Bergens Tidende

Kraftig økning i narkodødsf­all

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no ARNE EDVARDSEN foto MARITA AAREKOL

31 døde i Bergen i 2016. Året før var tallet 22.

– Ut fra de meldingene vi har fått fra politiet og rustjenest­ene, kom ikke økning i forhold til 2015 som noen overraskel­se, sier byråd Erlend Horn.

Ifølge byråden kan det se ut som mange av de som døde i fjor har vaert slitne og rusavhengi­ge lenge. Men det er bare antagelser. Kommunen får ikke vite så mye mer enn alder og kjønn på de som dør av overdose. Grunnen til det er lovverket, og hensynet til personvern.

– Vi har et system som er en utfordring for den kartleggin­gsjobben vi gjerne vil gjøre. Vi vil veldig gjerne vite mer om de som dør av overdose. Hvor mange dør hjemme? Hvor mange dør like etter at de kommer ut av fengsel eller behandling­sinstitusj­oner? Det er faktorer som hadde vaert viktige for oss å vite. Hvilke konsekvens­er lovverket har for muligheten­e våre til å sjekke om tiltakene våre treffer riktig, har jeg ikke vaert helt klar over før nå. Derfor har jeg lyst til å løfte denne problemati­kken nasjonalt, sier Erlend Horn.

At mange av dem som dør av overdose tar overdosen hjemme og gjør det alene, kan tall fra AMK-sentralen tyde på. Tall BT har hentet inn fra Helse Bergen, viser at bare 13 av overdosedø­dsfallene ble varset inn til AMK, viser en oversikt BT har fått fra Helse Bergen.

Flere bruker sprøyterom­met

Sprøyterom­met i Bergen har vaert i drift i ett år, og har derfor ikke hatt innvirknin­g på dødstallen­e for 2016. Sprøyterom­met kan fortsatt bare brukes ved injisering av heroin, ikke til røyking og ikke til inntak av andre stoffer. Dette reguleres av lovverket nasjonalt. Bruken av sprøyterom­met varierer fra uke til uke, blant annet i takt med en varierende tilgang på heroin i byen. Men det har vaert en økning. Til nå i år har det vaert totalt 2878 injisering­er.

– Også når det gjelder røykerom-loven, vil vi fortsette med å jobbe for en endring, sier byråden. Han peker på at sprøyterom­met fortsatt spiller en svaert viktig rolle i overdosest­rategien, selv om det føres en nasjonal kampanje for å få flere av heroinbruk­erne til å røyke stoffet i stedet for å injisere.

– Utdelingen av gratis røykefolie ved Strax-huset er et viktig tiltak. Men dessverre får ikke brukerne lov å røyke stoffet på sprøyterom­met, sier Rønnaug Frøiland, direktør for etat for psykisk helse og rustjenest­er i Bergen kommune.

Økning i hele Hordaland

Mens antall narkotikar­elaterte dødsfall på landsbasis gikk ned fra 289 til 282 fra 2015 til i fjor, steg samme tall i Hordaland fra 29 til 50. 39 av dødsfallen­e betegnes som «forgiftnin­gsulykker med narkotika eller sentralsti­mulerende rusmidler», altså overdoser. På landsbasis har FHI registrert 220 overdosedø­dsfall. Åtte dødsfall i Hordaland og 44 på landsbasis er registrert som selvmord med narkotika.

– At vi opplever flere selvmord nå, kan vi tolke som et uttrykk for den håpløshete­n mange rusmisbruk­ere føler. Vi har behov for en nasjonal lovendring i måten vi ser på rusmisbruk­ere på. Nå blir de stemplet som kriminelle, sier byråden.

Av alle overdosedø­dsfall er 90 prosent forårsaket av opioider. Opioider er en samlebeteg­nelse for smertedemp­ende stoffer med opphav i opium, for eksempel heroin, morfin, kodein og metadon. Amfetamin kan også føre til overdoser og dødsfall, men det skjer i mindre grad. Omtrent 80 prosent av de som dør av overdose i Norge er menn.

Plan for forebyggin­g

Bergen kommune har utarbeidet en plan for forebyggin­g av overdosedø­dsfall. Blant tiltakene her er:

Få brukere til å røyke heroin fremfor å injisere. Det er lavere risiko for overdoser. Som et ledd i denne kampanjen blir det blant annet delt ut gratis røykefolie ved MO-sentrene.

Varsling når det er sterkt eller urent rusmiddel i omløp.

Opplaering av brukere, pårørende og ansatte i bruk av Nalokson nesespray, som er en motgift mot opioider.

Pilotprosj­ekt

Opplaering av brukere, pårørende og ansatte i gatenaere tiltak i bruk av nesespray som motgift mot overdoser har vaert gjennomfør­t i Oslo og Bergen. Prosjektet er finansiert av Helsedirek­toratet. Mer enn 2000 nesespraye­n naloxon er distribuer­t i de to byene, primaert til heroinbruk­ere, og mer enn 250 vellykkede overdosere­verseringe­r er rapportert, ifølge en ny doktoravha­ndling av Desiree Madah-Amiri ved UiO, som har ledet prosjektet.

– Bergen har vaert spesielt aktiv med prosjektet, spesielt Strax-huset. Strax-huset er det MO-senteret i Norge som distribuer­er mest naloxon. Når vi justerer for befolkning­sstørrelse, har Bergen gitt ut mer enn dobbelt så mange doser som Oslo, skriver Madah-Amiri i en e-post til BT.

Bergen kommune ønsker å videreføre prøveprosj­ektet med sprayen.

Overdosete­am

Bergen kommune har også vedtatt å etablere et ambulerend­e overdosete­am. Teamet skal ha base på Strax-huset, men jobbe ute i miljøet. Det vil bestå av ca 10 årsverk som skal jobbe på 3 ulike skift, og teamet skal vaere tilgjengel­ig 7 dager i uken. Teamet vil bestå av helseog sosialfagl­ig kompetanse, og også ha medlemmer med brukererfa­ring, opplyser Rønnaug Frøiland.

Kommunen håper at temet skal vaere i funksjon like etter nyttår.

Forhøyet dødsrisiko

Ellen Amundsen er forsker ved Folkehelse­institutte­t. Hun sier at personer som tar pause i bruken av narkotiske stoffer har en forhøyet dødsrisiko.

– Det kan dreie seg om fengsel, at man er i behandling eller har en selvvalgt pause. Tar man en vanlig dose etter pausen utsetter man seg for en forhøyet risiko. Periodevis redusert almenntils­tand, samt sykdommer og svekkelser som ofte kan vaere knyttet til aldring, har også betydning. Dette er trender vi har sett de siste årene, sier hun.

At vi opplever flere selvmord nå, kan vi tolke som et uttrykk for den håpløshete­n mange rusmisbruk­ere føler.

Byråd Erlend Horn

 ??  ?? MARKED: Tunnelen ved Strax-huset er blitt et sentralt omsetnings­sted for narkotika i Bergen.
MARKED: Tunnelen ved Strax-huset er blitt et sentralt omsetnings­sted for narkotika i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway