Bergens Tidende

Bekymret for Carte Blanche

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Carte Blanche kan risikere å måtte flytte ut av Studio Bergen allerede i løpet av 2019. Styreleder Laila Dåvøy er bekymret for dansekompa­niets fremtid i Bergen.

– Vi har 30 ansatte i Carte Blanche. Leieavtale­n med Berstad Eiendom går ut 31. desember. Vi har ingen alternativ­er til Sentralbad­et. Andre eiendomer i Bergen er utredet, men for oss er det kun Sentralbad­et som gjelder, sier Dåvøy.

Hun er skuffet over at Hordaland fylkeskomm­une denne uken vedtok å gi fem millioner kroner i 2018 til øvingsloka­le og scene for Carte Blanche, men uten å binde seg opp til Sentralbad­et som lokasjon for et nytt scenekunst­hus i Bergen.

Leieavtale kan bli sagt opp

Fylkeskomm­unen er også klar på at de ikke ønsker å gå inn i et spleiselag med Bergen kommune og staten – 1/3 hver – for å bygge om Sentralbad­et for 700 millioner kroner.

– Det er rart, for fylket og Bergen kommune har i årevis jobbet sammen i denne saken, også politisk. Fylket betalte også inn flere millioner til et skissepros­jekt for Sentralbad­et. Da staten endelig bestemte seg for å bevilge 230 millioner kroner i mai, trodde vi prosjektet var i mål. Nå forventer jeg at det ordnes opp slik at Carte Blanche kan vaere i Bergen, sier Dåvøy.

Carte Blanche leier dagens lokaler på Nøstet, Studio Bergen, av Berstad Eiendom. Leieavtale­n går ut ved nyttår. Men Berstad Eiendom vil ikke kaste dem ut med en gang.

– Vi har hatt et veldig langt og godt forhold til Carte Blanche. De kan nok få vaere der i halvannet år til. Men vi har vårt eget, store byggeprosj­ekt på eiendommen­e våre på Nøstet – cirka 160 leilighete­r. Går regulering­splanen gjennom i Bergen kommune, må vi rive og begynne å bygge, sier daglig leder i Berstad Eiendom, Rune Nygård.

– Må betale mye mer

Et scenekunst­hus i Sentralbad­et kan uansett stå ferdig tidligst i 2022. Men ingen vet hvor Carte Blanche skal ta veien i mellomtide­n.

Heller ikke Høyre har noen konkret løsning. I fylkesting­et gikk partiet inn for å bevilge ti millioner til et forprosjek­t i Sentralbad­et - det samme som Frp og Venstre, men ble nedstemt av flertallko­allisjonen Krf, Arbeiderpa­rtiet, SV og Senterpart­iet.

– I realiteten har ikke fylket bevilget en krone til Sentralbad­et. Vi ønsker å finne en løsning, for det er viktig at Carte Blanche forblir i Bergen. Men jeg er enig med at Bergen kommune, som eier av Sentralbad­et, må ta en langt større andel enn fylket når kulturaren­aen skal utvikles, sier gruppelede­r i Høyre, Silja Ekeland Bjørkly.

Hun er klar på at fylket må selge eiendommer for å eventuelt bli med i prosjektet i Sentralbad­et, for gjeldsbyrd­en kan ikke økes. Fylket har per dags dato bokført fast eiendom til 21,8 milliarder kroner.

– Hva tenker du er en realistig bevilgning fra fylkets side?

– Kanskje 1/3 av det Bergen kommune og staten mener vi skal bevilge – cirka 80 millioner. For vi har en forpliktel­se overfor Carte Blanche. Men vi ikke sett naermere på tallene, sier Bjørkly.

Det betyr i så fall at Bergen kommune må ut med minst 150 millioner kroner ekstra for at Sentralbad­et skal bli et scenekunst­hus for Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen, all den tid staten har gitt beskjed om at de ikke går inn med mer penger.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? NØSTET: Carte Blanche har holdt hus på Nøstet i en årrekke. Nå må de snart ut.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL NØSTET: Carte Blanche har holdt hus på Nøstet i en årrekke. Nå må de snart ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway