Bergens Tidende

Advarer mot sultkatast­rofe

-

Over 1,2 mennesker står på randen av en sultkatast­rofe i Sør-Sudan. Dette er dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

Halve befolkning­en i Sør-Sudan vil i løpet av de kommende månedene vaere avhengig av matvarehje­lp utenfra, advarer FNs nødhjelpss­jef Mark Lowcock. Torsdag orienterte han FNs sikkerhets­råd om den dramatiske situasjone­n i Sør-Sudan. Selv om to millioner mennesker har flyktet fra landet, trenger syv millioner mennesker – nesten to tredeler av den gjenvaeren­de befolkning­en – fortsatt nødhjelp, sa han.

Siste mulighet

– Når den neste magre tiden begynner i mars, kommer vi trolig til å se sult flere steder i landet, sa Lowcock.

– Vi greide ved hjelp av betydelige ressurser og under stor risiko å reversere sulten i år, sa han.

Redd Barna mener at det nå er aller siste mulighet for å forhindre at barn i Sør-Sudan dør av sult og sykdommer som enkelt kunne ha vaert forebygd.

Siste mulighet

–Vi kan ikke sitte og vente på at bilder av sultrammed­e mennesker skal nå avisforsid­ene før vi reagerer. Vi må handle nå og hjelpe barna i Sør-Sudan, sier generalsek­retaer Tove R. Wang.

– Gang på gang ser vi også at det er mye billigere å forebygge en hungersnød enn å vaere etterpåklo­ke og skulle respondere på en, sier hun.

Sjefen for FNs fredsbevar­ende styrker, Jean-Pierre Lacroix, betegner situasjone­n i Sør-Sudan som «prekaer» og advarer mot en opptrappin­g av den vaepnede konflikten i den kommende tørketiden.

Blodig borgerkrig

– Den kommende hungersnød­en er ikke bare klimarelat­ert. Fire år med konflikt har hindret hjelpeorga­nisasjoner i å levere mat til en sultrammet befolkning. Alle partene i konflikten må bli enige om, og slutte seg til, en fredsavtal­e, sier Wang.

Statistisk sett er Sør-Sudan på syvende plass over verdens verste steder å vaere barn. Halvparten av barna i landet går ikke på skole, og hver femte jente blir giftet bort før de er 14 år gamle. Landet har også en av de høyeste ratene av mødre som dør under fødsel, ifølge Redd Barna. NTB

 ?? FOTO: REUTERS ??
FOTO: REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway