Bergens Tidende

Merkel og Macron skynder seg langsomt

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk NILAS HEINSKOU

Emmanuel Macron og Angela Merkel gir hverandre tre måneder til å naerme seg en felles linje for euroens fremtid.

Etter at Emmanuel Macron i mai hadde blitt tatt i ed som Frankrikes president til tonene av europahymn­en «Ode til gleden», hastet han til Berlin for å forsikre Tysklands kansler Angela Merkel om at han ønsket å reformere Frankrikes rigide arbeidsmar­ked, og samtidig argumenter­e for sine store planer for Europas økonomiske samarbeid. Det hele skulle gå storveies. Tempo og moment var avgjørende.

Fredag sto de to igjen demonstrat­ivt side om side under en pressekonf­eranse i Brussel. Denne gang for å forklare hvorfor prosessen går langsomt, og ble overskygge­t av både brexit og migrasjons­utfordring­er under toppmøtet. Men også for sammen å insistere på at deres vilje til å finne fotfeste er sterk og vil drive den fransktysk­e aksen fremover.

Hinder på veien

– Jeg ønsker dette, og der det finnes en vilje, finnes det også en mulighet, sa Angela Merkel om en reform av det økonomiske og monetaere samarbeide­t som danner rammen rundt fellesvalu­taen euro, som Danmark og Sverige står utenfor.

– Det er ikke bare noe jeg tror. Jeg vil ha det. Jeg er ikke her for å foreslå ting som ikke har noen fremtid, lød det naermest identisk fra Emmanuel Macron.

Første hinder er de tyske regjerings­forhandlin­gene. Angela Merkel måtte gi opp sin plan A om en trekløverr­egjering og vil nå forhandle med sosialdemo­kratene i SPD, som fredag besluttet å innlede forhandlin­ger. Det er i seg selv oppmuntren­de for Emmanuel Macron. SPDs leder, Martin Schulz, har erklaert at han vil sette kurs mot «Europas forente stater», og vil generelt komme Macron i møte.

I første omgang betyr imidlertid den uavklarte situasjone­n at Angela Merkel ikke har spillerom til å legge en linje og komme med innrømmels­er. Emmanuel Macron er tvunget til tålmodighe­t. De to annonserte i stedet en felles kjøreplan, som med Emmanuel Macrons ord skal lede frem til «punkter av konvergens» ved neste toppmøte i mars.

Utsatt til senere

Emmanuel Macron kan ikke presse Merkel for hardt. Flere av Macrons ideer – som et betydelig felles investerin­gsbudsjett for eurosonen og et selvstendi­g europarlam­ent – møter stor motstand i Tyskland. Det pågår diskusjone­r om en felles finansmini­ster, men det er uenighet om hvilken rolle en slik i så fall skal spille. I grove trekk: Om han eller hun skal fortelle søreuropei­ske land at de må overholde budsjettre­glene, eller fortelle tyskerne at de må bruke litt mer penger.

Ifølge presidente­n i Det europeiske råd, Donald Tusk, deler spørsmålen­e Europa i nord og sør, og diskusjone­n risikerer dermed å gjenåpne gamle sår fra eurokrisen. Under toppmøtet måtte både EU-kommisjone­n og Macron nedskalere sine opprinneli­ge ambisjoner og nøye seg med en løs diskusjon. Mer kontrovers­ielle og omfattende forslag fra Macron og kommisjons­leder Jean-Claude Juncker ble utsatt til fremtidig behandling.

– Toppmøtets deltakere var enige i forslaget mitt om at finansmini­strene våre i de neste seks månedene skal konsentrer­e seg om områdene hvor det er størst konvergens av holdninger, sa Donald Tusk etter toppmøtet.

Bankunion og sikkerhet

Han fremhevet ferdigstil­lingen av EUs bankunion og en transforma­sjon av eurosonens stabilitet­sfond (ESM) for de 19 eurolanden­e til et slags europeisk valutafond, som ifølge Tusk skal styrke Den økonomiske og monetaere unionens motstandsk­raft mot nye finanskris­er.

Den siste er neppe relevant for Danmark. Bankunione­n med felles krav og hjelp til banker kan Danmark velge å bli med på. Landets statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen erklaerte seg umiddelbar­t positiv. Beslutning­en skal tas i 2019.

På møtets felles pressekonf­eranse snakket Emmanuel Macron om å ta ting i riktig rekkefølge, og han nevnte flere ganger tiltak på kort, halvlang og lang sikt. Man skal ikke finne opp et verktøy som for eksempel et felles eurobudsje­tt før man vet hva man skal bruke det til, sa den nå svaert tålmodige presidente­n.

– Hvor er vi om ti år? Det er det opp til oss å avgjøre, sa Emmanuel Macron.

På kort sikt fremhevet han blant annet Det europeiske råds formelle beslutning om et styrket samarbeid og økte fellesinve­steringer innen forsvar og sikkerhet under navnet PESCO, samt en utvidelse av Erasmussam­arbeidet for studenter.

Euro-problemet

Angela Merkel holdt seg

til de overordned­e prinsippen­e, men hørtes ut som et ekko av Macron da hun beskrev selve ideen om euroen som et spørsmål om både konkurrans­eevne og økonomisk «konvergens». Macron etterlyste i sommer en traktatend­ring som nettopp skulle sikre at eurolanden­e naermer seg hverandre i økonomisk styrke.

Så langt har ikke euroen levert. Nylig publiserte Den europeiske sentralban­ken en analyse som viser at euroens opprinneli­ge 12 medlemslan­d stikk i strid med manges forventnin­ger ikke har beveget

 ??  ?? PAR I EURO: Angela Merkel og Emmanuel Macron er enige om det meste, men sker.
PAR I EURO: Angela Merkel og Emmanuel Macron er enige om det meste, men sker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway