Bergens Tidende

Her er brannvesen­et i Bergen si

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Brannvesen­et i Bergen har fått ny bil med en lift som kan gå 42 meter i høyden.

Bilen er av merket Scania, veier 27 tonn og har en toppfart 120 km/t, men rosinen i pølsen er liften som er montert på den store brannbilen. Den kan gå 42 meter opp i høyden. For å sammenlign­e nevner vi at rådhuset i Bergen er 51 meter høyt.

Den gamle liften hadde en rekkevidde på 32 meter i høyden.

26 meter sidelengs

Men kanskje enda viktigere enn liftens rekkevidde i høyden:

– Den kan gå 26 meter sidelengs. Det betyr at vi når enda lenger inn over hustakene i brannsmitt­eområdene i Bergen sentrum, sier brannsjef Leif Linde.

Den gamle liften nådde 16 meter sidelengs.

Leif Linde tok BT med på omvisning. Brannkonst­ablene Kjetil Landsvik og Rune Kristianse­n parkerte bilen på Vågsallmen­ningen. Landsvik sto på bakken, mens Kristianse­n førte korgen på liften opp i høyden og innover hustakene der det var storbrann natt til 26. mai 2015.

– Nå er vi 18 meter over bakken og liften strekker seg 22 meter i bredden, konstatere­r Kristianse­n etter å ha kikket på kontrollpa­nelet foran seg.

Under oss ligger hus tett i tett. Sprednings­faren er formidabel, og her er det vanskelig for brannmanns­kapene å komme til når det brenner. Det er i slike områder nyvinninge­n blir et ekstra våpen når man skal slå ned en brann og hindre spredning.

– Hadde vi hatt denne liften for to år siden, ville vi ha kommet mye lenger inn over husene under storbranne­n i Kong Oscars gate, sier Linde.

I forrige uke ble han utnevnt til Bergens nye brannsjef. Før han ble det, har kollegene blitt kurset i bruken av den nye bilen med superlifte­n fra Bronto Skylift. Firmaet har spesialise­rt seg på hydraulisk­e plattforme­r montert på biler og er kjent for mange brannmenn verden over.

Ifølge nettsiden har de ca. 50 modeller med en rekkevidde på 17 til 112 meter arbeidshøy­de. Hovedkvart­er ligger i Finland.

Linde sier den nye liften er et betydelig hjelpemidd­el når det har begynt å brenne på et sted der det er trangt og vanskelig å komme til.

– Men det viktigste er selvfølgel­ig å hindre at det begynner å brenne. Det forebyggen­de arbeidet er høyt prioritert, understrek­er brannsjefe­n.

Varmesøken­de kamera

Han forteller at den nye bilen inngår i brannvesen­ets plan for å hindre brann i byens brannsmitt­estrøk. Bryggen, Vågsbunnen, deler av Fjellsiden, Nøstet og Nordnes er svaert utsatte områder i Bergen sentrum.

– Vi har et stort prosjekt som går nå, og vi vil få nye hjelpemidd­el fremover. Blant annet skal det settes opp varmesøken­de kamera med sensorer som melder fra til 110-sentralen hvis de registrere­r ild eller varme. Operatøren­e på sentralen vil få kamera direkte inn på skjermene, og kameraene blir et av flere hjelpemidl­er som skal hindre brann, sier Linde.

Ny teknologi og nye hjelpemidl­er er vel og bra, men brann- konstabel Kjetil Landsvik kommer med en klar oppfordrin­g til byens bileiere.

– Ikke parker slik at vi hindres i å komme frem. Vi trenger minst tre meter i bredden for å komme frem med bilene våre.

Den nye bilen er 255 centimeter bred og 370 centimeter høy. Den har sin begrensnin­g noen steder.

– Vi kan ikke kjøre gjennom Sydnestunn­elen på vei vestover fordi bilen er for høy, men det er ikke noe problem slik dagens brannstasj­on er plassert. Dessuten er det en og annen bro der vi må kjøre rundt fordi vi ikke kommer under, forteller han.

– Utsikten er fantastisk

Før liften skal til vaers, må fire labber ut fra bilen. De står ved hvert av hjulene. Når de er satt ut på maksimal bredde, stikker de ut 300 centimeter på hver side.

 ??  ?? HØYT TIL VAERS: Den nye liften til Bergen brannvesen rager i høyden på Vågsallmen­ningen. Inne i bilen er det et kamera som viser området rundt brannbilen. Bak er bilen utstyrt med et kontro
HØYT TIL VAERS: Den nye liften til Bergen brannvesen rager i høyden på Vågsallmen­ningen. Inne i bilen er det et kamera som viser området rundt brannbilen. Bak er bilen utstyrt med et kontro
 ??  ?? BRANNBILEN: Den nye brannbilen har en lift som rekker 42 meter til vaers. He ningen fredag formiddag.
BRANNBILEN: Den nye brannbilen har en lift som rekker 42 meter til vaers. He ningen fredag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway