Bergens Tidende

– Det er nå vi har sjansen til å bli kvitt denne veien

- PÅL ANDREAS MAELAND Paal.Maeland@bt.no foto SILJE KATRINE ROBINSON

Beboerne i Ytre Sandviken kjemper hardt for å bli kvitt innfartsve­ien til Bergen. Byrådet utsatte saken, men vil ikke skifte mening.

– Det er en konstant støy- og luftforure­nsning. Og barna her ute går på skole på den ene siden av veien og trener på den andre siden av den. Nå har vi sjansen til å bli kvitt denne veien, sier Silje Kristianse­n.

Sammen med Katrine Lien Mjell står hun på gangbroen over E 39, like ved NHH. Det er vanskelig å høre hva de to representa­ntene for Øyjorden velforenin­g sier, på grunn av støyen fra bilene, bussene og ikke minst vogntogene som farer forbi under oss.

55.000 biler og rundt 4000 vogntog kjører hver dag forbi her. de fleste på vei til Åsane eller på gjennomrei­se gjennom Bergen. BA skrev fredag at luftmåling­er viser at området har det høyeste nivået av eksosutsli­pp i Bergen.

De to kvinnene er blant dem som har startet en aksjon for å få vekk veien, i forbindels­e med at bystyret skal avgjøre bybanetras­een gjennom Sandviken. Beboerne i Ytre Sandviken vil ha en løsning der Fløyfjells­tunnelen forlenges, sånn at Bybanen kan overta deler av dagens E 39-trase. Da blir det plass til sykkelvei og nybygg på det resterende arealet.

– Ingen orker å sykle her

– Det blir en helt annen hverdag for oss som bor her ute. Dessuten vil det jo gjøre det mulig å leve mer miljøvennl­ig. Vi bor i grei sykkelavst­and til sentrum, men det er nesten ingen som orker å sykle langs E 39. Jeg har prøvd, og ble sprutet full av trailerstø­v og vann, sier Kristianse­n.

Naermere 800 beboere har skrevet under på oppropet deres. En sammenslut­ning av 40 velforenin­ger og andre lag har drevet aktiv lobbyvirks­omhet mot bystyret, og lansert flere forslag og utredninge­r.

Torsdag kunne de juble over en foreløpig delseier: Byråd Anna Elisa Tryti ba bystyret utsette behandling­en av saken i over en måned, slik at byråkraten­e kan undersøke en del av de nye faktaene og påstandene som er kommet opp.

– Koster 1,5 milliarder

Men det betyr ikke at Tryti vil skifte mening i saken. BT får bekreftet at byrådets innstillin­g vil stå - det vil si at de vil anbefale en trasé der Bybanen går i tunnel i fjellet, mens dagens bilvei består.

I et tilsvar til innspillet fra velforenin­gene skriver byråd Anna Elisa Tryti (Ap) at prisforskj­ellen mellom velforenin­genes forslag og det byrådet ønsker trolig er minst 1,5 milliarder kroner.

Uansett er det ikke bare er de økte kostnadene som taler imot deres ønskede løsning, skriver hun.

«Forlengels­e av Fløyfjells­tunnelen vil øke kapasitete­n og standarden på deler av det sentrumsre­ttede hovedvegne­ttet. Dette fører til bedre forhold for biltrafikk­en og dermed mer trafikk» skriver byråden.

Dette er i strid med nasjonale mål, og en slik forlengels­e inngår ikke i planene for hovedveine­ttet nå. Dermed vil det kunne ta lang tid å planlegge løsningen, noe som vil kunne forsinke bybaneutby­ggingen med minst to år.

«Til slutt ønsker byråden å understrek­e at det arbeides kontinuerl­ig med å finne trafikale løsninger for Sandviken som bidrar til å redusere miljøulemp­er, prioritere myke trafikante­r fremfor biltrafikk og gjøre bydelen til et bedre sted å bo» skriver Tryti, og viser blant annet til muligheten for ny biltunnel lenger inne i Sandviken.

Føler seg glemt

Men den biltunnele­n vil uansett ikke hjelpe befolkning­en i Ytre Sandviken. Kristianse­n og Mjell føler at de er glemt i debatten.

– Når politikern­e snakker om å verne Sandviken, viser det seg ofte at de bare tenker på indre Sandviken. Byrådet er opptatt av reisetiden til Åsane og å verne gamle trehus. Men de har ikke tatt hensyn til bomiljøet for oss som bor her ute, til tross for at Hellen skole er den største skolen i området, med

421 elever, sier Kristianse­n.

– Men veien har vaert her siden

70-tallet, og Sandviken er fortsatt et attraktivt sted å bo?

– Ja, det er attraktivt, men først og fremst et stykke unna veien. Vi er alle enige om at det er feil å legge nordre innfartsår­e gjennom dette området, og at det har vaert sånn i 30–40 år kan ikke vaere en unnskyldni­ng for ikke å gjøre noe med det når man faktisk har sjansen, svarer Mjell.

De lover at bystyrerep­resentante­ne skal få høre folkemenin­gen i Ytre Sandviken i forkant av bystyremøt­et 31. januar.

– Nå tar vi en kort juleferie, men så skal vi fortsette kampen. Det koker her ute nå, og det skal bystyret få merke, sier de.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: HELGE HOPEN ?? DRØMMEN: Dette er det beboerne i Ytre Sandviken kjemper for: En fremtid uten motorvei, men med bybane i dagens Åsaneveien. Da vil gjennomgan­gstrafikke­n gå i tunnel, mens arealet som i dag er motorvei kan benyttes til grøntområd­er og byutviklin­g - her illustrert med noen tenkte nybygg.
ILLUSTRASJ­ON: HELGE HOPEN DRØMMEN: Dette er det beboerne i Ytre Sandviken kjemper for: En fremtid uten motorvei, men med bybane i dagens Åsaneveien. Da vil gjennomgan­gstrafikke­n gå i tunnel, mens arealet som i dag er motorvei kan benyttes til grøntområd­er og byutviklin­g - her illustrert med noen tenkte nybygg.
 ??  ?? STØY OG STØV: Katrine Lien Mjell og Silje Kristianse­n er blant mange beboere i Ytre Sandviken som kjemper for å få flyttet E 39 inn i fjellet. – Selv helt øverst i Øyjorden hører vi suset fra veien godt, sier Mjell.
STØY OG STØV: Katrine Lien Mjell og Silje Kristianse­n er blant mange beboere i Ytre Sandviken som kjemper for å få flyttet E 39 inn i fjellet. – Selv helt øverst i Øyjorden hører vi suset fra veien godt, sier Mjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway