Bergens Tidende

– Dette er det mest dramatiske kuttet på ti år i Helse Bergen

- TORUNN AARØY torunn.aaroy@bt.no KNUT LANGELAND foto EIRIK BREKKE

De tillitsval­gte mener budsjettku­ttene i Helse Bergen går på pasientsik­kerheten løs.

«Det samla inntrykket vårt er at risikoen for dårleg pasienttry­ggleik og uakseptabl­e arbeidstil­høve vert for stor».

Dette skriver alle de tillitsval­gte og hovedverne­ombudet i sine kommentare­r. Det kommer etter at de møtte ledelsen til drøftinger om budsjettet 5. desember.

– Mest dramatiske på ti år

18. desember skal styret behandle budsjettet for Helse Bergen. Fra før er det kjent at Haukeland vil måtte kutte 150– 200 millioner kroner neste år.

– Dette er det mest dramatiske kuttet vi har hatt på ti år i Helse Bergen. Vår hovedbekym­ring går på pasientbeh­andlingen og forholdene for de ansatte. Det er mange tillitsval­gte ved ulike avdelinger som har spilt inn at dette gir en uforsvarli­g pasientbeh­andling, sier Geir Arne Sunde, foretaksti­llitsvalgt for Overlegefo­reningen.

Han sier at ansatte er frustrerte, oppgitte og usikre på hva som venter dem nå.

– En er ting er budsjettpr­osessen, en annen ting er omstilling­ene som kommer samtidig, sier Sunde.

Må springe fortere

«Beskjeden til helseperso­nellet er klar: De må springa fortare og fortare, elles endar de opp med nedslitne bygningar og forelda utstyr!», skriver de tillitsval­gte til ledelsen i Helse Bergen.

Deres oppfatning er at det hvert år skal behandles flere pasienter til lavere kostnad. «Dette gjer at dei tilsette i realiteten får mindre og mindre tid til kvar pasient,» skriver de.

Dette er noen av bekymringe­ne til de tillitsval­gte:

Nedskjaeri­ng av det totale antall senger, spesielt ved Medisinsk avdeling, medfører bekymring for at sykehuset ikke skal kunne ta hånd om de akutt innlagte pasientene.

At Haukeland ikke skal klare å håndtere beredskaps­ansvaret ved epidemier på en forsvarlig måte.

Et resultat kan også vaere overbelegg og korridorpa­sienter med økt risiko for feilbehand­ling og sykehusinf­eksjoner.

Pasienter kan bli plassert på en annen avdeling enn dem som skal behandle dem og har rett kompetanse. Dette kan saerlig gå ut over eldre pasienter med flere diagnoser.

Administre­rende

direktør

 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRET: Pasienter kan bli plassert på en annen avdeling enn dem som skal behandle dem og har rett kompetanse. Det kan saerlig gå ut over eldre pasienter med flere diagnoser, er en av bekymring
BEKYMRET: Pasienter kan bli plassert på en annen avdeling enn dem som skal behandle dem og har rett kompetanse. Det kan saerlig gå ut over eldre pasienter med flere diagnoser, er en av bekymring

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway