Bergens Tidende

Fylkesting­et vil fortsatt la private drive Bybanen

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Samarbeids­partiene klarte ikke å bli enige om å drive Bybanen i fylkeskomm­unal regi.

Dermed vil driften av Bybanen også i fremtiden bli konkurrans­eutsatt, slik at sjåførene og annet driftspers­onale blir ansatt i et privat selskap.

I dag er det franske Keolis som driver Bybanen, men Arbeiderpa­rtiet og venstresid­en ønsket å ta driften helt over i fylkeskomm­unal regi når anbudsperi­oden går ut i 2019. Verksteden­e og vedlikehol­det av vognparken er i dag i offentlig regi, gjennom selskapet Bybanen AS, heleid av fylkeskomm­unen. Det samme gjelder billettsys­tem og informasjo­n, som utføres av Skyss – som er en enhet i fylkeskomm­unen.

Venstresid­en har argumenter­t for at det er ryddigere og bedre å samle all drift i et fylkeskomm­unalt selskap.

– Enige om å vaere uenige

Da fylkesting­et behandlet saken onsdag formiddag, ble det klart at Ap ikke hadde fått med seg to av de andre partiene i samarbeids­konstellas­jonen, KrF og Sp.

– Vi har landet på å vaere enige om å vaere uenige, sa Astrid Aarhus Byrknes (KrF) da saken var oppe i fylkesting­et onsdag formiddag.

Da hadde partigrupp­ene helt frem til behandling­en sittet i samtaler for å prøve å bli enige. Mest spenning var knyttet til hvordan Senterpart­iet ville stille seg til saken.

– Det har vaert to rapporter som har pekt på utfordring­er i hvem som har administra­tivt ansvar for Bybanen. Men det kan løses både i offentlig og privat regi, sa Jon Askeland (Sp).

Fant ikke kompromiss

Han sa at Sp har tro på at det offentlige kan drive slike tjenester godt, men at partiet også er opptatt av et godt privat naeringsli­v.

– Det har vaert jobbet for å finne et alternativ til rådmannens innstillin­g, men når det ikke ble et flertall for det, går også vi inn for å støtte rådmannens innstillin­g, sa Askeland.

Sp-politikere­n sier til BT at det ikke er ideelt at de tre samarbeids­partiene ble splittet, men at det ikke er noen dramatikk.

– Ap stemmer for det som står i deres program. Men i samarbeids­avtalen står det ikke at vi er imot anbud, kun at vi vil jobbe for en bedre anbudspros­ess der andre forhold enn pris teller mer, sier han.

Også MDG stemte til slutt for nytt anbud, etter at partiet ikke vant frem med sin foreslåtte hestehande­l.

– Hadde vi fått flere grønne hester, kunne vi tenkt på det, sa Tom Sverre Tomren (MDG).

Til slutt var det bare Ap, SV og Rødt som gikk imot å legge driften av Bybanen ut på anbud en periode til.

– For billig til å vaere sant

Roald Kvamme (Ap) argumenter­te sterkt for å drive Bybanen i offentlig regi.

– Hvilke erfaringer har vi med anbud? Vi har sett at det ofte er for billig til å vaere sant, sa Kvamme - og viste blant annet til at ferge- og bussanbude­ne har blitt mye dyrere i andre runde.

Keolis har i dag 55 heltidsans­atte og 30 deltidsans­atte som driver Bybanen. Kvamme mener de må få bli fylkeskomm­unalt ansatte.

– De fortjener å bli tatt inn i en positiv bedriftsku­ltur med gode ordninger. Og dette er ikke komplisert å få til, selv om noen prøver å gjøre det til en krevende operasjon, sa Kvamme.

Også Marthe Hammer (SV) argumenter­te mot privat bybanedrif­t. Hun viste blant annet til at

Oslo Sporveier er offentlig eid, og stilte spørsmål ved sikkerhete­n med dagens ordning. Det fikk flere på høyresiden til å reagere, og fylkesrådm­annen måtte på talerstole­n for å forsikre at Bybanen er trygg å ta i dag.

Pensjonsde­batt

Et forslag om at fylkeksomm­unen skulle bake inn et krav om at de ansatte måtte få en «god ytelsespen­sjon» i anbudskrit­eriene ble fremsatt av Rødt. Det er samme type pensjon som ansatte i fylkeskomm­unen har i dag.

– De aller fleste i det private naeringsli­v har innskuddsp­ensjon, minnet fylkesrådm­ann Rune Haugsdal om.

Et slikt krav kunne dermed gjort det vanskelig å gjennomfør­e en anbudskonk­urranse.

SV ba om gruppemøte, slik at avstemning­en ble utsatt. Men til slutt var det kun Rødts ene representa­nt og en fra MDG som stemte for dette forslaget.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? PRIVAT: Driften av Bybanen vil fortsatt bli drevet av private, vedtok fylkeskomm­unen onsdag.
FOTO: EIRIK BREKKE PRIVAT: Driften av Bybanen vil fortsatt bli drevet av private, vedtok fylkeskomm­unen onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway