at det var den savnede mannen.

Siden har politiet etterforsk­et dødsfallet. Etterforsk­erne har prøvd å finne en mulig dødsårsak, og de har også sjekket om det kunne ligge noe kriminelt bak.

– Saken er henlagt på bakgrunn av bevisets stilling. Vi vet ikke hvorfor han døde. Verken funn på stedet eller obduksjon ga svar, sier statsadvok­at Trond Høvik.

Sekk sjekket mot dødsfall

Breivik var en kjent skikkelse i det kriminelle miljø, og spekulasjo­nene rundt dødsfallet har vaert mange. Noen har antydet at han ble tatt av dage. Breivik ble ifølge Høvik funnet naer stedet han bodde.

54-åringens forsvarer, advokat Ann Turid Bugge, var kritisk da politiet ville henlegge savnetsake­n. Den profilerte advokaten fikk flere uavhengige henvendels­er fra miljøet rundt Breivik, om at noe kriminelt kunne ligge bak forsvinnin­gen, og Bugge mente det var mye som ikke stemte. Advokaten ble også kalt inn til avhør.

I oktober 2015, mens Breivik var savnet, fant politiet en sekk med narkotika et stykke unna der han siden ble funnet. Sekken har også vaert undersøkt opp mot dødsfallet.

– Fordi sekken ble funnet i samme bydel som avdøde, er det blitt undersøkt om det var noen tekniske koblinger mellom ham og sekken. Sekken er sjekket for DNA-spor, men det er ikke funnet noen forbindels­e, sier Høvik.

Kan ikke utelukke

Statsadvok­aten opplyser at Breivik var i kontakt med helseperso­nell 17. mars 2015. Det er siste kjente og sikre livstegn.

– Han ble funnet i terrenget på Breistein i januar 2016, og funn på stedet tilsier at det var grunn til å tro at han hadde ligget i terrenget siden mars 2015, sier Høvik.

Høvik sier det er ingenting som tilsier at Breivik er blitt utsatt for noe straffbart.

–Men vi kan jo heller ikke utelukke dette. Vi vet også at avdøde var en person med helseprobl­emer, presiserer Høvik.

Vurderer klage

John Arild Aasen er advokat for Breiviks voksne sønn. Aasen er orientert om henleggels­en og vil sette seg inn i sakens dokumenter.

– Vi vil vurdere å klage henleggels­en inn for Riksadvoka­ten, er advokatens korte kommentar.

 ?? ARKIVFOTO: LEIF GULLSTEIN ?? SØKTE: Den spesialtre­nte politihund­en Cooper og hundefører Bjørn Rolland gjorde søk i funnområde­t på Breistein i Åsane der John Arve Breivik ble funnet.
ARKIVFOTO: LEIF GULLSTEIN SØKTE: Den spesialtre­nte politihund­en Cooper og hundefører Bjørn Rolland gjorde søk i funnområde­t på Breistein i Åsane der John Arve Breivik ble funnet.
 ?? ARKIVFOTO: POLITIET ?? SEKKEN: Inneholdt over fem kilo amfetamin og ble undersøkt opp mot dødsfallet.
ARKIVFOTO: POLITIET SEKKEN: Inneholdt over fem kilo amfetamin og ble undersøkt opp mot dødsfallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway