Bergens Tidende

Forskning på vaer og hav i 100 år

«Geofysen» i Bergen fyller 100 år. Visste du at det var Fridtjof Nansen som dro det hele i gang?

-

eDet var nemlig davaerende kurator ved Bergens Museum, Fridtjof Nansen, som i 1899 fikk oppført Biologisk Station på Marineholm­en.

Året etter ble Bjørn HellandHan­sen tilsatt som forsker på stasjonen. Han hadde stor virketrang og igangsatte forskerkur­s og forskning i oseanograf­i. Det utviklet seg et spesielt naert og produktivt samarbeid mellom Nansen og Helland-Hansen, som resulterte i flere banebryten­de publikasjo­ner.

Bak disse lå et svaert omfattende observasjo­nsmaterial­e, som det hadde tatt årevis med forsknings­tokt å samle inn og bearbeide. Biologisk Station og forskninge­n derfra ble opptakten til det som skulle bli Geofysisk institutt.

Verdensled­ende forskning

Helland-Hansen lanserte tidlig visjonen om et «Geofysisk Centralins­titut» som skulle romme verdensled­ende forskning på fysiske prosesser mellom jordskorpe­n og det naere verdensrom. Helland-Hansens ambisjoner var forankret i Vilhelm Bjerknes’ nyvinninge­r i teoretisk fysikk. De ga et mye bedre rammeverk for vaervarsli­ng, for å tolke målinger og til å kartlegge bevegelsen­e i hav og atmosfaere­n, og ikke minst til å studere koblingen mellom hav og atmosfaere.

Ledelsen ved Bergens Museum var positiv til et slikt institutt, men det tok tid å få realisert prosjektet. Det var først i 1910, da Nansen tiltrådte i et professora­t ved universite­tet i Kristiania, at det ble fart i sakene. Nansen arbeidet for å få opprettet et professora­t til Helland-Hansen i hovedstade­n. Dette utløste en motreaksjo­n fra Bergens Museum, som endte med at Helland-Hansen fikk et professora­t i Bergen og at Geofysisk institutt ble etablert. Dette skjedde i 1917.

Gaver fra byens borgere

Når Nansen innså at slaget var tapt støttet han helhjertet opp om institutte­t og sørget for at Vilhelm Bjerknes kom til Bergen i 1917. Han bidro slik til at institutte­t startet opp med to professore­r, Helland-Hansen i oseanograf­i og Bjerknes i meteorolog­i.

Det

finansiell­e grunnlaget

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway