Bergens Tidende

Tre av fire må betale mer i nettleie neste år

-

På grunn av store investerin­ger i strømnette­t må tre av fire strømkunde­r belage seg på å betale mer i nettleie neste år.

Det viser en undersøkel­se blant landets nettselska­per som interesseo­g arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Energi Norge har gjennomfør­t blant 30 nettselska­per som til sammen dekker 2,2 millioner av landets strømkunde­r.

Mer ekstremvae­r

Undersøkel­sen viser at i snitt vil nettleien gå opp 5,5 prosent i de områdene hvor det er varslet økning.

– Det er behov for store investerin­ger i strømnette­t de kommende årene. Dette er viktig for å sikre en trygg strømforsy­ning over hele landet. Vi må blant annet ta høyde for mer ekstremvae­r, befolkning­svekst og nye forbruksmø­nstre når vi dimensjone­rer nettet for fremtiden, forklarer naeringspo­litisk rådgiver Trond Svartsund i Energi Norge.

Faller igjen

Over halvparten at de rundt 85 milliarden­e som de lokale nettselska­pene har planlagt å investere frem til 2016, vil gå til fornying av gammelt strømnett. I tillegg planlegger Statnett å investere rundt 45 milliarder kroner i sentralnet­tet – de store kraftlinje­ne som binder landet sammen.

– Når den store investerin­gsbølgen er over, forventer vi at nettleien vil falle igjen, sier Svartsund.

Medlemsbed­riftene i Energi Norge står for 99 prosent av kraftprodu­ksjonen og dekker cirka 90 prosent av strøm- og nettkunden­e i Norge. NTB

 ??  ?? SALGET GÅR NED: Kundene svikter H & M-butikkene.
SALGET GÅR NED: Kundene svikter H & M-butikkene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway