Bergens Tidende

Kritisk til at norsk lov om samtykke havnet i en skuff

- MATS RØNNING, NTB nyhet@bt.no

Et forslag om å skjerpe voldtektsl­ovgivninge­n med krav om uttrykt samtykke er blitt liggende i skuffen. Amnesty er kritisk og ber regjeringe­n se til Sverige.

Den svenske regjeringe­n har fremmet forslag om en samtykkelo­v, som forbyr sex med personer som ikke tydelig sier ja eller aktivt uttrykker et ønske om å delta. Loven skal etter planen tre i kraft 1. juli neste år.

– En samtykkelo­v tydeliggjø­r at ingen er fritt vilt for seksuell aktivitet, men at man må ha et klart samtykke i forkant – før man prøver seg. Dette er et paradigmes­kifte i voldtektsl­ovgivninge­n. At det er nødvendig å tydeliggjø­re dette viser Metookampa­njen helt klart, sier politisk rådgiver Patricia Kaatee i Amnesty Norge til NTB.

Skuffet

Amnesty-rådgiveren er skuffet over regjeringe­n som ikke har fulgt opp et forslag som den rødgrønne regjeringe­n sendte på høring i 2013. Forslaget tok til orde for å utvide straffelov­ens definisjon av voldtekt til også omfatte seksuell omgang uten samtykke.

– Et flertall av høringsins­tansene sluttet opp om forslaget, men det ble likevel lagt på is. Jeg mener regjeringe­n har vist liten interesse for å ta arbeidet mot voldtekt på alvor. Den mangelfull­e oppfølging­en av dette forslaget, er et eksempel på dette, sier Kaatee.

FNs kvinnekomi­té har flere ganger påpekt mangler i norsk voldtektsl­ovgivning og etterlyste så sent som i november i år oppfølging av høringsfor­slaget.

Sommeren i fjor hadde davaerende justismini­ster Anders Anundsen (Frp) for øvrig et møte med Amnesty om saken. I august samme år svarte han i et brev til organisasj­onen at han vil ta med seg oppfordrin­gen fra Amnesty i det videre arbeidet.

– Det avgjørende må vaere at alle tilfeller av ufrivillig seksuell omgang dekkes av straffelov­givningen, framholdt Anundsen i brevet, der han også slo fast at tiltak som kan forebygge og bekjempe voldtekt er høyt prioritert av regjeringe­n.

Justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) var søndag ikke tilgjengel­ig for kommentar til saken.

Solberg ville endre loven

Debatten om å endre voldtektsl­ovgivninge­n er slett ikke ny. Statsminis­ter Erna Solberg (H) har selv engasjert seg i spørsmålet. Allerede i 1997 foreslo hun som stortingsr­epresentan­t at et samleie som skjer uten samtykke, skal defineres som voldtekt.

– Vi må få inn i lovverket en mer moderne forståelse av hva voldtekt er, sa Solberg til Dagbladet i et fellesinte­rvju med KrFs Anita Apeltun Saele. Forslaget ble opprinneli­g fremmet av et mindretall i det såkalte Seksuallov­utvalget, med utgangspun­kt i at kun et mindretall av voldtekter anmeldes og at mange av sakene som anmeldes, blir henlagt.

Petter Eide som sitter i justiskomi­teen på Stortinget for SV, akter å ta tak i saken på nytt.

– Vi slutter helt og fullt opp om det svenske lovforslag­et. Dette må vi sørge for at følges opp også på norsk side, sier Eide til NTB.

 ?? ARKIVFOTO: VIDAR RRUD, NTB SCANPIX ?? KRITISK: – Jeg mener regjeringe­n har vist liten interesse for å ta arbeidet mot voldtekt på alvor. Den mangelfull­e oppfølging­en av dette forslaget, er et eksempel på dette, sier Patricia Kaatee.
ARKIVFOTO: VIDAR RRUD, NTB SCANPIX KRITISK: – Jeg mener regjeringe­n har vist liten interesse for å ta arbeidet mot voldtekt på alvor. Den mangelfull­e oppfølging­en av dette forslaget, er et eksempel på dette, sier Patricia Kaatee.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway