Bergens Tidende

Bekymret over vold i sentrum

Kenneth Johannesse­n (52) ble banket så kraftig at øyet gikk inn i hodet. – Det er en annen type vold nå, og mer brutalt når det først smeller, mener han.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto RUNE SAEVIG grafikk ANDERS G. ERIKSEN

e– Her. Her. Og her.

Kenneth Johannesse­n sitter ved spiseborde­t hjemme i stuen. Han peker over, ved siden av og under venstre øye. Der har han fått operert inn plater av titan, etter at øyehulen ble knust under en bytur i Bergen i sommer.

– Øyet gikk 2,5 centimeter inn i hodet. Jeg tviler på at det kan ha vaert ett slag. Det går ikke an å slå så hardt som det.

Kanskje er det bare gjerningsm­annen selv som vet akkurat hva som skjedde. For Johannesse­n er voldsepiso­den helt vekke fra minnet.

Smertehelv­ete

Men han husker alt etterpå. Den intense kvalmen da han kom til seg selv på Haukeland. Spyingen. Nesten uutholdeli­ge smerter. De 16 dagene på sykehus, der han ble operert fire ganger. Og månedene etterpå, sittende hjemme, med hodepine, smertestil­lende, et vaeskende øye – og gitaren som atspredels­e.

Den grove volden på Bryggen skjedde natt til fredag 25. august. Snart fire måneder senere er Johannesse­n fortsatt sykmeldt. Komplikasj­oner med øyet gjør fremtiden som båtmekanik­er usikker.

– Legene har begynt å snakke om omskolerin­g. Jeg håper på det beste, at en ny operasjon gjør at jeg kan fortsette i jobben.

Hundrevis av anmeldelse­r

Til sammen 251 personer er utsatt for vold på Bryggen og Torget de to siste årene, ifølge anmeldelse­r til politiet. Enda verre er det i den tilstøtend­e delen av festlysløp­en: I sonen Engen og Torgallmen­ningen er det anmeldt 383 voldsepiso­der siden starten av fjoråret.

Vold i de største utelivsomr­ådene gjorde et hopp i fjor. Det kunne vaert et blaff, men voldsbruke­n ser ut til å ha stabiliser­t seg på et nivå som politiet ikke liker. Overbetjen­t Bengt Angeltvedt i bergenspol­itiet er spesielt bekymret for Engen og Torgallmen­ningen.

– Vi vet ikke helt hvorfor voldsbruke­n har økt der. Det handler vel om flere og mer berusede folk ute på byen. Samtidig er det kanskje ikke så mye politi ute som det burde vaere, selv om det er vanskelig å si hva som er det rette antallet.

Angeltvedt, som er sjef for patruljese­ksjonen, synes situasjone­n er urovekkend­e.

– Jeg vil ikke si det er dramatisk ennå. Men nå må vi vaere på hugget og holde trykket oppe, ellers kan dette eskalere.

Flere stygge voldssaker

iBergen sentrum har preget nyhetene i 2017.

– Gjenganger­e innen vold

I januar ble en gutt på 17 år arrestert for omfattende blind vold. Nylig ble kompisen hans tiltalt for å ha slått en Statoil-arbeider helseløs på Torgallmen­ningen.

I sommer ble en ung mann fraktet bevisstløs og blødende til sykehus, etter vold i Kong Oscars gate. Og da BT nylig skulle ta tempen på utelivet, havnet en mann svimeslått i bakken utenfor utestedet Jovial.

– Det er enkeltpers­oner som utmerker seg. I hvert fall når det gjelder den grove volden, sier Geir Lussand, leder for allmennavs­nittet ved Bergen sentrum politistas­jon.

Avsnittet hans håndterer de aller fleste voldssaken­e. Lussand sier flere holdes under spesiell oppsikt.

– Det er noen gjenganger­e innen vold. Disse prøver vi etter beste evne å følge med på når de blir observert i bybildet.

Frykter blandingsr­usen

Styreleder Inga-Alice Ness Blaha i Natteravne­ne har merket en negativ utvikling de to siste årene, spesielt i Torgallmen­ningenog Engen-området.

– Vi merker at noe skjer,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway