Bergens Tidende

Britene tvinges til å forbli tett på EU

-

EU-motstander­e har tidligere jublet over Theresa Mays løfter om å stille Storbritan­nia utenfor EUs indre marked. Men for å blidgjøre sin nordirske regjerings­partner har May sett seg nødt til å inngå en avtale med EU som i praksis innebaerer at Storbritan­nia like godt kunne forblitt medlem av EU.

Lille Nord-Irland har forhindret resten av Storbritan­nia i å forlate EUs indre marked og tollunion helt. Med andre ord kunne Storbritan­nia i praksis like godt ha fortsatt å vaere medlem av EU. Det kan bli resultatet av avtalen som EU-kommisjone­n og Storbritan­nia inngikk fredag morgen, ifølge kritikere og eksperter.

Mandag var Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May ellers i ferd med å stille i stand en avtale med EU-kommisjone­n som ville innebåret at Storbritan­nia ikke bare forlater EU, men også tollunione­n og det indre markedet. Det var imidlertid før May fikk en telefon fra Nord-Irlands førstemini­ster, Arlene Foster, som krevde at statsminis­teren fikk i stand en annen løsning for den irske øyen enn den Theresa May var i ferd med å inngå.

Etter nye forhandlin­ger har EU-kommisjone­n og Theresa May nå blitt enige om en avtale som har den nordirske førstemini­sterens støtte. I prosessen ser det altså ut til at May har blitt nødt til å skrinlegge den «harde exiten» fra EUt.

– Om Storbritan­nia skal leve opp til ordene i denne avtalen vil landet i realiteten fortsatt vaere del av EUs indre marked og tollunion, sier Niels Pultz, tidligere dansk ambassadør i Irland.

Frykter en «hard» irsk grense

Når Storbritan­nias leder har sett seg nødt til å strekke seg så langt i løpet av bare fem dager skyldes det at den irske øyen har vaert et av de største problemene i forhandlin­gene om Storbritan­nias utmelding fra EU.

 ??  ?? ENIGE: Etter nye forhandlin­ger har EU-kommisjone­n og Theresa May nå blitt enige om en avtale som har den nordirske førstemini­sterens støtte. Her møter statsminis­teren og EU-president J Brussel.
ENIGE: Etter nye forhandlin­ger har EU-kommisjone­n og Theresa May nå blitt enige om en avtale som har den nordirske førstemini­sterens støtte. Her møter statsminis­teren og EU-president J Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway