Bergens Tidende

Levende lys i håret

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no foto BÅRD BØE

– Den er veldig fin. Når du har sluttet å vaere redd den. Det sier Julia Constance Wiger-Nordås som skal baere luciakrone­n med levende lys.

Julia Constance Wiger-Nordås (16) står i pysjen og fletter håret på en av de andre koristene i Bergen Domkirkes jentekor. Om en time skal hun skride nedover midtgangen i Bergen Domkirke i spissen for 34 sangere, og på hodet skal hun ha den splitter nye luciakrone­n som koret har kjøpt i Sverige.

Den har levende lys, i motsetning til de kronene koret før har brukt. Den lille haken er at den er av metall, litt tung, og veldig vond å ha på seg. Og etterpå må hun regne med å ha mye stearin i håret. Og litt gnagsår.

– Men alt for Lucia, sier hun og smiler.

Sov under pianoet

Hun har sovet godt under pianoet i skrudhuset på Domkirken i natt. Det har også 17 andre jenter i koret, tre mødre, en kirketjene­r og dirigenten. Dette er etter hvert blitt en tradisjon natten før 13. desember.

I siderommen­e på Domkirken hersker det kontroller­t kaos. Alle som har overnattet i kirken skal spise frokost, så skal det varmes opp, hår skal flettes, sminke skal på hos noen - og så skal 34 luciakjole­r på uten noen av dem blir skrukkete.

– Skal det vaere knute eller sløyfe på beltene?

– Kan du flette meg også? Dirigent Eirin Beate ÅserudLøvl­id rusler rundt i rødrutene pysjamas.

– En gang begynte det å komme publikum inn i kirken før jeg hadde fått av meg pysjen. Da måtte jeg skynde meg ut av kirken motsatt vei, sier hun, og begynner å samle jentene til oppvarming inne i selve kirkeromme­t.

De siste instruksen­e gis. Flere foreldre slutter seg etter hvert til. 550 lussekatte­r er bakt, og skal nå varmes til alle publikumme­rne i kirken. Og det skal lages kaffe.

Stolt farmor

Inne i kirken, på benk nummer to, sitter Karin Annasdotte­r. Hun er farmor til dagens Lucia. Og som svensk må vel hun regnes som ekspertise akkurat i dag.

– Jeg er her på besøk fra Karlstad, og visste ikke før sist søndag at Julia skulle vaere Lucia. Det er så fantastisk! Og i en så fin kirke! Jeg er så stolt, sier farmor.

Inne i skrudhuset er alle klare. Klokken naermer seg 08.00 Kronen er på.

– Dette var helt magisk! Dette lignet ikke på noen av de luciamarke­ringene jeg har vaert med på hjemme i Sverige. Dette var et helt annet og bredere perspektiv. Om mørket og lyset. Det var helt fantastisk, sier farmor på benk to.

Den timelange konserten er over. Den fullsatte kirken har gitt lang, varm applaus. Julia har det lange håret fullt av stearin og har gnagsår i pannen. Men er veldig stolt og fornøyd.

Publikum får med seg en lussekatt og to på vei ut igjen, og kan fortsette dagen - litt våtere i øynene og litt varmere i hjertet.

 ??  ?? EN GOD DOSE JULESTEMNI­NG: Domkirkens pikekor laget en stemningsf­ull morgenstun­d på Lucia-morgenen. Dirigent er Eirin Beate Åserud-Løvlid.
EN GOD DOSE JULESTEMNI­NG: Domkirkens pikekor laget en stemningsf­ull morgenstun­d på Lucia-morgenen. Dirigent er Eirin Beate Åserud-Løvlid.
 ??  ?? WELL DONE! : Julia Constance Wiger-Nordås er ferdig med dagens Lucia-oppdrag, og får en god klem av mor.
WELL DONE! : Julia Constance Wiger-Nordås er ferdig med dagens Lucia-oppdrag, og får en god klem av mor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway