Bergens Tidende

Går inn for fullt vern

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Det kan bli flertall på Stortinget for å legge hele Øystesevas­sdraget inn i verneplane­n.

Regjeringe­n kunngjorde rett før høstens valg å avslå søknadene om kraftutbyg­ging i både øvre og nedre del av Øystesevas­sdraget.

Stortingsr­epresentan­ter fra Ap, SV og MDG går nå et skritt lenger for å sikre at vassdraget forblir utbyggings­fritt langt inn i fremtiden. Onsdag fremmet de forslag om å få Øystesevas­sdraget inn i verneplane­n for vassdrag. Og de ser lyst på muligheten for å vinne frem.

«Unikt vassdrag»

– Nå har vi muligheten til å sikre et unikt og urørt vassdrag som renner fritt fra fjell til fjord. Det er avdekket mange rødlistear­ter og fantastisk­e naturkvali­teter i Øystesevas­sdraget de siste årene. Det styrker argumenten­e for varig vern, sier Lars Haltbrekke­n, en av forslagsst­illerne og miljøpolit­isk talsmann i SV.

– Regjeringe­n har allerede sagt nei til kraftutbyg­ging?

– Vi frykter at det kan komme nye forslag om kraftutbyg­ging senere. Derfor er det viktig at vassdraget blir lagt inn i verneplane­n, sier Haltbrekke­n.

Ap har snudd

Da Stortinget behandlet et lignende forslag i fjor vinter, var Ap et av partiene som sa nei til vern av hele vassdraget.

Nå har partiet snudd, og dermed kan Arbeiderpa­rtiet sikre vern.

– Dette er en avveining mellom to gode formål; å skaffe mer fornybar kraft eller å sikre unike naturverdi­er. I denne saken veier hensynet til naturverne­t tyngst, sier Ruth Grung (Ap), en av representa­ntene bak forslaget. Hun påpeker at Hordaland Ap har gjort vedtak om fullt vern, og er glad for at hele stortingsg­ruppen nå stiller seg bak forslaget.

Sp blir jokeren

Senterpart­iet kan bli jokeren når saken skal avgjøres. Stortingsr­epresentan­t Kjersti Toppe tror utfallet kan bli vern av hele Øystesevas­sdraget.

– Vi kommer uansett til å støtte vern av øvre del, slik vi gjorde da forslaget var oppe i Stortinget sist. Det er mer usikkert om vi kommer til å gå inn for varig vern også i de nederste delene av vassdraget, sier Toppe.

Det som kan avgjøre Senterpart­iets standpunkt, er utfallet av klagesaken fra selskapet Øystese Kraft. Det lokale selskapet har ønsket å bygge ut nedre del. Kvam herad og lokale grunneiere står bak søknaden som ble avslått av regjeringe­n. Nå ligger klagesaken på bordet til olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp).

Ønsker visshet

– Hvis klagen blir avvist, mener jeg vi er i en ny situasjon der vi bør vurdere vern av hele Øystesevas­sdraget. Da fortjener alle berørte interesser å få en endelig visshet om vassdraget­s skjebne. Det har vaert mange nok runder om denne saken nå, sier Toppe. Hun håper klagesaken blir avgjort innen verneforsl­aget skal behandles i Stortinget.

Med Sp med på laget, vil det vaere flertall for vern uansett hva regjerings­partiene Høyre og Frp – og eventuelt også Venstre – skulle lande på i saken.

Arbeiderpa­rtiets Ruth Grung utfordrer regjerings­partiene.

– Jeg forventer at de støtter forslaget vårt. Erna Solberg var jo veldig klar på Øystesevas­sdragets unike kvaliteter da regjeringe­n sa nei til kraftutbyg­ging, sier Grung.

Naturvernf­orbundet er glad for snuoperasj­onen i Arbeiderpa­rtiet.

«Svaert gledelig»

– Dette er svaert gledelig. Nå får også Senterpart­iet mulighet til å vise at de er et parti som vil ta vare på saerlig verdifull natur. Vi håper og tror verneforsl­aget kan få bred støtte på Stortinget, sier leder Silje Ask Lundberg.

BKK Produksjon AS hadde søkt om konsesjon i den øverste delen av vassdraget, men har ikke klaget på avslaget.

Forslaget om vern er fremmet av representa­ntene Lars Haltbrekke­n, Gina Barstad, Arne Naevra (alle SV), Åsmund Aukrust og Ruth Grung (begge Ap) og Per Espen Stoknes (MDG).

Ruth Grung (Ap)

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? TREKKER TURGÅERE: Stortinget skal på nytt behandle forslag om å innlemme Øystesevas­sdraget i den nasjonale verneplane­n for vassdrag. Forslagsst­illerne tror på flertall.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK TREKKER TURGÅERE: Stortinget skal på nytt behandle forslag om å innlemme Øystesevas­sdraget i den nasjonale verneplane­n for vassdrag. Forslagsst­illerne tror på flertall.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway