Bergens Tidende

Bergensk vikarbyrå granskes i Litauen

Skattemynd­ighetene i Litauen mener helsevikar­byrået Orange kan ha fått feilaktig skattefrad­rag. Saken er knyttet til språkoppla­eringen vikarene har fått.

- NINA SELBO TORSET nina.selbo.torset@aftenposte­n.no HENNING CARR EKROLL ANDREAS BAKKE FOSS

eVåren 2013 får Aleksandra Buceliene jobb i det litauiske søstersels­kapet til bergensbas­erte Orange Helse,en av Norges største, private leverandør­er av helsevikar­er.

Om få måneder skal hun dekke opp for ferieavvik­ling og fravaer på et norsk sykehjem, men først må hun laere seg norsk. Opplaering­en tar hun på Oranges egen språkskole i hjemlandet Litauen. Hun får ikke lønn, men et stipend hvis hun består eksamen. Det selve språkoppla­eringen koster, blir senere trukket fra lønnen hennes.

Orange-vikarene som har fått språkoppla­ering, er blitt trukket 2,35 euro for hver ordinaere time de har jobbet i Norge. Arbeidsgiv­eren har kalt det et studielån.

Etter 1850 timer har de jobbet inn det de har skyldt arbeidsgiv­eren: rundt 40.000 kroner.

I årene 2013-2015 har de litauiske selskapene under Orange-paraplyen kostnadsfø­rt rundt 22 millioner kroner for språkoppla­ering.

De har dermed fått fradrag i skatteregn­ingen. Samtidig har de trukket sine ansatte i lønn for det kurset har kostet. Med andre ord kan selskapene i Litauen ha fått feilaktig skattefrad­rag for en kostnad som i alle fall delvis er båret av de ansatte.

Det bekrefter skattemynd­ighetene i Litauen overfor Aftenposte­n og den litauiske nettavisen 15 min, som Aftenposte­n har samarbeide­t med gjennom dokumentle­kkasjen Paradise Papers.

Dialekt

– Dersom selskapet reduserer kostnaden for språkoppla­ering via de ansattes lønn, kan ikke disse kostnadene gi skattefrad­rag for selskapet, sier Eglè Ramanauski­enè, direktør ved den litauiske skatteetat­en.

Orange-ledelsen har ikke svart på spørsmål fra Aftenposte­n om hvor stor andel av kostnadene selskapene har fått dekket gjennom lønnstrekk. Vi kan dermed ikke si hvor mye selskapet kan ha fått i feilaktig skattefrad­rag.

Da Aleksandra Buceliene senere kommer til et sykehjem i en kommune i Rogaland, sliter hun med å forstå dialekten.

– Vi hadde laert bokmål på kurset. Dialekten hørtes helt annerledes ut. Da jeg prøvde å snakke, føltes det som det stoppet helt opp, sier Buceliene til Aftenposte­n.

Arbeidskon­trakten med Orange sier hun ikke kan slutte før det har gått to år, men etter sommeren sier hun likevel opp. I likhet med flere andre ender hun derfor opp i en rettstvist med sin tidligere arbeidsgiv­er.

Aftenposte­n har sett dokumentas­jon på minst 11 rettssaker der Orange krever tilbakebet­aling av språkkurse­t. Selskapet har vunnet hver gang og kunnet kreve tilbake tilsvarend­e 412.000 kroner totalt.

Avtale om tilbakebet­aling

– Lønns- og arbeidsvil­kår får ikke noen juridisk betydning for disse sakene. De reduseres til et enkelt spørsmål om kontraktsb­rudd, sier Sara Bell, leder for Fagforbund­et i Bergen. Hun har fulgt Orange tett de siste årene.

Orange-sjef Nils Kristian Paulsen, sier det er alltid beklagelig at uoverensst­emmelser mellom arbeidstag­er/studenter og arbeidsgiv­er ender i rettsappar­atet.

– På den annen side viser dette også at studentene har en lav terskel for å gå til det litauiske rettsappar­atet for å kreve en uhildet prøving av sine studie- og arbeidsbet­ingelser, og det må jo selvfølgel­ig alle ha en rett til, sier han.

I dag er tilbakebet­alingsordn­ingen endret. Orange-vikarene trekkes ikke direkte i lønn for språkoppla­eringen, men inngår i stedet en avtale med språkskole­n om tilbakebet­aling. Litauiske skattemynd­igheter bekrefter at de undersøker vikarbyråe­t, men vil ikke gå inn i detaljer. De har fått utlevert skatteinfo­rmasjon fra andre lands myndighete­r, men vil ikke si om det kommer fra Norge. Orange har også virksomhet i flere andre land.

– Etter alle de påstandene som er fremkommet i media de siste ukene, har vi full forståelse for at skattemynd­ighetene kontakter oss. Vi kommer til å følge våre interne rutiner ved en eventuell skatterevi­sjon på lik linje med tidligere revisjoner og vi vil fremlegge ønsket dokumentas­jon, skriver Orange-sjefen i en e-post.

Siden 2008 har Orange Group Baltic leid ut rundt 1200 østeuropei­ske helsevikar­er til norske kommuner via sitt tidligere søstersels­kap Orange Helse i Norge.

Selskapets virksomhet skal i fjor ha blitt flyttet til en litauisk avdeling av det norske aksjeselsk­apet Orange Helse. Vikarbyråe­t har hatt avtale med over 200 norske kommuner og helseforet­ak de siste ti årene.

– Tapte nesten alt

I løpet av sommeren Aleksandra Buceliene jobbet i Norge, tjente hun 62.500 kroner, ifølge rettspapir­ene. Fordi hun sluttet før det hadde gått to år, måtte hun betale tilbake over halvparten, 37.600 kroner. I tillegg kom advokatutg­iftene og en tilleggssk­att til Norge.

– Jeg tapte nesten alt, sier hun.

I dag har hun nedbetalt all gjeld til sin tidligere arbeidsgiv­er.

Vi hadde laert bokmål på kurset. Dialekten hørtes helt annerledes ut. Aleksandra Buceliene

 ??  ?? FAKSIMILE: Fra Bergens Tidendes førsteside 29. november.
FAKSIMILE: Fra Bergens Tidendes førsteside 29. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway