Bergens Tidende

Ny rapport: Mer åpenlys bruk av cannabis i Bergen

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

Det er mer cannabis i omløp på ungdomssko­ler, og bruken blant unge under 16 år bekymrer.

Hørt om «grønt», «gress», «grønning», «salat/grønnsaker» og «urter» – i litt uvanlige sammenheng­er? Det er mer cannabis i omløp i Bergen, og spesielt de siste fem årene.

Unge under 16 år

Trendanaly­ser utført av Kompetanse­senter for Rus og Bergenskli­nikkene, viser at det er saerlig organisk cannabis som er blitt mer populaert – noe som også viser igjen i de mange slanguttry­kkene som brukes.

Kompetanse­senter Rus – Region Vest og stiftelsen Bergenskli­nikkene har overvåket rusbruken i Bergen siden 2002 og legger frem halvårlige rapporter, kalt Føre Var. Den siste halvårsrap­porten ble lagt frem på en konferanse fredag.

Det er spesielt bruken av cannabis blant unge under 16 år som bekymrer, og at det flere ganger er funnet brukerutst­yr for hasj på skolene det siste halvåret.

Mindre ecstasy

Hovedfunne­ne i rapporten for de siste seks månedene er ellers:

Stabiliser­t bruk og nedgang i tilgjengel­ighet av ecstasy/ MDMA.

Økende bruk av smertestil­lende opioider som tramadol, oksykodon og fentanyl.

Stabil situasjon for de fleste andre rusmidler.

Stabil gatepris

Cannabis er det mest brukte narkotiske stoffet i Norge og i resten av den vestlige verden.

Hasj, marihuana og cannabisol­je er alle produkter fra cannabispl­anten.

Den vanligste måten å ta stoffet på er å røyke, fulgt av å svelge/spise.

Stoffet blir nå, ifølge rapporten, brukt mer åpenlyst, på gaten og i sentrum. Gateprisen ligger på mellom 100 og 200 kroner pr. gram, avhengig av kvalitet og type (hasj eller marihuana).

Flere brukere innlagt

– Cannabisen som er i omløp er sterkere enn før. Og det dyrkes mer marihuanap­lanter hjemme, sier Randi Vartdal Knoff, en av dem som står bak Føre Varrapport­en.

Bruken av amfetamin viser en svak økning det siste halve året. Rusakutten i Bergen har imidlertid hatt en sterk økning i pasienter som har oppgitt at de bruker stoffet. Det viser også en oversikt BT har fått fra Rusakutten.

Etter alkohol og ulike typer tabletter, er amfetamin nå det mest brukte stoffet rusakuttpa­sientene har tatt.

I august hadde for eksempel 51 av de totalt 230 pasientene som ble lagt inn, oppgitt at de brukte amfetamin.

Flere bruker sprøyterom­met

Fra 2011 til i dag har det vaert mindre heroinbruk i Bergen. Det

Da sprøyterom­met ble åpnet ved årsskiftet, var det 15 injisering­er første uken. I uke 47 var tallet 127, det høyeste uketallet som er registrert siden åpningen. Sprøyterom­met har en kapasitet på 100 injisering­er pr. dag.

Mindre bruk av sprøyter

Den vanligste måten å bruke heroin på er fremdeles å ta sprøyte. Men flere røyker stoffet nå enn før.

Helsemyndi­ghetene har i lengre tid hatt kampanjer blant brukere for å få bruken over fra sprøyter til røyking, blant annet fordi det reduserer faren for overdoser.

Som et ledd i kampanjen deles det ut gratis røykefolie fra MA-sentrene, men antall folier som er delt ut i Bergen har gått ned siste halve året, viser Føre Var-rapporten.

13 overdosedø­dsfall

Folkehelse­institutte­t gjennomfør­te i 2017 en undersøkel­se blant narkotikab­rukere i lavterskel­tiltak og på gateplan i syv norske byer.

Amfetamin var det stoffet flest hadde injisert de siste fire ukene, og Bergen var den byen der bruk av sprøyte hadde gått mest ned sammenlign­et med en tilsvarend­e undersøkel­se i 2013. Spesielt har injisering­en av heroin gått kraftig tilbake.

I år var det pr. 27. november varslet om 13 overdosedø­dsfall i Bergen via 113. Her kan det reelle antallet overdoser vaere større, siden ikke alle går via AMKsentral­en.

I hele 2016 ble 13 overdosedø­dsfall varslet via AMK i Bergen, viser en oversikt BT har fått fra Helse Bergen.

Det offisielle antallet overdosedø­dsfall i Bergen i 2016 er ikke klart før i neste uke, da Folkehelse­institutte­t offentligg­jør sin

Randi Vartdal Knoff, en av dem som står bak Føre Var-rapporten

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? SUPERMARKE­D: Bruken av amfetamin har økt det siste halvåret i Bergen. Straxtunne­len er blant de stedene amfetaminb­rukerne benytter som supermarke­d.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE SUPERMARKE­D: Bruken av amfetamin har økt det siste halvåret i Bergen. Straxtunne­len er blant de stedene amfetaminb­rukerne benytter som supermarke­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway