Bergens Tidende

Hun fikk tårene til å trille under prisutdeli­ngen

- PER KRISTIAN AALE per.kristian.aale@aftenposte­n.no

Setsuko Thurlow var 13 år gammel da atombomben smalt over Hiroshima. I går mottok hun Nobels fredspris sammen med ICANleder Beatrice Fihn.

Den internasjo­nale kampanjen for forbud mot atomvåpens (ICAN) mottok i går prisen for sitt arbeid for å traktatfes­te et forbud mot atomvåpen.

Setsuko Thurlow, som fyller

86 i januar, var bare noen kilometer unna da amerikaner­ne

6. august 1945 slapp en atombombe over den japanske byen.

– Jeg husker ennå den morgenen klart og tydelig. Klokken 08.15 så vi et blendende, blåhvitt lysglimt fra vinduet. Jeg husker følelsen av å sveve i luften.

– Fortsett å dytte!

Da hun kom til seg selv igjen, var det stille og mørkt. Hun satt fast under en sammenrast bygning.

– Jeg begynte å høre svake rop fra mine klassekame­rater: «Mamma, hjelp meg. Gud, hjelp meg.»

– Så plutselig, kjente jeg et par hender som berørte min venstre skulder, og jeg hørte en mann si: «Ikke gi opp! Fortsett å dytte! Jeg skal forsøke å få deg løs. Ser du det lyset som kommer gjennom den åpningen? Kryp mot det så raskt du kan.»

Brent levende

Da hun krøp ut, sto byen i brann.

– De fleste av mine klassekame­rater som var i den bygningen, ble brent levende. Et opptog av spøkelsesa­ktige skikkelser slepte seg forbi, fortalte hun.

Hun så mennesker med groteske skader, med blødende, forbrente, svidde og oppsvulmed­e kropper. De manglet kroppsdele­r. Kjøtt og hud hang i laser fra beina deres.

Mistet familie og venner

– Noen hadde øyeeplene hengende i hendene. Hos noen hadde buken sprukket, og tarmene hang ut. Den ekle stanken av brent menneskekj­øtt fylte luften, mintes hun.

– Slik ble min elskede hjemby utradert med en bombe. De fleste av innbyggern­e var sivile som ble forbrent, fordampet, forkullet – blant dem medlemmer av min egen familie og 351 av mine skolekamer­ater, sa kvinnen fra Hiroshima.

Hundretuse­ner døde

I ukene, månedene og årene som fulgte, skulle ytterliger­e flere tusen dø, ofte på tilfeldig og mystisk vis, som følge av senvirknin­gene av strålingen. Selv den dag i dag er det overlevend­e som dør av stråleskad­er.

Setsuko Thurlow ba alle land i verden om å slutte seg til FN-traktaten for forbudet mot atomvåpen.

–Til lederne i land som har atomvåpen – og deres medsammens­vorne under den såkalte «atomparapl­yen» – vil jeg si dette: Lytt til våre vitnesbyrd. Ta hensyn til vår advarsel. Og vaer klar over at deres handlinger har konsekvens­er. Dere inngår alle i et voldssyste­m som setter menneskehe­ten i fare. La oss alle vaere på vakt mot ondskapens banalitet.

Gledens dag

Den nye traktaten om forbud mot atomvåpen ble stemt frem av 122 land i FN i sommer, og traktaten er nå åpnet for undertegni­ng. Den dagen ble 85-åringen overveldet av en enorm glede.

– Jeg som hadde opplevd menneskehe­ten på sitt verste, fikk denne dagen oppleve menneskehe­ten på sitt beste.

Hver gang hun tenker på det som skjedde i Hiroshima, minnes hun sin fire år gamle nevø Eiji.

– Den lille kroppen hans var blitt til en ugjenkjenn­elig klump av smeltet kjøtt. Med svak stemme tryglet han om vann helt til døden kom og befridde ham fra lidelsene.

For Thurlow er nevøen blitt symbolet på alle uskyldige barn i verden som i dag trues av atomvåpen.

– Hvert eneste sekund, hver eneste dag utgjør atomvåpnen­e en fare for alle vi er glade i og alt det vi har kjaert. Vi kan ikke tolerere denne galskapen lenger.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX ?? PRISVINNER: Leder av fredsprisv­inner ICAN, Beatrice Fihn og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus, i går ettermidda­g.
FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX PRISVINNER: Leder av fredsprisv­inner ICAN, Beatrice Fihn og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus, i går ettermidda­g.
 ?? FOTO: STANLEY TROUTMAN, SCANPIX ?? En mann står foran det som en gang var en kino i Hiroshima i Japan, en måned etter at USA slapp atombomben over byen.
FOTO: STANLEY TROUTMAN, SCANPIX En mann står foran det som en gang var en kino i Hiroshima i Japan, en måned etter at USA slapp atombomben over byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway