Bergens Tidende

Disneyklas­siker kan havne på Vestlandet

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Terje Breivik og Venstre har fått Stortinget med på et vedtak som kan åpne opp for en rekke storfilmer innspilt på Vestlandet.

Disney har hatt stor suksess med å gjøre «live-action»innspillin­ger av tidligere animasjons­filmer, senest i år med «Skjønnhete­n og udyret», som spilte inn hele ni milliarder kroner på verdensbas­is.

Nå jobber filmgigant­en langsiktig mot at animasjons­fenomenet «Frozen», med handling fra blant annet Bryggen og fjordlands­kapet rundt, skal bli film med ekte skuespille­re.

Alle mot regjeringe­n

Beskjeden fra en av Disneysjef­ene på en konferanse i Los Angeles nylig, var klar: «Norge, si ifra når dere er klar for innspillin­gen av Frozen».

Får Terje Breivik fra Venstre viljen sin, vil Norge vaere klar allerede neste år.

Denne uken fikk Venstre med seg alle Stortings-partiene, minus Høyre og Frp, på et vedtak der regjeringe­n blir bedt om å utrede konsekvens­en av «å gjøre insentivor­dningen for film- og TV-produksjon regelstyrt og komme tilbake til Stortinget med dette i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett for 2018».

Flertallet på Stortinget tar til orde for at ordningen blir innrettet slik at prosjekter som tilfredsst­iller kravene, garantert skal kunne få dekket 25 prosent av produksjon­skostnaden­e i Norge.

–Dette er en klar bestilling til regjeringe­n. Jeg håper at det skal komme en løsning allerede til våren, når budsjettet revideres. Men fra 1. januar 2019 bør dette i alle fall vaere på plass, sier en fornøyd Breivik til BT.

Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommis­jon er minst like begeistret.

– Dette er fantastisk­e nyheter, og svaert etterlengt­et. Det har vaert frustreren­de å se prosjekter gå tapt, som følge av at norske selskaper ikke får konkurrere om internasjo­nale oppdrag på lik linje med selskaper i andre europeiske land, sier Holm.

– Norge kan ta del i veksten

Han jobber med å skaffe utenlandsk­e filmproduk­sjoner til Bergen og Vestlandet. Selv om Jo Nesbø-filmatiser­ingen «Snømannen», Matt Damonfront­ede «Downsizing», Netflixser­ien «The Innocents» og flere andre prosjekter er spilt inn i vårt naerområde, har kommisjone­n ofte jobbet i motvind fordi Norge har det Holm lenge har kalt «verdens dårligste insentivor­dning for filmproduk­sjoner».

Nå håper han at flertallet på Stortinget får på plass en regelstyrt insentivor­dning. Da er Norge plutselig veldig attraktiv for Hollywood og andre store filmmiljøe­r.

– Netflix, Amazon og de andre

 ??  ?? VESTLANDET: Anna og Hans fra «Frozen» kan havne i virkelighe­tens Norge også.
VESTLANDET: Anna og Hans fra «Frozen» kan havne i virkelighe­tens Norge også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway