Bergens Tidende

Utelukker ikke at han stiller til valg i 2021

- ALF OLE ASK ask@ap.no foto DAN P. NEEGAARD

Stortinget­s mest berømte vararepres­entant kan bli å finne på Oslo Frps liste også til neste stortingsv­alg.

I én uke har Løvebakken vaert preget av én mann; Oslo Frps første vararepres­entant Carl I. Hagen (73). Han tapte kampen om en plass i Nobelkomit­een, fordi Stortinget har slått fast at varamedlem­mer ikke kan velges til det vervet.

Utelukker ingenting

For ett år siden vant Hagen nominasjon­skampen mot en ung kvinne om fjerdeplas­sen på Oslo Frps stortingsl­iste.

Med Siv Jensen i regjeringe­n er han første vararepres­entant.

– Regner du med å ta en periode til som vararepres­entant? – Om jeg vil stille i 2021?

– Ja?

– I min alder ser en bare ett eller to år fremover i tid.

– Men du utelukker det ikke? – Jeg utelukker ingenting, jeg, sier Carl I. Hagen, der han sitter i en dyp skinnstol i Eidsvollsg­alleriet. Tidligere statsminis­ter Christian Michelsen stirrer morskt ned fra veggen.

– Du har sagt at du har savnet deg selv i politikken. Etter de siste dagene skal det kanskje bli godt med julefred?

– Jeg har hatt stor betydning

– Det der var et fleipete utsagn for en del år siden. Personlig er jeg overrasket over hvor stort oppstyr det ble.

– Er det en anerkjenne­lse for din politiske innsats du er ute etter?

– Ja, det er nok det. Jeg mener jeg har gjort en innsats for samfunnet. På noen områder har jeg hatt stor betydning.

Hagen viser til at han har gjort en jobb for å bedre kontrollen med statsforva­ltningen, og at det var han som lanserte dette med åpne høringer i Stortinget.

– Det er min fortjenest­e at Grunnloven nå er på både bokmål og nynorsk. Jeg var også den første som så de store utfordring­ene som fremmedkul­turell innvandrin­g vil vaere for det norske samfunnet. Stadig flere sier at Hagen hadde rett, sier han.

Skape mer debatt om prisen

– Nobelkomit­een er omgitt av statutter og rigid hemmeligho­ld – hvorfor ville du inn der?

– Jeg synes det ville vaert interessan­t å vite hva prosedyren­e er. Hvordan går man fra 200 kandidater til en håndfull? Hva kan man gjøre innenfor regelverke­t? Kan man skape mer debatt om prisen? Kunne man tenke seg at vi alt i juli måned offentligg­jorde de for eksempel fem som det sto om? Poenget mitt er at jeg kunne ha luftet slike tanker. Kanskje kunne Nobelkomit­een arrangere seminarer om ulike problemsti­llinger.

Fra studio til studio

Denne uken har Hagen har gått politikken­s sjarmøreta­ppe fra Dagsnytt 18 til Dagsrevyen med NRKs Brennpunkt-redaksjon på slep. Han er friskt brun etter noen dager i Spania, men innrømmer:

– Det har vaert tøffe dager, og det har vaert sagt mye rart om meg. Jeg er skuffet over at saerlig KrF og Venstre, som vi hadde en avtale om konstituer­ing med, på et tidlig tidspunkt var med på dette. Saerlig Knut Arild Hareide som burde huske at jeg satte tidligere KrF-leder Kåre Kristianse­n inn i Nobelkomit­een.

Hagen peker på at han sørget for at vi fikk Bondevik II-regjeringe­n, selv om han i ettertid mente at det var et feilgrep. Og Frp stemte for Abid Raja fra Venstre som visepresid­ent, påpeker han.

Skeptisk til Venstre

Hagen balanserer på stram line og veier sine ord når han forklarer de mer vidtgående konsekvens­ene av at KrF og Venstre skuffet.

– Når vår gruppe skal behandle en eventuell avtale om regjerings­utvidelse, vil følelser spille med. Alle, også stortingsr­epresentan­ter, er mennesker av kjøtt og blod. Noen er mer irritert enn andre, og det vil kunne påvirke behandling­en, sier han.

Han er ikke for å slippe Venstre alene inn i regjeringe­n. Både KrF og Venstre ville vaere logisk, fordi da ville det ha blitt en flertallsr­egjering. Han tror det blir vanskelig å få en politisk plattform på områder som innvandrin­g, asyl, klima og miljø der Venstre og Frp kan enes.

Eli og jeg har restaurert et gammelt pensjonat på Lesjaverk.

Gammelt pensjonat

– Du er vararepres­entant til Stortinget, gruppelede­r for Frp i Oslo bystyre og har tittel pensjonist. Når får du tid til å vaere det?

– Jo da, det blir tid til det også. Eli og jeg har restaurert et gammelt pensjonat på Lesjaverk. Der har jeg lagt ned 1000 timer tenker jeg, bare det siste trekvarte året.

Hagen forteller at de har 16 sengeplass­er fordelt på syv soverom, to svaere stuer og kjeller.

– Dette er en hobby. Nylig feiret vi svigermors 90-årsdag med familien, 18 personer til bords.

Søndag deles Nobels fredspris ut i Oslo rådhus. Hagen har som stortingsp­olitiker vaert til stede på en lang rekke utdelinger. Selv får han neste år ikke sitte på podiet sammen med prisvinner­en. – Hvor skal du vaere søndag? – I bursdag hos et barnebarn, smiler han.

 ??  ?? PÅ VENT: Carl I. Hagen i Eidsvollsg­alleriet mens han venter på at Stortinget avgjør om han kommer inn i Nobelkomit­een.
PÅ VENT: Carl I. Hagen i Eidsvollsg­alleriet mens han venter på at Stortinget avgjør om han kommer inn i Nobelkomit­een.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway