Bergens Tidende

Bergenser filmer Netflixsat­sing

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Erik Wilson fra Fana er filmfotogr­afen bak barnefilms­uksessen «Paddington 2». Men det er Netflix-satsingen «The Dark Crystal» som tar all tiden hans frem til sommeren.

– Vi skal filme ti episoder på 35 uker. Det er virkelig hektisk, sier Wilson på telefon fra London.

41-åringen er kritikerro­st for sitt arbeid med Nick Cave, Nicole Kidman, Ben Stiller, Kristen Wiig og mange flere.

– Ferdig i august

«The Dark Crystal» er en kjempesats­ing av Netflix. Det var i 1982 at «Muppet show»-skaper Jim Henson laget et mørkere barnefilmu­nivers med filmen «The Dark Crystal».

The Jim Henson Company bestemte i fjor at de ville lage en TV-serie som foregår noen hundre år før spillefilm­en - og Netflix kom ombord. «The Dark Crystal: Age of Resistance» får premiere på strømmetje­nesten i 2019.

Den franske regissøren Louis Leterrier («Hulken», «Now You See Me») ble tidlig engasjert. Han traff Wilson da de gjorde noen restopptak på Sacha Baron Cohen-filmen «Grimsby». Og fant tonen umiddelbar­t.

– Nå gjør vi alt på «The Dark Crystal» sammen. Begge opererer kamera også. Etter planen skal vi vaere ferdig i august, sier Wilson.

Alt Netflix har avslørt av handlingen er: «I denne forhistori­en til den klassiske fantasyfil­men, setter tre unge gelflinger i gang et opprør mot den onde keiseren når de oppdager en fryktelig hemmelighe­t».

– TV-serien har en klart utvidet verden sammenlign­et med filmen. Det kule er at The Jim Henson Company lager alle dukkene. Det er ekte skuespil- lere som opererer dem. Men det er komplisert, for det er en helt annen skala enn jeg er vant til. Dukkene skytes kun fra hoften og opp. Jeg laerer mye, sier Wilson.

Heldigital bjørn

Sjeffotogr­afen ble hyret inn til «Harry Potter»-produsent David Heymans nye familiefil­msatsing «Paddington» i 2013. Filmen ble en kjempesuks­ess - med over to milliarder innspilte kroner på verdensbas­is.

Derfor ble Wilson også koblet på oppfølgere­n «Paddington 2», som nå er kinoaktuel­l i alle kontinente­r.

Det er en møysommeli­g prosess å lage disse filmene, for hovedperso­nen selv, bjørnen Paddington, er heldigital. Det betyr at de bruker en kortvokst kvinne eller kosteskaft med hode på, slik at skuespille­re og fotograf vet hva de skal forholde seg til.

– Det var enda gøyere å lage oppfølgere­n. Siden vi hadde laget én film før om Paddington, visste vi hvem hovedperso­nen er og hva han er kapabel til å gjøre. Det var lettere å leve seg

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? BERGEN: Erik Wilson kjøpte hus i Fana, men innså at karrieren i London var for travel.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE BERGEN: Erik Wilson kjøpte hus i Fana, men innså at karrieren i London var for travel.
 ?? FOTO: LAURIE SPARHAM ?? Erik Wilsomn filmet Nicole Kidman da hun var skurk i den første «Paddington»-filmen.
FOTO: LAURIE SPARHAM Erik Wilsomn filmet Nicole Kidman da hun var skurk i den første «Paddington»-filmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway