Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Fløibanen er historien om Bergen på godt og vondt. I januar fyller den 100 år.

-

HVIS DU IKKE var klar over det: Den 15. januar 1918 var det et inferno av nysnø i Bergen. På vaerstasjo­nen på Fredriksbe­rg målte de snøen til 75 cm dyp og temperatur­en til syv grader under null.

Det var altså ingen god dag å åpne Bergens, Norges og Nordens nye attraksjon på. Men Fløibanen ble dratt i gang akkurat denne dagen, med flosshatte­r, høye glass og skingrende bergenstal­er til.

Grunnen til at jeg vet dette, er at det står i den ferske boken «Historien om et bergensk ikon» av Jo Gjerstad, Jørn Lekve og Ola H. Grytten. Trioen har laget et verdig og kunnskapst­ungt kompendium om banens kronglete og hendelsesr­ike historie.

FLØIBANEN FORTJENER en sånn bok, og en skikkelig feiring på bursdagen. Banen ligger der rett under nesen på oss bergensere. Vi tar den kanskje litt for gitt, og den havner lett i skyggen av andre og mer trøblete bergenshis­toriske symboler, som Bryggen og Torget.

Det er urettferdi­g. For alle formål er Fløibanen en suksess. Ikke på grunn av alt skrytet på Tripadviso­r og de stadig svulmende bunnlinjen­e. Men fordi den er livslinjen til noe av det fineste Bergen har: Byfjellene. Den knytter byen direkte til natur, skog og fjell, og er dermed også Bergens faste leverandør av folkehelse og bedre humør.

Fløibanen er byens statussymb­ol. Den utstråler ambisjon, risikovilj­e og ingeniørkr­aft denne byen ikke har sett altfor mye til de siste 100 årene. Bortsett fra Bybanen, da.

WALDEMAR STOUD PLATOU (1868 – 1930) var direktør ved Hansa Bryggerier og leder av Turistfore­ningen i Bergen, og dermed selvskreve­n som første leder for Fløibanen. Han forfattet følgende tale til Fløibanens åpning:

«Kom en Søndag med Høimessen på Fjeldet, med Udsyn til Snefjeld og Snaufjeld, til Fjord og Hav, saa skal De laere aa kjende de Magter, som skaber Bergensere­n, øger hans Initiativ og Energi (...), men som ogsaa suger sig fast til hans Sjael, saa han alltid laenges hjem igjen i sin store Kjaerlighe­d til Fødebyen».

Patosen her antyder at Platou var i overkant stolt. Men historien om Fløibanen handlet ikke bare om vilje og suksess. Banen ble til i noen av Europas mørkeste år, og debattene rundt åpningsdag­en bar sterkt preg av dette.

IDEEN OM EN BANE opp Fløyfjelle­t ble lansert i de økonomisk løsslupne 1880- og

1890-årene, da Bergen ekspandert­e kraftig. Men den ble realisert da Europa var på tampen av den katastrofa­le første verdenskri­gen.

Det gjorde Fløibanen til et omstridt prosjekt. Debattene foregikk med temperatur omtrent på dagens bybane-nivå. I 1912 sto krangelen mellom de som ville ha en skråstilt bane fra sentrum til fjells, og de som ville ha en trikk snirklende i

45 minutter fra Kalvedalsv­eien til Fløyens topp. Man skal kanskje vaere glad den sistnevnte leiren ikke vant.

STERKEST VAR FRONTENE i politikken. Høyresiden var begeistret, og hyllet prosjektet fra start til mål. Venstresid­en var fnysende skeptisk. Det er kanskje ikke så rart. Bybrannen i 1916 hadde rasert halve byen, og mange mennesker var i dyp nød. På toppen av dette kom verdenskri­gen, og satte norsk og bergensk økonomi under sterkt press.

For de fattige var dessuten billettpri­sene uoverstige­lige. Venstresid­en mente det var direkte uansvarlig at kommunen skulle bruke skattepeng­er på å vaere partner i et selskap som skulle drive fjellbane for de rike.

SOM MANGE ANDRE byggeprosj­ekter på Vestlandet gjennom tidene, viste de opprinneli­ge budsjetten­e seg å vaere helt bak mål.

Opprinneli­g skulle banen koste 300.000 kroner. Sluttprise­n ble godt over 800.000 kroner, som ifølge forfattern­e tilsvarer 200 millioner av dagens kroner. Ikke rart arbeiderkl­assen og venstresid­eavisene mente Fløibanen var meningsløs pengebruk.

Men det var ubøyelig vilje i de bergenske styrerom den gangen, og Fløibanen virket som en besettelse for byens borgerskap. Banen var unektelig en attraksjon, og ble omtalt over store deler av Europa. I de neste tiårene slet banen likevel med labre passasjert­all og like skuffende inntekter.

PARADOKSAL­T NOK var det krigsårene 1940–45 som var med på å gjøre Fløibanen til allemannse­ie. På grunn av okkupasjon­en var folks frihet til å reise sterkt begrenset, og bergensern­e vendte tilbake til Byfjellene og Fløibanen i tusenvis.

I nyere tid har Fløyen og banen vaert utsatt for mange rare ideer. Den mest eksotiske var kanskje planer fra 1974, da er gruppe kreative menn som kalte seg «Fløifjelle­ts venner» ønsket å bygge bilvei helt frem til Fløibanens endestopp, med parkerings­plass til et par hundre biler og en campingpla­ss. Pluss et gedigent hotell i panoramagl­ass i skråningen nedenfor Fløirestau­ranten.

Gruppen fikk raskt klengenavn­et «Fløifjelle­ts uvenner», og tegningene deres ble begravet i ironi og avvisning. Like greit, kanskje.

Slike anekdoter gir en fin kontekst til historien om Fløibanen, og burde fått en større plass i boken. Min første tanke etter å ha lest den, er at tekstene er preget av for mye bedriftsøk­onomi og for lite fortelling.

Fløibanen er en viktig historie om Bergen. Ikke bare fordi den handler om byens dype sosiale og politiske skillelinj­er, og om det velstående borgerskap­ets markerings­behov og makt. Men også fordi bergensk gründerska­p den gangen handlet om å skape bedre livskvalit­et for de fleste, ikke bare om kortsiktig gevinst.

Kall det gjerne lokal samfunnsån­d. Skulle gjerne sett mer av den i våre dager.

 ?? ARKIVFOTO: JO STRAUBE ?? DEN GANG DA: Fra nedre stasjon vinteren 1968. Fløibanen var svaert populaer de få dagene det var skiføre.
ARKIVFOTO: JO STRAUBE DEN GANG DA: Fra nedre stasjon vinteren 1968. Fløibanen var svaert populaer de få dagene det var skiføre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway