Bergens Tidende

Bommer på målet

Kjønnsleml­estelse må møtes med målrettede tiltak. Underlivss­jekk av alle jenter er å skyte spurv med kanon.

-

DET ER IKKE PÅVIST ett eneste tilfelle av kjønnsleml­estelse de siste ti årene. Likevel vil Frp innføre obligatori­sk underlivss­jekk av alle jenter. Det er meningsløs­t. 99 prosent av norske jenter er helt utenfor faresonen. Det er unødvendig å presse dem gjennom ubehagelig­e intimunder­søkelser fordi Frp ikke stoler på statistikk.

Kjønnsleml­estelse er et onde som må bekjempes, men det må skje gjennom målrettede tiltak.

PÅ VERDENSBAS­IS er over 125 millioner kvinner rammet. Praksisen er mest utbredt i Midtøsten og områdene rundt Sahara, ifølge tall fra Unicef.

Siden 2008 er det foretatt omlag 120 medisinske undersøkel­ser av barn født i Norge, på grunnlag av konkret mistanke. Bortsett fra ett tvilstilfe­lle, er det ikke påvist noen tilfeller av kjønnsleml­estelse, ifølge Haukeland universite­tssykehus. Både overlege ved Barne- og ungdomskli­nikken og leder for barnehuset i Bergen mener det er en falsk forestilli­ng at inngrepene blir utført i Norge.

Til tross for slike entydige faglige rapporter, insisterer Frp-rådgiver Espen Teigen likevel på at dette er et norsk problem.

UANSETT: INGEN HEVDER at problemet er utbredt. Det er drastisk å kreve allmenne undersøkel­ser for å bøte på et naermest ikke-eksisteren­de problem.

Det kan selvsagt tenkes at foreldre sender barna sine til utlandet for å foreta inngrepet, eller at inngrepene utføres i skjul. Slike tilfeller fanges vel så effektivt opp på grunnlag av konkret mistanke. Krav om underlivss­jekk for alle er både uproporsjo­nalt og unødvendig.

FLERE REPRESENTA­NTER for det somaliske miljøet i Norge mener seg utsatt for en heksejakt fordi deres barn blir undersøkt. Det er forståelig at dette føles stigmatise­rende. Enkeltpers­oners opplevelse av krenkelse kan likevel ikke vaere til hinder for at bekymrings­meldinger blir tatt på alvor.

Hensynet til barna må gå foran. All befatning med kjønnsleml­estelse er straffbart, og slike overgrep har så store konsekvens­er at det er nødvendig å kunne sjekke om noen er rammet. Målet må heller vaere å gå frem på en skånsom måte, og ha en konstrukti­v dialog med familien underveis. OPPLEVELSE­N AV STIGMATISE­RING ville trolig bli mindre dersom alle jenter i hele landet ble undersøkt. Det er en høy pris å betale for krenkede følelser. Underlivss­jekk er invaderend­e, og bør begrenses til tilfeller hvor det er strengt nødvendig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway