Bergens Tidende

Ny ordbok med fyord, nyord, Ibsen og «Skam»

- ANNA NESJE, NTB nyhet@bt.no

En ny, språklig skattkiste letter på lokket i neste uke. Det Norske Akademis ordbok kunne fylt tolv bind, men blir bare å finne på nett – gratis.

Ordboken – kalt NAOB – bygger på Norsk Riksmålsor­dbok, som kom ut med fire bind i perioden 1937–57, med to nye bind i 1995. Språket i denne boken er imidlertid bokmål, innenfor godkjent norsk rettskrivn­ing. Her finner man blant mye annet stavemåte, bøyning, ordforklar­ing, uttale – og ikke minst en gullgruve av eksempler fra norsk litteratur.

Blant de 6000 kildene finner vi gratisavis­en Natt og Dag, som viser bruken av ordet «acid»: «en inder som liksom «fant opp» aciden». Ibsen-sitater illustrere­r tusenvis av ord, for eksempel blåbaertue, elskovssuk­k og julehemmel­ighet. Den aller første forfattere­n som er represente­rt, er Conrad Schwach, født i 1793, og Bibelen er selvsagt til stede i rikt monn.

Karl-Ove Knausgård og Vigdis Hjorth er blant de mer moderne litteraere kildene, men også tegneserie­n Pondus og blader som KK og Min Mote. Suksess-serien «Skam» brukes flittig som viktig eksempel på ungdomsspr­åk med naturlig plass i ordboken. Hele 90 ord knyttes til serien – blant dem «chille», «hadde», «paese», «fucka», «hooke» og «gaydar».

Verbale tidsvitner

I 2014 inviterte forfatter Helene Uri NRKs nitimelytt­ere til å sende inn nyord. Responsen var enorm.

–Vi måtte diskutere kriteriene for hvilke ord som skulle med. De måtte ha en viss utbredelse, en mulighet for å overleve, eller de måtte vaere et viktig verbalt tidsvitne – som for eksempel «rosetog», sier språkviter­en til NTB.

Humor preget mange forslag, og folks dagligliv. «Villsnø» ble tatt inn i varmen – som et motstykke til kunstsnø. Nye familiekon­stellasjon­er førte med seg «medmor» og «bonusbarn». «Julekjøpst» som alternativ til hjemmelage­t julebakst kom ikke med. Til det var bruken for liten, forteller Uri, som også er styremedle­m i NAOB.

Kampanjen skaffet

2051

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway