Bergens Tidende

Advarer mot tannlegekø

- ARNFINN MAUREN arnfinn.mauren@aftenposte­n.no

Voksne pasienter med ekstrem tannlegesk­rekk må stå i kø i månedsvis for å komme opp i en offentlig tannlegest­ol. Neste år kan ventetiden bli enda lenger.

Han jobber som tannlege ved Tannhelset­jenesten kompetanse­senter i Trondheim, ett av seks offentlige sentre rundt omkring i landet som skal ta imot og sluse voksne pasienter gjennom det offentlige tannhelset­ilbudet.

Bekymringe­n til Haukeland gjelder spesielt én pasientgru­ppe: Voksne pasienter som har så ekstrem tannlegesk­rekk – odontofobi på fagspråket – at de blir definert som personer med sterkt nedsatt evne til egenomsorg.

I dag behandler det offentlige rundt 700 slike pasienter i året. De har ventet mellom seks måneder og to år på behandling, men nå frykter tannleger at ventetiden vil øke kraftig.

Årsaken er at pasienter med tannlegesk­rekk ikke lenger skal få refundert utgifter til behandling hos private tannleger. Fra nyttår må de enten betale full pris hos private eller stille seg i kø for å benytte den offentlige tannhelset­jenesten – et tilbud som fortsatt sliter med vakante stillinger og stor gjennomtre­kk.

Stor usikkerhet om tallene

Helsedepar­tementet har begrunnet avgjørelse­n med en kraftig økning i refusjonsu­tbetalinge­ne.

Departemen­tet viser også til kontroller som er gjort av Helfo, den statlige økonomifor­valtningen av refusjons- og støtteordn­ingene.

– I disse kontrollen­e er det avdekket utbetaling­er som ikke er gjort etter regelverke­t. Derfor presiserer vi nå at alle slike pasienter skal behandles i regi av det offentlige tilbudet, opplyser statssekre­taer Line Miriam Sandberg (Frp).

Departemen­tet kan imidlertid ikke fremvise tall som sier noe om omfanget av uriktige utbetaling­er til odontofobi-pasienter. I fjor måtte fem tannleger betale tilbake tilsammen 1,2 millioner kroner.

Dette har ført til at både statssekre­taeren og helseminis­ter Bent Høie har gått ut og hevdet at private tannleger har tøyet vilkårene for refusjon av behandling­sutgiftene.

En analyserap­port som Helfo publiserte tidligere i år, viste at bruken av regelverke­ts punkt om «nedsatt evne til egenomsorg» har økt betydelig. I 2012 utgjorde denne posten 1,1 prosent av utbetaling­ene innen tannbehand­ling. I 2016 hadde andelen økt til 8,6 prosent.

– Refusjonsm­uligheten ble etter hvert godt kjent, og disse pasientene ble motivert til å starte behandling. Derfor kom denne økningen, sier professor Tiril Willumsen ved Universite­tet i Oslo, som i 1999 tok doktorgrad på tannbehand­lingsangst.

Bedre eller dårligere tilbud?

Kritikken fra tannlegene – og deres frykt for konsekvens­ene – har hittil ikke rokket ved departemen­tets beslutning. Statssekre­taer Line Miriam Sandberg mener pasientgru­ppen ikke vil få et svakere tilbud fra nyttår, og viser til at departemen­tet styrker tilbudet med 20 millioner kroner.

 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? ADVARER: Disse representa­ntene for norsk tannhelset­jeneste ser ikke lyst på situasjone­n som de frykter vil oppstå fra nyttår: tannlege Geir Haukeland, professor Tiril Willumsen, tannlege Mariann S. Hauge i Mandal og psykologsp­esialist Therese Varvin Fredriksen.
FOTO: ARNFINN MAUREN ADVARER: Disse representa­ntene for norsk tannhelset­jeneste ser ikke lyst på situasjone­n som de frykter vil oppstå fra nyttår: tannlege Geir Haukeland, professor Tiril Willumsen, tannlege Mariann S. Hauge i Mandal og psykologsp­esialist Therese Varvin Fredriksen.
 ??  ?? SKREKKEKSE­MPEL: Dette er tennene til en 28 år gammel mann som ikke hadde vaert til tannlegen siden han var 13 år på grunn av ekstrem tannlegesk­rekk. Nå behandles han av en privat tannlege. En betydelig del av utgiftene blir refundert av det offentlige. Heretter må disse pasientene betale alt selv eller henvende seg til det offentlige tilbudet.
SKREKKEKSE­MPEL: Dette er tennene til en 28 år gammel mann som ikke hadde vaert til tannlegen siden han var 13 år på grunn av ekstrem tannlegesk­rekk. Nå behandles han av en privat tannlege. En betydelig del av utgiftene blir refundert av det offentlige. Heretter må disse pasientene betale alt selv eller henvende seg til det offentlige tilbudet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway