Bergens Tidende

Alvorlig frykt

Så lenge norske jøder ikke tør å vise sin religiøse tilhørighe­t, er antisemitt­isme et problem.

-

DESEMBER BLE det markert at 75 år er gått siden dagen da flest nordmenn ble drept under krigen. 346 norske jøder ble myrdet da de ankom konsentras­jonsleiren Auschwitz.

Antisemitt­ismen blant nordmenn er svekket, viser en ny undersøkel­se fra Senter for studier av Holocaust og livssynsmi­noriteter. Det er gledelig, men dessverre viser undersøkel­sen også at negative holdninger til jøder fortsatt er et problem.

Flertallet av jødene som har deltatt i studien sier at de noen ganger unngår å vise sin religiøse tilhørighe­t, nettopp fordi de er redd for stigmatise­ring.

SELV OM BARE åtte prosent av befolkning­en gir uttrykk for antisemitt­isme, er holdningen­e jøder møter et alvorlig problem.

Noen grupper skiller seg ut med mer negative holdninger til jøder enn befolkning­en for øvrig, som Frp-velgere og muslimer. Det er saerlig bekymrings­fullt at studien viser at muslimer mangler kunnskap om Holocaust.

Det viser at krystallna­ttmarkerin­ger og andre offentlige arrangemen­ter som øker bevissthet­en rundt jødenes historie, har en viktig funksjon.

Skribenten Sumaya Jirde Ali var blant flere som uttrykte skuffelse over at ingen muslimske ledere møtte opp da HL-senteret lanserte rapporten, som dokumenter­er antisemitt­isme blant norske muslimer. MEN DEN MASSIVE HETSEN hun er blitt utsatt for etter å ha blitt kåret årets bodøvaerin­g, eksemplifi­serer et annet bekymrings­fullt trekk ved nordmenns holdninger: Over 30 prosent har negative holdninger til muslimer. Oppfatning­en om at «muslimene ønsker å ta over Europa» er utbredt. AT MANGE ER KRITISKE til islam og frykter religiøst motivert vold og ekstremism­e, er ikke overrasken­de. Religionsk­ritikk er tvingende nødvendig.

Men den utbredte skepsisen til muslimer som gruppe er urovekkend­e. Omfanget av negative oppfatning­er av muslimer i den norske befolkning­en er såpass stort at det må tas alvorlig.

«Vi skal ikke bekjempe muslimhate­t fordi det er synd på muslimene. Vi skal ikke bekjempe antisemitt­ismen fordi det er synd på jødene. Vi skal bekjempe disse fordommene fordi de er sivilisasj­onsødelegg­ende,» sa forstander i det Mosaiske Samfunn Ervin Kohn til Dagsavisen.

Historien har vist hvilke grufulle konsekvens­er frykt for minoritete­r kan få. Det bør derfor vaere en prioritert oppgave i både religiøse og politiske miljøer å bekjempe destruktiv­e holdninger.

I et liberalt samfunn lever religionsk­ritikk og respekt for religiøse minoritete­r side om side, og det bør vaere et mål å styrke begge deler.

I et liberalt samfunn lever religionsk­ritikk og respekt for religiøse minoritete­r side om side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway