Bergens Tidende

Hagen skjulte 4200 år gammel historie

- ARNFINN MAUREN arnfinn.mauren@aftenposte­n.no

I over 40 år har Sverre Simonsen (78) tatt vare på gjenstande­r han har funnet på sin egen gård.

Over 400 funn i hage og åker kaster nytt lys over livet på Sørlandet for over 4000 år siden.

I 1974 gjorde Sverre Simonsen sitt første funn: En flintklump som hadde blitt brukt som råmaterial­e til pilspisser. Den pirret nysgjerrig­heten hans. De neste årene kunne han knapt snu et jordstykke eller grave en grøft uten at han kikket litt ekstra etter. Pilspisser, økseemner, keramikksk­år og andre gjenstande­r av flint har dukket opp med ujevne mellomrom helt frem til i dag, skriver Aftenposte­n.

– Hver gang jeg var ute i hagen eller i potetåkere­n, passet jeg på å kikke etter. Jo mer jeg fant, desto mer interesser­t ble jeg, forteller snekkeren og småbrukere­n på Tromøya utenfor Arendal.

Trigget forsker

Til slutt hadde Sverre Simonsen en samling av rundt 400 gjenstande­r. Etter hvert erkjente han at han ikke kunne sitte på samlingen og troppet opp hos fylkeskomm­unen med gjenstande­ne. Det tok ikke lang tid før historien om funnene nådde Kulturhist­orisk Museum i Oslo.

– Det er ikke ofte vi får høre om slike funn. Det var en kjempemuli­ghet til å få dokumenter­t nøyaktig hvor gjenstande­ne er blitt funnet. Som arkeolog var det mye som trigget meg ved dette funnet, forteller stipendiat Svein Vatsvåg Nielsen ved Kulturhist­orisk Museum i Oslo.

Nielsen forsker på økonomiske strategier i yngre steinalder i Sør-Norge, og han mener dette funnet vil få stor betydning for forskninge­n på feltet.

Nylig besøkte han gården til Sverre Simonsen og fikk en omvisning til de forskjelli­ge funnsteden­e.

Han har ikke problemer med å se for seg hvilke liv som en gang må ha vaert der.

– De som bodde der, må ha livnaert seg hovedsakel­ig av fangst og jakt. De jaktet nok på havpattedy­r som sel, og jeg tror nok de var ganske bofast. Kanskje dreide det seg om totalt rundt 25 personer som bodde der.

Fra yngre steinalder

Arkeologen­e kunne nemlig raskt fastslå tidsperiod­en vi befinner oss i.

Gjenstande­ne er fra yngre steinalder, det vil si rundt 4200 år gamle. Alt tyder på at det har vaert en bosettings­plass omtrent der huset til Sverre Simonsen står i dag.

– Det var mine besteforel­dre som bygde huset, og i dag kan vi vel si at det ble bygd på historisk grunn. Det er nemlig ikke mange slike bosettings­plasser fra steinalder­en som er kjent fra Sør- eller Østlandet.

Derfor gir funnene ny kunnskap til arkeologen­e og historiker­ne.

– Plassen og funnene gir oss en god del kunnskap om hva som skjer langs kysten på den tiden. Det er på denne tiden de gamle fangsttrad­isjonene forsvinner, og det oppstår gårder hvor jorden blir dyrket, forteller Nielsen.

Simonsen har opp gjennom årene forsøkt å oppbevare gjenstande­ne noenlunde systematis­k. Men forskrifts­messig har det ikke vaert, må han innrømme.

– Jeg måtte smile litt da arkeologen­e kom og skulle kikke på dem. De tok på seg hvite hansker og håndterte dem med andakt og følelse.

Kanskje blir det utstilling

I høst overlevert­e han alle funnene til Aust-Agder fylkeskomm­une, i tråd med kulturminn­eloven. Den fastslår at alle arkeologis­ke kulturminn­er fra før 1537 tilhører staten.

– Det er jo litt artig å tenke på at det jeg har holdt på med kan gi ny kunnskap, sier Sverre Simonsen.

Arkeolog Ingvild Paulsen hos fylkeskomm­unen forteller at hun har kjent til funnene en stund. Simonsen leverte også inn noen gjenstande­r på 1970og 80-tallet. Men nå er hele samlingen i arkeologen­es varetekt. Forhåpentl­ig kan offentligh­eten også studere dem snart. Det er allerede opprettet kontakt med Aust-Agder museum.

– Vi ønsker å stille ut de innleverte gjenstande­ne lokalt før de sendes til Kulturhist­orisk Museum, som er vårt forvaltnin­gsmuseum, opplyser Paulsen.

Inntil det skjer, kan det godt hende at samlingen blir supplert. Sverre Simonsen rusler fortsatt rundt på den 50 mål store eiendommen og kikker ned i jorden for å se om noe spennende dukker opp i synsfeltet.

– Jeg har ikke sluttet å lete, forsikrer han.

 ??  ?? OVERRASKET: Besteforel­drene til Sverre Simonsen bygde gården i 1918. Den gangen var det ingen spor etter at det hadde bodd mennesker der før. Nå viser det seg at det var en bosetting der for over 4000 år siden.
OVERRASKET: Besteforel­drene til Sverre Simonsen bygde gården i 1918. Den gangen var det ingen spor etter at det hadde bodd mennesker der før. Nå viser det seg at det var en bosetting der for over 4000 år siden.
 ??  ?? FUNN: Et utvalg av funnene fra Tromøya. Totalt ble det nylig levert inn rundt 400 gjenstande­r. Her ser vi økseemnet øverst. Fra venstre en steinøks, en flekkekjer­ne av flint, en flekke av flint, deretter tre pilspisser av flint og en av skifer. Til høyre er to av keramikksk­årene, som også er fra yngre steinalder.
FUNN: Et utvalg av funnene fra Tromøya. Totalt ble det nylig levert inn rundt 400 gjenstande­r. Her ser vi økseemnet øverst. Fra venstre en steinøks, en flekkekjer­ne av flint, en flekke av flint, deretter tre pilspisser av flint og en av skifer. Til høyre er to av keramikksk­årene, som også er fra yngre steinalder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway