Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Så lenge Frp tjener på uenighet, forblir asylpoliti­kk et problem for borgerlig side.

-

AVSTANDEN mellom KrFs moralisme og Frps frilynte verdenssyn er uendelig. En av de største motstander­ne av Venstres klimakamp er oljeminist­er Terje Søviknes (Frp). Men skal man forsøke å finne den store, uoverstige­lige konfliktsa­ken de senere årene, er det innvandrin­g.

Er det mulig å komme videre? I et nytt Civita-notat gjør Torstein Ulserød og Haakon Riekeles et pragmatisk forsøk på en enighet.

Det er både prisverdig og ambisiøst. Og det minner om noe som har vaert forsøkt før.

I 2013 gjorde de fire samarbeids­partiene et forsøk på å samles gjennom en detaljert avtale om asylpoliti­kk. Avtalen om alle de andre saksfelten­e var på tilsammen fem sider, mens den om innvandrin­g var på fire. Det sier litt om hvilket konfliktpo­tensiale de fire partiene så i den saken.

ENIGHETEN tålte ikke møtet med virkelighe­ten. Frp viste generelt liten omsorg for seirene til KrF og Venstre, og asylbarnsa­ken forsuret forholdet kraftig.

Enda verre ble det under flyktningk­risen, som gjorde hele enigheten irrelevant. Siden har Sylvi Listhaugs (Frp) stil som innvandrin­gsminister stått for alt KrF og Venstre forakter.

På nyåret begynner regjerings­forhandlin­gene mellom Venstre, Høyre og Frp. Uansett hva resultatet blir, er innvandrin­g en tikkende bombe i samarbeide­t.

Derfor er det ikke tilfeldig at den liberale tenketanke­n Civita, som har vaert en aktiv forkjemper for borgerlig samling, kommer med forslag som kan redusere katastrofe­potensiale­t i saken.

IDEEN TIL ULSERØD OG RIEKELES er å finne et måltall for årlig asylinnvan­dring, som inkluderer flyktninge­rs familiegje­nforening. Kommer mange asylsøkere et år, skal antall kvoteflykt­ninger reduseres. Kommer det få, skal Norge ta imot flere gjennom FN-systemet.

Det positive ved forslaget er at det forsøker å håndtere et av de store problemene med innvandrin­gspolitikk­en: uforutsigb­arheten.

Asylsystem­et begrenser statenes kontroll over hvor mange som kommer inn i landet. Retten til å søke asyl redder liv. Men sett i et nasjonalt, politisk perspektiv, er det vanskelig at en uventet økning i antall asylsøkere har så stor innvirknin­g på statens utgifter.

NOEN MENNESKER utenfor Norges grenser har en rettighet til å få bli her, og det er gode grunner til at det er nettopp slik. Men denne ustyrlige siden ved asylsystem­et gir også lett inntrykk av at «innvandrin­gen er ute av kontroll».

Uforutsigb­arheten er en av grunnene til at flere har forsøkt å komme opp med alternativ­er til dagens asylsystem. Argumentet er at statene ville vaere villige til å ta imot flere flyktninge­r, om de kunne planlegge lang tid i forveien og slapp å forholde seg til så mange som plutselig dukker opp.

Men man har altså ikke kommet så veldig langt. Mer forutsigba­rhet i Norge, kan fort bli mer uforutsigb­arhet andre steder, som i flyktningl­eire. De ligger også i stater, som gjerne kunne tenke seg at krig og elendighet var mer forutsigba­rt.

EN ANNEN tiltalende side ved forslaget fra Ulserød og Riekeles er at den synliggjør hvor mange flyktninge­r som faktisk kommer hvert år, inkludert deres familiemed­lemmer. Vedtar Stortinget et måltall, kan det gi sterkere politisk legitimite­t bak ankomstene.

Et måltall vil også bety tydeligere prioriteri­nger mellom hvem som skal få opphold i Norge. I dag er slike prioriteri­nger mer implisitte: Dagens politikk er en tydelig prioriteri­ng av dem som trenger beskyttels­e etter blant annet flyktningk­onvensjone­n. Andre humanitaer­e årsaker til opphold, som helse, blir nedpriorit­ert.

Det kan skape større aksept for dagens strenge linje, dersom det betyr at flere får komme til Norge gjennom FNs kvotesyste­m.

Forslaget har forøvrig en rekke problemati­ske sider som kunne vaert diskutert i dybden.

Så lenge Frp ikke er villig til å ta imot et betydelig antall flyktninge­r og deres familier hvert år, er de innvending­ene irrelevant­e.

Enighet trengs for å bevare makten nå. Men når det lakker og lir mot valgkamp, er det uenighet som gjelder for Frp.

FRP HAR IKKE gitt uttrykk for at partiet er blitt mer villig til å akseptere fortsatt høy innvandrin­g. Det er ingenting som tyder på at partiet har gitt opp målet om å redusere innvandrin­gen ytterliger­e.

Der strander nok både dette og andre pragmatisk­e forslag som kunne skapt større samling om asylpoliti­kken.

Når Venstre, Høyre og Frp skal forhandle om regjerings­samarbeid, bør det vaere relativt grei skuring å bli enige om et eller annet som har med integrerin­g å gjøre. Alle er for god integrerin­g.

Men å gi opp kampen om å redusere innvandrin­gen? Det vil for Frp vaere å si nei takk til høy velgeropps­lutning. Derfor har ikke partiet noe ønske om å dempe uenigheten om asyl og annen innvandrin­gspolitikk.

Å få Venstre, og på sikt KrF, med i regjeringe­n er viktig for Frp, fordi det øker sannsynlig­heten for at de sitter i regjering frem til neste valg. Protestpar­tiet har fått smaken på utøvende makt.

Enighet trengs for å bevare makten nå. Men når det lakker og lir mot valgkamp, er det uenighet som gjelder for Frp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway