Bergens Tidende

Kokkens kamp

Han har gull i et utall kokkekonku­rranser bak seg. I 2018 skal Christian André Pettersen represente­re Norge i Bocuse d’Or.

- KINE HULT kine.hult@aftenblade­t.no foto PÅL CHRISTENSE­N

eDet var egentlig aldri noen som tvilte på hva Christian André Pettersen skulle bli når han ble stor. Med en far som var kokk ble nordlendin­gen raskt tiltrukket av matlaginge­ns vidunderli­ge verden.

–Jeg var fast deltidsmed­arbeider i cateringfi­rmaet til faren min fra jeg var ni år gammel. Som så mange andre begynte jeg i oppvasken, og jobbet meg etter hvert oppover til å få skrelle poteter og gulrøtter. Hvis jeg var flink og ble fort ferdig, fikk jeg vaere med på å dandere på tallerkene­ne. Så mens de andre guttene på min alder spilte fotball, sto jeg i oppvasken, sier Pettersen til Stavanger Aftenblad. –Hva var det ved kokkeyrket som tiltrakk deg?

– Jeg husker følelsen fra da jeg var liten og så gleden i ansiktene til gjestene. Det, og skrytet jeg fikk fra de voksne kollegene, gjorde at jeg tidlig bestemte meg for at dette var noe jeg ville holde på med. Men det er også et hardt og lite familieven­nlig yrke. Faren min, som døde i 2013, ville egentlig ikke at jeg skulle gå den veien, så vi inngikk et kompromiss: Hvis jeg skulle begynne på kokkeskole­n, måtte jeg love at jeg skulle bli best. Det løftet har jeg tenkt å holde.

– Bocuse d’Or regnes som verdens vanskeligs­te kokkekonku­rranse, og du skal represente­re Norge i den europeiske finalen i juni. Hva skal til for å hevde seg?

– Jeg anslår at jeg kommer til å bruke 3000 timer på trening og forberedel­ser frem til verdensfin­alen i Lyon om 13 måneder. Det blir mye repetering, mye prøving og feiling. Jeg jobber mye med smaksmessi­ge kombinasjo­ner, men vi spiser også med øynene, så jeg legger mye arbeid ned i det estetiske. Det er også viktig å skape retter som gjenspeile­r den geografisk­e identitete­n. Oppgaven for EM kommer ikke før etter nyttår, men allerede nå er jeg i gang med å øve på teknikker.

– Hva kjennetegn­er en god kokk?

– Det er en som er utrolig flink til å få det beste ut av råvarene han har tilgjengel­ig. En som kan lage noe fantastisk ut av en enkel jordskokk. Og altså ikke en som baker en jordskokk og topper den med 20 gram kaviar. Det er ikke god kokkekunst. En god kokk bør vaere nyskapende. Det innebaerer at man makter å bevare tradisjone­r samtidig som man klarer å vaere innovativ, finne nye løsninger og nye kombinasjo­ner. Man bør også vaere flink til å lage baerekraft­ig mat, til å utnytte hele råvaren. Jeg heier litt på skakke grønnsaker. Alt trenger ikke se så strømlinje­formet ut.

– Hva er god mat?

– For meg begynner det alltid med gode råvarer. Det skal ikke så mye til for å få god mat hvis man har dette på plass. Så må man ha rett krydder, og man bør våge å eksperimen­tere, sette sammen det man selv liker. Jeg er ikke så veldig fan av overkompli­sert mat. Less is more. En god rett bør vaere harmonisk, men aldri overlesset med for mange elementer.

– Noen vil kanskje si at maten som lages i den konkurrans­en du skal vaere med i er i overkant komplisert?

– Ja, den er teknisk komplisert å lage, men det handler i bunn og grunn om å finne essensen i råvarene og ut fra det lage en harmonisk, fin rett. Man skal finne en perfekt balanse mellom fett og syre, mellom mykt og sprøtt. Selv om rettene ser avanserte ut, handler det i bunn og grunn om å lage god mat.

– Hva er det beste måltidet du har spist?

–Det må vaere da far laget nytrukket torsk ute på Lofot-kysten. Den ble servert med gode, kokte poteter, smeltet smør og flatbrød. Jeg hadde også et fantastisk måltid i Japan for en tid siden. Stedet virket veldig shabby, men så dukket det opp noen fantastisk­e retter. Matoppleve­lser er ofte veldig tett knyttet til forventnin­gene man har.

– Hvem er Norges beste kokk? – Der har jeg to navn. Den ene er Espen Holmboe Bang som driver Norges beste restaurant, Maaemo. Den andre er Sven Erik Renaa. Begge har en unik stil og unik tilnaermin­g til råvarer. Begge er veldig innovative og gode til å gjenspeile saerpreget i regionene de represente­rer.

– Så det er altså ikke nok å

Det finnes bare én regel: Så lenge maten smaker godt, er alt bra.

vinne, la oss si, norgesmest­erskapet for kokker?

–Det å drive restaurant og det å konkurrere er to forskjelli­ge øvelser. Man er ikke nødvendigv­is verdens beste kokk selv om man går til topps i Bocuse d’Or, og man kan drive verdens beste restaurant uten å ha verdens beste kokk som kjøkkensje­f. Det er så mange faktorer som spiller inn, og det handler i stor grad om samarbeid, både på restaurant­kjøkkenet og på konkurrans­earenaen. Det er knallhardt arbeid, men det gir resultater. Jeg har vaert med i 21 kokkekonku­rranser, tatt 11 gull, 8 sølv og 1 bronse.

– Hva kjennetegn­er et godt måltid?

– Mat og drikke handler om at man skal kose seg. Det handler om naerheten og fellesskap­et rundt et bord. I en travel hverdag er det kanskje bare ved middagsbor­det at hele familien er samlet. Man vet aldri hvor lang tid man får sammen, så det er viktig å nyte hvert øyeblikk man har. Den beste tiden man har sammen med sine kjaere, er ofte mens man sitter rundt et bord.

– Hvilke regler må en god kokk følge?

– Det finnes bare én regel: Så lenge maten smaker godt, er alt bra.

 ??  ?? MED SANS FOR MAT: Christian André Pettersen fra Mondo skal snart knive om europamest­ertittelen. Han har tidlig
MED SANS FOR MAT: Christian André Pettersen fra Mondo skal snart knive om europamest­ertittelen. Han har tidlig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway