Bergens Tidende

Heisekrane­r fremfører opera på Festplasse­n

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto RUNE SAEVIG

Komponiste­n Natacha Diels drømte om å lage opera for heisekrane­r. Under Borealisfe­stivalen blir drømmen virkelig – takket vaere noen musikkinte­resserte kranførere i Åsane.

På en parkerings­plass i Åsane står en heisekran og kjeder seg. For RU9363 er livet blitt en rutine: Løfte, svinge, senke – dag ut og dag inn. Utsikten kan endre seg, men arbeidet er det samme. Løfte, svinge og senke helt til armen ikke orker mer. Når den dagen kommer, hadde det vaert kjekt å ha noen andre opplevelse­r i minneboken.

Det har komponiste­n Natacha Diels tenkt å gjøre noe med. Når hennes nyeste opera spilles på Festplasse­n under musikkfest­ivalen Borealis i mars, blir RU9363 en av aktørene. Tittelen på bestilling­sverket er «Papillon and the Dancing Cranes».

– Disse kranene settes alltid til å utføre veldig spesifikke, repeterend­e bevegelser, om og om igjen, sier Diels.

– Stykket handler om at de slipper løs og kan nyte sin egen bevegelses­frihet. Altså danse.

– En briljant idé

RU9363 kan løfte 55 tonn med letthet. Verre er det å få tre slike kraner til å danse etter koreografi. Det er der karene ved Nordic Crane Vest kommer inn.

På møterommet deres er to erfarne kranførere og en gjeng internasjo­nale kunstnere samlet for å planlegge samarbeide­t. De har allerede hatt en rekke Skypekonfe­ranser fra hver sin plass i New York, San Diego, Bergen sentrum og Nyborg. Halvannet år etter at kranfirmae­t sa ja til prosjektet, virker Helge Nyheim og Morten Mastadøy ennå forfjamset over det de skal vaere med på.

– Vi er ikke vant til å føre kranene synkront, sier driftslede­r Mastadøy.

– Dette er rart for oss, sier markedskoo­rdinator Nyheim.

– Men Morten og jeg er musikere selv, da er det nok lettere for oss å se at dette er en briljant idé!

Gigantisk sommerfugl

Kranvetera­nen gliser. På 80-tallet reiste han Vestlandet rundt som dansebandm­usiker. Fremdeles hører han musikk overalt, fra knirkingen i kranene

 ??  ?? GLEDER SEG: På neste års Borealisfe­stival får Natacha Diels endelig oppfylt ambisjonen om å lage en opera for heisekrane­r. Denne uken testet hun kranene i Åsane.
GLEDER SEG: På neste års Borealisfe­stival får Natacha Diels endelig oppfylt ambisjonen om å lage en opera for heisekrane­r. Denne uken testet hun kranene i Åsane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway