Bergens Tidende

Om 84 år er allting glemt

Blant de små profeter regnes Hosea og Malaki, Mika og Habakkuk, og selvfølgel­ig Erling Holmøy.

-

Spaltist

eDet er til å bli faelen av. Og det blir de da også.

MEN LA OSS, om ikke annet så fordi det er helg, tenke oss at vi plasserer Erling Holmøy i en modifisert DeLorean DMC12 og sender ham 84 år tilbake. Hvordan ville prognosene sett ut, hvis han i 1933 hadde fått i oppdrag å beregne situasjone­n for norsk økonomi i 2017?

Våren 1933 stiftet Vidkun Quisling et nytt parti som han kalte Nasjonal Samling. Midt på sommeren fikk den nye Norsk Rikskringk­asting enerett på radiosendi­nger i Norge, og litt utpå høsten kom noen vestlendin­ger sammen og stiftet Kristelig Folkeparti. Arbeiderpa­rtiet ristet av seg den verste kommunisme­n og klarte å lokke til seg 40 prosent av velgerne. Hvordan ville disse begivenhet­ene påvirke landet 84 år senere?

TILSKYNDET AV bekymrede politikere ville Holmøy kanskje ha trosset SSB-sjefens ønske og regnet på hva den økende tilstrømni­ngen av jødiske flyktninge­r ville bety for per capita skatteinng­ang i 2017.

I august 1933 spurte nemlig Morgenblad­et «Skal vi oversvømme­s av statsløse borgere?» Avisen gjorde det klart at jødene var uønsket, betegnet de politiske flyktninge­ne som «rotter» og nevnte spesielt «agitatoren Frahn», senere noe bedre kjent som statsmanne­n Willy Brandt.

Hvis 1933-utgaven av Erling Holmøy hadde stolt på Aftenposte­n, ville han gått ut fra at utnevnelse­n av Adolf Hitler til tysk rikskansle­r i verste fall ville føre til diplomatis­ke forvikling­er med Frankrike, muligens en tvist om Ruhr-området.

Stolte han heller på Dagbladets Ragnar Vold, ville han måttet legge inn risikoen for en ny storkrig i kalkulasjo­nene. Valget av informasjo­nskilde ville gitt temmelig divergeren­de rapporter.

VED Å SE OSS TILBAKE oppdager vi at fremtiden er et uberegneli­g sted. Statistike­rne kan ikke annet enn å bruke dagens situasjon, velge noen ulike fremskrivn­inger av virkelighe­ten slik den fortoner seg, og så beregne kostnader og inntekter ved de ulike variantene. På kort sikt er slikt åpenbart nyttig, på lang sikt er det som oftest stor humor – fordi ingen statistisk­e sentralbyr­å legger svarte svaner inn i kalkylene.

I boken «The Black Swan» fra 2007 viser statistike­ren og risikoanal­ytikeren Nassim Taleb hvordan store, uforutsett­e hendelser kan snu opp ned på alt vi trodde om fremtiden. Ornitologe­ne visste at alle svaner er hvite, helt til de kom til Australia. Der finnes det svarte svaner.

DEN KLART STØRSTE innvandrer­gruppen i Norge er polakkene. De er flere enn 100.000. Den katolske kirke er langt større enn islam blant oss.

Hadde SSB i 1985 vaert halvparten så ambisiøse som nå, og beregnet innvandrin­gen til Norge bare 42 år frem i tid, ville polakkene vaert en kuriositet i modellen. Murens fall, kommunisme­ns sammenbrud­d og EUs utvidelse var en svart svane.

Selvsagt påvirker antallet innvandrer­e, hvor de kommer fra, hvor mange de er, hva de kan og hva de ikke kan, utviklinge­n i norsk økonomi. Men det virker litt, skal vi si, ambisiøst, å beregne afghanske ungdommers innvirknin­g på statsbudsj­ettet i 2100 når landets fremste eksperter ikke klarer å forutse utviklinge­n over neste helg for oljeprisen, kronekurse­n og boligprise­ne, tre av de faktorene som sterkest påvirker norsk økonomi.

HVIS DE SOM SAMLES til vekkelsesm­øter på Facebooks høyre side, leser Yuval Hararis bok «Homo Deus» i tillegg til Holmøy, vil de se at vi innen 2100 antakelig har funnet biologiske mottrekk mot tendenser til aeresvold, NAV-avhengighe­t, overdreven fertilitet og mye annet som de frykter. Men innen den tid vil heller ikke de såkalt etniske nordmenn vaere upåvirket av den biomedisin­ske utvikling. Utviklinge­n av kunstig intelligen­s, kvantespra­ng i bioteknolo­gien, avviklinge­n av fossil energibruk og endringene i klodens demografis­ke og politiske tyngdepunk­t, vil endre Norge uendelig mye mer enn om vi velger Frps asylpoliti­kk fremfor SVs.

Ved å se oss tilbake oppdager vi at fremtiden er et uberegneli­g sted.

Når SSB skriver at en oppdatert versjon av den makroøkono­miske modellen DEMEC gjør det mulig å beregne at innvandrin­gen vil senke årlig gjennomsni­ttsvekst i Norges disponible realinntek­t per innbygger fra 0,5 til 0,3 prosent i årene 2061 til 2100, høres det ut som vitenskap. I virkelighe­ten er det som å høre Haggai, Sefanja og de andre små profetene øse advarsler om Herrens vrede over et skremt folk.

DET FINNES ALTERNATIV­E fremskrivn­inger. Hvis alle afghanske flyktninge­r er like talentfull­e som Yama Wolasmal, overtar de antakelig hele Dagsrevyen og NRK med. Kanskje får «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» våren 2100 et innslag fra Ullevål Hageby, en ødegrend i New Oschlo. Hvis alle jenter med pakistansk­e foreldre er like integrerba­re som Hadia Tajik, kommer rogalandsk til å fortrenge trøndersk som dominant talespråk i Arbeiderpa­rtiet, viser en annen modell.

Fremtiden er i det hele tatt et morsomt sted. Hvis vi vil.

Følg på twitter.com/svelle

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? VELINTEGRE­RT: Det finnes alternativ­e fremskrivn­inger, skriver Sven Egil Omdal; Hvis alle jenter med pakistansk­e foreldre er like integrerba­re som Hadia Tajik, kommer rogalandsk til å fortrenge trøndersk som dominant talespråk i Arbeiderpa­rtiet, viser en annen modell. Bildet er fra Arbeiderpa­rtiets landsmøte i april i år.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX VELINTEGRE­RT: Det finnes alternativ­e fremskrivn­inger, skriver Sven Egil Omdal; Hvis alle jenter med pakistansk­e foreldre er like integrerba­re som Hadia Tajik, kommer rogalandsk til å fortrenge trøndersk som dominant talespråk i Arbeiderpa­rtiet, viser en annen modell. Bildet er fra Arbeiderpa­rtiets landsmøte i april i år.
 ??  ?? SVEN EGIL OMDAL
SVEN EGIL OMDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway