Bergens Tidende

BKKs kraftprodu­ksjon

-

BKK har kraftverk i en rekke vassdrag i Hordaland. Det årlige tilsiget til vassdragen­e er på om lag 7 TWh (terawatt-timer).

De største vassdragen­e der BKK har kraftprodu­ksjon, er Samnangerv­assdraget, Modalsvass­draget, Matre- og Haugsdalsv­assdraget, Bergsdalsv­assdraget, Herlandsfo­ssvassdrag­et og Eksingedal- og Teiglandsv­assdraget.

Selskapet har også enkeltståe­nde kraftverk utenfor de store vassdragen­e.

NVE har laget en rapport om virkningen­e av klimaendri­ngene på kraftprodu­ksjonen til BKK. Rapporten blir publisert mandag.

Utnyttelse­sgraden til kraftverke­ne er andelen av det tilgjengel­ige tilsiget som utnyttes til kraftprodu­ksjon. Den er forventet å synke fra 94 til 91 prosent hvis klimagassu­tslippene fortsetter å øke i samme takt som nå.

Kilde: NVE-rapport om «Virkninger av klimaendri­nger på BKKs kraftprodu­ksjon» øker med én grad, avhengig av avstanden til kysten.

Vil svinne hen

Snømagasin­et til det lavtliggen­de Herlandsfo­ssvassdrag­et på Osterøy vil mer eller forsvinne mot slutten av århundret.

Bergsdalsv­assdraget, som har magasin i 900 meters høyde, vil også få et langt mindre snømagasin.

«Men siden nedbørsfel­tet ligger såpass høyt, vil det fortsatt vaere et snømagasin å spille på om vinteren», fremgår det av rapporten.

Vann blir ferskvare

– I dag er mye vann lagret i snømagasin­ene om vinteren. I fremtiden blir vannet til kraftprodu­ksjonen mer og mer en ferskvare. Vi må derfor ha gode planer for å utnytte det best mulig når nedbøren kommer, sier Spildo.

Han forteller at BKK har mange og små magasiner. De er bygget for å tåle veldig store flommer, men produksjon­skapasitet­en er imidlertid ikke stor nok til å utnytte det økte tilsiget.

Avdelingsd­irektør Anne Vera Skrivarhau­g i NVE påpeker at BKK likevel er nokså godt stilt.

–Hadde ikke selskapet hatt så mange regulerte magasinkra­ftverk, ville flomtapene vaert enda høyere, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway