Bergens Tidende

Cecilie Leganger ble stjerne over natten. Oppstyret som fulgte, ble for mye for henne.

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

12. desember 1999. En thriller av en VM-finale i håndball på Lillehamme­r vil aldri bli glemt. Cecilie Leganger (42) gjør det i alle fall ikke.

«Verdens beste keeper gjennom tidene». Det er merkelappe­n hun har fått. Leganger ble kåret til den beste i seks av de åtte mesterskap­ene hun var med i, før hun trakk seg tilbake fra landslaget.

Leganger var den første norske spilleren som vant Champions League, og ble forgylt overalt hvor hun lukket målet.

I finalen for 18 år siden satt 1,2 millioner mennesker foran TVskjermen­e da Norge spilte mot Frankrike og vant 25–24.

Avgjørelse­n den gangen kom etter fire ekstraomga­nger.

Nå forteller hun for første gang på mange år om det få visste: At hun var syk.

Hun ser akkurat lik ut, med lys hestehale og lugg, som da hun herjet med motspiller­e i glansdagen­e. De store prestasjon­ene hun leverte, har heller ikke falmet. Åttendedel­sfinalen mot Ukraina under det samme VM i 1999, da hun reddet åtte straffekas­t, 33 av 52 skudd og fikk en redningspr­osent på 63, står solid i minneboken.

– Et glass vann? Leganger har hentet drikke. På den andre siden av bordet i kontorland­skapet naer Bryggen i Bergen, sitter Oddvar Bjørnestad. Det er treneren som fulgte henne i tykt og tynt gjennom en lang karrière, og som hun samarbeide­r med i jobbsammen­heng også i dag.

De to og to psykologer har startet firmaet Nye livskrefte­r, for å hjelpe folk som trenger å komme tilbake til jobb, enten de har hatt hjerteinfa­rkt eller kommer ut av fengsel.

De skal bruke alt de har laert gjennom idretten, på Hvermansen. Leganger selv opplevde sterk støtte da hun var skadet.

De er smittende entusiasti­ske når de forteller om prosjektet.

Gode vibber

Utenfor vinduene er det hustrig vaer, lette snøfnugg daler ned.

– Nå fikk jeg gåsehud, faktisk, utbryter Leganger.

Hun må kjenne på armen sin. Da vi nevner VM-finalen i 1999, strømmer minnene på.

– Finalen gir utrolig gode vibber. I hodet mitt har jeg folkefest, det er pirrende, spennende øyeblikk som sitter som klistret.

Hun forteller om laget som Marit Breivik hadde overtatt i OL-året 1994, men på den tiden var det ikke gitt at det skulle bli VM-gull i håndball.

Bjørnestad bryter inn

for å fortelle om en kvinne han observerte i Håkons Hall på Lillehamme­r. Hun la seg fremover på tilskuerpl­ass og sa: «Nå orker jeg ikke mer. Nå må det ta slutt.»

– Senere fikk jeg høre av davaerende håndballpr­esident Karl Arne Johannesse­n, som også er lege, at det var kommet inn folk til sykehusene med alle slags stressympt­omer og hjertelide­lser, forteller han.

Ville bare ha det overstått

For Cecilie Leganger skulle finalen bli både mareritt og glede. For det bare den innerste kjernen visste, var at hun følte seg elendig.

– Jeg hadde nesten ikke sovet natten før finalen. Jeg lå og kjente på vondt i halsen, og jeg brygget på influensa. På slutten av kampen var jeg helt tom og klarte nesten ikke å stå på bena.

Dagen etter finalebrag­den på hjemmebane lå hun utslått i sengen med feber.

Ferskingen ble en sensasjon

Som tenåring og 1. divisjonss­piller i Fyllingen ble unge Leganger hentet inn på landslaget av trener Sven-Tore Jacobsen. Hun var 17 år. Gjennombru­ddet kom i 1993, da hun

 ??  ?? TRIVES: Surt og kaldt i Bergen på denne tiden av året, men Cecilie Leganger har det godt og trives.
TRIVES: Surt og kaldt i Bergen på denne tiden av året, men Cecilie Leganger har det godt og trives.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway