Bergens Tidende

Uønsket oppførsel må få konsekvens­er

-

er helt enig med Eli Glambek, ingen ting er bedre enn å få til en løsning der den ansatte selv velger å si opp sin stilling.

Å AVSKJEDIGE et menneske er kanskje noe av det mest inngripend­e man kan gjøre. Vedkommend­e har lønn ut dagen, og har åtte ukers karantenet­id hos Nav for å få arbeidsled­ighetstryg­d. Den ansatte har krav på en attest, men arbeidsgiv­er har imidlertid rett til å skrive i attesten at den ansatte er avskjedige­t. Derfor er det en selvfølge og helt grunnlegge­nde at rettssikke­rheten til den avskjedige­de er blitt ivaretatt.

Saksproses­sen Eli Glambek beskriver er langt på vei saksbeskri­velsen til en såkalt Faktaunder­søkelse. I en faktaunder­søkelse går vi inn i bedriften og prøver å finne ut hva som faktisk har skjedd. Dersom man på bakgrunn av dette kan sannsynlig­gjøre at hendelsen/hendelsene har funnet sted, skal man handle som om hendelsen har funnet sted.

MIN ERFARING er at arbeidspla­sser vegrer seg for å gjøre noe som helst når de får vite om hendelser som har skjedd, og at de har en tendens til å bortforkla­re, eller bagatellis­ere det som skjedde. Enten fordi de er konfliktsk­y, eller ikke helt vet hvordan de skal håndtere slike saker.

Hvor skal lojalitete­n til arbeidsgiv­er vaere? Hvordan kan vi skape det arbeidsmil­jøet vi ønsker? Uønsket oppførsel må få konsekvens­er og i grove tilfeller må arbeidsgiv­er tåle og tørre å stå i det ubehaget det er å gjennomfør­e slike dramatiske tiltak. Arbeidsgiv­ere trenger kunnskap og trening i hvordan slike saker skal behandles, slik at det blir kjent at uønskede handlinger får konsekvens­er.

Da vil de ansatte føle seg tryggere og seksuell trakasseri­ng kan forebygges.

 ?? FOTO: SCANPIX ??
FOTO: SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway