Bergens Tidende

Den store nedturen

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Danmark.

Frankrike 4 x 2 min., Norge 1 x 2 min.

Norge har fått en knockout som vil kjennes i lang tid fremover.

– Vi taper for et bedre lag. Vi kommer ikke opp på vårt nivå, sa landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n til TV 2.

Advarte før kampen

Hergeirsso­n hadde på forhånd advart mot at det ville bli en tøff kamp. Ikke så mange trodde på det etter at Norge hadde knust Russland i kvartfinal­en og Nederland i semifinale­n med tilsammen 66-40 i målforskje­ll.

Nå skulle desserten spises, og det skulle smake godt.

Alt var klart med tusenvis av norske tilskuere, statsminis­ter Erna Solberg og kulturmini­ster Linda Helleland satt på tribunen. De hadde kommet ned for å vaere med på feiringen.

Men da kampen ble blåst av var det spillerne i hvitt som kastet seg ned på banen for å feire. De skal i tillegg arrangere EM neste år, og ble en perfekt opptakt.

– Det er tungt. Vi har spilt veldig bra i store deler av mesterskap­et, og så får vi det ikke helt ut her, sier Stine Bredal Oftedal.

Hun fikk det ikke til da det gjaldt, og misbrukte en rekke muligheter i den høydramati­ske finalen. Det preget henne etterpå.

–Jeg er skuffet over meg selv, over at jeg ikke klarer å bidra bedre. Jeg føler at jeg har litt skyld, sier hun.

De norske sto med tårer i øynene. Det var så uventet. Norge hadde riktignok fått en smell mot Sverige i innledning­en, men det var jo bare en liten advarsel i gruppespil­let, som ikke betydde all veden.

– Vi tok ikke ballene i dag. Alle har en del av ansvaret, sa Katrine Lunde i pressesone­n om Norge-keepernes prestasjon­er.

Frankrike vant målvaktkam­pen ganske klart. Det ble også avgjørende.

– Målvaktene var et stykke unna i dag. Det samme kan man si om skudduttel­lingen, sier Thorir Hergeirsso­n.

Frankrike var aggressive fra start, tok kommandoen og ledelsen, før Norge skjerpet seg.

Stine Bredal Oftedal, som hadde blitt kåret til mesterskap­ets mest verdifulle spiller allerede før denne kampen, laget bare ett eneste mål i kampens første 30 minutter. Da laget gikk til pause, var sifrene 11-10 til Frankrike. Var noe i gjaere?

Det skulle bli ulidelig, akkurat slik håndballfo­lket egentlig ønsker seg, men da med happy ending. Det kunne ikke blitt mer dramatisk.

Fransk betongmur

De møtte en fransk betongmur, og ut over i andre omgang var det nesten bare Veronica Kristianse­n som klarte å finne noen hull.

De skjønte tegningen mot slutten, som de fleste andre.

Det skulle ha blitt Norges fjerde VM, gull, etter seirer i 1999, 2011 og 2015. Kanskje ble dette revansjen som Frankrike fikk etter den uforglemme­lige finalen på Lillehamme­r for 18 år siden.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX ?? Tilskuere: 11.261Norge: Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø, Silje Solberg – Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristianse­n 7, Stine Skogrand, Heidi Løke 3, Vilde Mortensen Ingstad, Nora Mørk 7, Stine Bredal Oftedal 1, Kari Brattset 2, Emilie Christense­n, Amanda Kurtovic, Camilla Herrem, Sanna Solberg 1, Marit Røsberg Jacobsen.Toppscorer­e Frankrike:Houette 4.Dommere: Line Hansen/Carina Christians­en,Utvisninge­r:Allison Pineu og Manon SKUFFET: – Målvaktene var et stykke unna i dag. Det samme kan man si om skudduttel­lingen. Det var landslagst­rener Thorir Hergeirsso­ns oppsummeri­ng av VM-finalen.
FOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX Tilskuere: 11.261Norge: Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø, Silje Solberg – Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristianse­n 7, Stine Skogrand, Heidi Løke 3, Vilde Mortensen Ingstad, Nora Mørk 7, Stine Bredal Oftedal 1, Kari Brattset 2, Emilie Christense­n, Amanda Kurtovic, Camilla Herrem, Sanna Solberg 1, Marit Røsberg Jacobsen.Toppscorer­e Frankrike:Houette 4.Dommere: Line Hansen/Carina Christians­en,Utvisninge­r:Allison Pineu og Manon SKUFFET: – Målvaktene var et stykke unna i dag. Det samme kan man si om skudduttel­lingen. Det var landslagst­rener Thorir Hergeirsso­ns oppsummeri­ng av VM-finalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway