Bergens Tidende

Unna vei, her kommer jeg

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Tut, tut, roper Thorvald (8) og suser ned Fløysvinge­ne. Andre la ut på sin første skitur.

– Det er ikke ofte det går an å gå på ski så naer byen. Jeg er nok flink til å benytte muligheten når den byr seg.

Karin Berg (60) har lilla anorakk, rød lue og oransje ryggsekk. Og mye erfaring med den bergenske vinterens svikefulle karakter. Nå har hun rustet seg for noen timer i løypene på Fløyen.

Trosset vindråsene

I likhet med alle andre hjemmevaer­ende bergensere våknet hun til en hvit andre adventssøn­dag, og i likhet med ganske mange var hun snar med å ta det i bruk, det hvite som i løpet av natten var skjenket oss fra oven.

Etterdønni­ngene etter ekstremvae­ret «Aina» så riktignok ut til å henge igjen søndag rundt middagstid­er.

Det rusket godt i høye traer på Fløyen da vindråsene tok sats, og fremdeles var det snø i luften. Likevel var det mange som hadde funnet veien ut og opp.

Bor i akebakken

– Jeg har mat og te i sekken og har tenkt å vaere ute en stund, sier Karin Berg, opprinneli­g fra Sarpsborg. Etter 31 år i byen mellom fjellene, vet hun godt at en skitur på Fløyen ikke er noe du utsetter uten risiko.

Den erfaringen har nok også åtte år gamle Thorvald Skjerven Aas gjort seg. Han er ute sammen med pappa for å bruke akebrettet.

Allerede er turveien mellom Fløyen og Skansemyre­n ganske glasert.

Thorvald er blant dem som har bidratt til det. Med adresse på Skansemyre­n bor han så å si i akebakken og kan vaere blant de første til å benytte seg av alt det hvite og fristende som vinteren en sjelden gang tilgodeser oss med.

– Tut, tut, roper Thorvald og suser videre.

Oppover bakkene er Harald Rausch og familien på vei. De er bosatt i Sandviken.

Sammen med døtrene Sofia og Maria og konen Gunnhild Vassbotn, har han funnet veien til Skansemyre­n for å ake. Med Sofia på akebrettet og Maria på armen legger de høydemeter­ne bak seg, og til slutt er det på tide å ta ut gevinsten etter innsatsen.

Regner i byen, snø i høyden

– Da vi så ut vinduet i morges, ble vi kjapt enige om at vi måtte ut. Men det var litt kaldere enn vi hadde trodd, sier Gunnhild Vassbotn.

Helt nede på Skansemyre­n, like ved idrettsban­en, er Geir Knag i full gang med å rydde snø utenfor huset. Naboen holder på med snøfreser, mens Geir nøyer seg med skuffe.

– Det er best å ta det før folk har trakket det flatt, sier Knag. Han samler alt i en haug, slik at barnebarne­t siden kanskje kan bygge seg en snøhule.

– Før kunne jeg synes at det var en plage. Nå mener jeg ikke det. Iallfall ikke den første gangen, ler Skansemyre­n-mannen, vel vitende om at han sikkert må i aksjon flere ganger.

–Det kan regne i byen. Her oppe snør det gjerne.

Sjanse for at det skal vare

Meteorolog­en lover at ski- og akeføret skal holde både mandag og tirsdag.

Kanskje blir det til og med litt påfyll av snø frem til og med mandag. Men når tirsdagen er over, ligger det an til litt mildere vaer og regn i lavlandet.

– Mildere luft er på vei innover, men det er usikkert hvor mildt det kommer til å bli. Kanskje tre til fem grader nede i sentrum. Det vil vel i praksis bety at Fløyen blir liggende akkurat i grenseland, sier vakthavend­e meteorolog Anne Solveig Andersen Vervarslin­ga på Vestlandet.

–Men skiføret på Vidden er kanskje trygt?

– Det burde det vaere. Både oppe i høyden og litt innover i landet vil nedbøren falle som snø også onsdag, sier meteorolog­en.

Men mildvaeret er forbigåend­e. Torsdag synker temperatur­ene igjen, og vi kan vente oss noen dager med minusgrade­r.

– Så vet vi selvsagt ikke hvor lenge det vil vare. Mitt råd er at vi må kose oss med snøen nå når vi har den, sier Andersen.

– Men det tror jeg bergensern­e har laert!

Mitt råd er at vi må kose oss med snøen nå når vi har den. Anne Solveig Andersen, meteorolog hos Vervarslin­ga på Vestlandet

 ??  ?? IVRIG:Thorvald Skjerven (8) bor på Skansemyre­n og har alle muligheter til å vaere blant de første til å ta svingene i bruk etter et snøfall.
IVRIG:Thorvald Skjerven (8) bor på Skansemyre­n og har alle muligheter til å vaere blant de første til å ta svingene i bruk etter et snøfall.
 ??  ?? Karin Berg er opprinneli­g fra Sarpsborg, men etter 31 år i Bergen vet hun hvordan man bruker en sjelden dag med snø på Fløyen. TUNG BAKKE: Hele familien Rausch Vassbotn på vei oppover fra Skansemyre­n. Fra v. Harald, Sofia, Maria og Gunnhild.
Karin Berg er opprinneli­g fra Sarpsborg, men etter 31 år i Bergen vet hun hvordan man bruker en sjelden dag med snø på Fløyen. TUNG BAKKE: Hele familien Rausch Vassbotn på vei oppover fra Skansemyre­n. Fra v. Harald, Sofia, Maria og Gunnhild.
 ??  ?? FLINK Å BRUKE:
FLINK Å BRUKE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway