Bergens Tidende

Det Norske Akademis ordbok

-

nyord til NAOB, og Uri håper folk fortsetter å komme med nyord.

– Det er jo meningen at ordboken skal vaere levende og i kontinuerl­ig utvikling, sier hun, men understrek­er at det da trengs midler til å satse videre.

Det er Kulturdepa­rtementet som har finansiert prosjektet så langt – med 80 millioner kroner – godt hjulpet av private aktører, som har bidratt med 20. Ifølge prosjektle­der Petter Henriksen, tidligere hovedredak­tør for Store norske leksikon, er finansieri­ngen videre foreløpig usikker.

Fyord skal med

Ordboken har som mål å favne hele språket. Altså skal tabuord og omdiskuter­te uttrykk også med, understrek­er Henriksen overfor NTB.

– Det heter seg at det skal ikke stå «neger» lenger i ordbøker, men det skal det i høyeste grad! Det skal vaere oppslagsor­d, og så skal det vaere tydelige markører som forteller at det oppfattes nedsettend­e, at det er foreldet og den typen ting, sier Henriksen.

– Ikke minst for dem som ikke er fortrolig med norsk, er det viktig at disse ordene er med, og at det fortelles når de ikke brukes og hvorfor de ikke brukes, sier han.

Det samme gjelder fremmedord og gamle ord, som det fins tusenvis av i samlingen.

Engelsk er lov

NAOB er en såkalt deskriptiv ordbok når det gjelder utvalg av ord. Den beskriver språket slik det brukes. Altså er også ord og uttrykk fra engelsk med, hvis de brukes som en naturlig del av norsk. Det gjelder for eksempel faguttrykk som «controller», «supplyskip» og «case». Det blir opp til hver enkelt om man vil bruke de engelske termene, eller om man vil bruke norske avløserord, som ofte er oppgitt.

– Vi tar overhodet ikke stilling til om vi liker ordet, eller om det burde bli avløst av et norsk ord. Er det i bruk i norskspråk­lige sammenheng­er ofte nok, og uten at man setter anførselst­egn rundt hver gang, så er det med, sier Petter Henriksen.

Fra 21. desember kan du selv slå opp og utforske ordboken på NAOBs nettside. Juleferien kan komme godt med. Du kan søke i fritekst, og den ene artikkelen leder raskt til den neste, og den neste, og den neste. Redaksjone­n vil gjerne ha tilbakemel­dinger.

 ??  ?? Inneholder 225.000 artikler og 70 millioner tegn, som i en bokutgivel­se ville fylt 12 bind.NAOB inneholder over3.500 nyord, det vil si ord som er kommet inn i språket i den senere tid, og/eller etablert seg på 2000-tallet.S er den suverent mest populaere enkeltboks­taven – 15 prosent av artiklene starter på S.X er den minst brukte bokstaven, med bare 48 artikler. Dernest følger Q(61) og Z (141).Det er flest ord som har sitt opphav i tysk og varianter av tysk, over 13.000 totalt. Mange andre lånord kommer fra latin og engelsk (begge over 10.000), fransk, gresk og italiensk.NAOB sporer over 7000 enkeltord tilbake til norrønt, mens over 2.500 stammer fra dansk, mer enn 1.800 fra svensk og omtrent 200 fra islandsk. Bare 33 ord har opphav i samisk.Ordboken har kostet 100 millioner kroner, 80 millioner fra Kulturdepa­rtementet og 20 millioner fra private bidragsyte­re, blant dem Stiftelsen Fritt Ord.Lanseres 24. januar, men blir å finne gratis på nett allerede 21. desember 2017. ENORM RESPONS: – Vi måtte diskutere å overleve, eller de måtte vaere et viktig v
Inneholder 225.000 artikler og 70 millioner tegn, som i en bokutgivel­se ville fylt 12 bind.NAOB inneholder over3.500 nyord, det vil si ord som er kommet inn i språket i den senere tid, og/eller etablert seg på 2000-tallet.S er den suverent mest populaere enkeltboks­taven – 15 prosent av artiklene starter på S.X er den minst brukte bokstaven, med bare 48 artikler. Dernest følger Q(61) og Z (141).Det er flest ord som har sitt opphav i tysk og varianter av tysk, over 13.000 totalt. Mange andre lånord kommer fra latin og engelsk (begge over 10.000), fransk, gresk og italiensk.NAOB sporer over 7000 enkeltord tilbake til norrønt, mens over 2.500 stammer fra dansk, mer enn 1.800 fra svensk og omtrent 200 fra islandsk. Bare 33 ord har opphav i samisk.Ordboken har kostet 100 millioner kroner, 80 millioner fra Kulturdepa­rtementet og 20 millioner fra private bidragsyte­re, blant dem Stiftelsen Fritt Ord.Lanseres 24. januar, men blir å finne gratis på nett allerede 21. desember 2017. ENORM RESPONS: – Vi måtte diskutere å overleve, eller de måtte vaere et viktig v

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway