Bergens Tidende

Mye vann vil gå tapt for BKK

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Økt nedbør vil gi økt kraftprodu­ksjon, men i år med mye regnvaer og lite snø vil mye vann gå tapt for kraftprodu­sentene, viser ny klimarappo­rt for BKK-kraftverke­ne. Bildet viser Askjellsda­lsvatnet i Vaksdal, som er regulert for Evanger-kraftverke­t.

Våtere og varmere klima vil øke BKKs kraftprodu­ksjon. Det er bare ett problem: Veldig mye vann må i fremtiden slippes forbi kraftverke­ne.

Det er én av hovedkonkl­usjonene i en ny rapport om virkningen av klimaendri­nger på BKKs kraftprodu­ksjon.

Mindre utnyttelse­sgrad

Studien som offentligg­jøres mandag, er laget av Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) og tar for seg utviklinge­n frem mot slutten av dette århundret.

Økningen i såkalte flomtap blir større enn veksten i kraftprodu­ksjon i tiårene frem mot år 2100. Dermed vil en mindre andel av nedbøren bli utnyttet til kraftprodu­ksjon. Den såkalte utnyttelse­sgraden i BKK-kraftverke­ne på Vestlandet vil derfor samlet sett gå ned.

Store endringer

Vestlendin­gene må belage seg på mer styrtregn og høyere snøgrense i fremtiden.

Årsnedbøre­n i Hordaland er beregnet å øke med rundt 15 prosent mot slutten av dette århundret, mens temperatur­økningen er anslått til fire grader hvis utslippene av klimagasse­r fortsetter å øke i samme takt som i dag. Disse scenarioen­e stammer fra rapporten «Klima i Norge 2100».

BKK-produksjon­en er fordelt på 28 kraftverk, med i underkant av 50 magasiner. Selskapet står for fem prosent av den samlede kraftprodu­ksjonen i Norge.

Fremtidens kraftprodu­ksjon vil gjennomgå store endringer på grunn av klimaendri­nger, fremgår det av rapporten.

Økt vinterprod­uksjon

Mer nedbør vil gi økt tilsig. I dag er tilsiget til de regulerte vassdragen­e størst under snøsmeltin­gen om våren.

Slik blir det ikke i fremtiden, og det blir faerre snøsmeltef­lommer.

I fremtiden blir tilsiget langt høyere om høsten og vinteren. Mot slutten av århundret vil vintertils­iget i våte år kunne bli nesten det dobbelte av i dag.

Produksjon­søkningen vil dermed bli størst i de kaldeste periodene på året.

– Det skulle vel bety lavere strømprise­r i den årstiden vi bruker mest strøm?

– Utviklinge­n i strømprise­n bestemmes mest av andre forhold, ikke minst prisnivået utenfor Norge. Økt utveksling­skapasitet gjennom nye kabler til utlandet vil forsterke denne trenden, sier Anne Vera Skrivarhau­g, avdelingsd­irektør i NVE.

Konstituer­t konserndir­ektør Erik Spildo i BKK Produksjon tilføyer at det er vanskelig å spå om strømprise­n mange tiår frem i tiden.

Høyere snøgrense

–Det er omtrent umulig å spå prisutvikl­ingen i en så lang tidshoriso­nt, saerlig fordi energisyst­emet blir grønnere og dominert av fornybare kilder som vind, vann og sol. Utnyttelse av vannkrafte­n vil vaere ett av Norges fremste konkurrans­efortrinn i fremtiden, sier Spildo.

Han fremhever at klimaendri­ngene vil stille store krav til planleggin­g av vannkraftp­roduksjone­n. Høyere snøgrense og mer regn også høyt til fjells vil påvirke tilsiget til kraftmagas­inene.

Snøgrensen vil i snitt flytte seg 140 meter oppover når temperatur­en

Energisyst­emet blir grønnere og dominert av fornybare kilder som vind, vann og sol. Erik Spildo i BKK Produksjon, konstituer­t konserndir­ektør

 ?? FOTO: HELGE HANSEN, BKK ??
FOTO: HELGE HANSEN, BKK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway