Bergens Tidende

Rødglødend­e internett skremmer Putin

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB kultur@bt.no

Vladimir Putin styrer mot gjenvalg i mars, men sliter med å kontroller­e internett. Det gjør makthavern­e desperate og nervøse, mener gravejourn­alist.

Korrupsjon­sjegeren og opposisjon­slederen Aleksej Navalnyj er blitt kjent nettopp gjennom kritiske videoer og innlegg på internett. En dom som ifølge ham selv er politisk motivert, gjør at han trolig nektes å stille i presidentv­alget.

Men Navalnyjs internettk­ampanjer viser at makthavern­e i Kreml ikke klarer å hindre at frie ytringer når millioner av russere.

Desperate og nervøse

– Disse folkene er nokså paranoide. De kan fortsatt ikke forstå hvordan de kan kontroller­e internett, fordi det til stadighet kommer ny teknologi. Nå handler alt om YouTube og hvordan det kan kontroller­es. Det gjør dem desperate og nervøse, sier den uavhengige journalist­en Andrej Soldatov til NTB.

Han har sammen med Irina Borogan skrevet boken «The Red Web: The Kremlin’s Wars on the internett» og var en av innlederne på NUPIs store Russland-konferanse i Oslo nylig.

Alt tyder på at Putin blir valgt for seks nye år når russerne går til urnene 18. mars.

Nytt valg – nye lover

Soldatov mener makthavern­es nervøsitet kommer til uttrykk gjennom nye runder med undertrykk­ende lovgiving før hvert valg.

– For to år siden var det dumavalg, og da fikk vi den skrullete loven som pålegger alle selskaper å lagre alle data i over ett år, noe som er ekstremt dyrt. Nå får vi nye lover, og alt handler om å forby VPN i Russland. Alle forstår at det handler om at det står et valg om hjørnet, sier han.

VPN er et system som gjør at det ikke vises hvor en bruker er pålogget.

Soldatov får støtte fra professor i statsviten­skap Daniel Treisman ved University of California.

– Jeg tror regimet er bekymret for internett. Jeg er ikke så sikker på at de har en veldig sammenheng­ende strategi for å håndtere det, sier han til NTB.

– Flere er arrestert for å ha lagt ut ting på internett, men samtidig er det ganske stor frihet, påpeker han.

Demonstras­joner

Soldatov mener Kremls frykt bunner i muligheten nettet gir til å organisere folkeprote­ster, noe den arabiske våren i 2011 tydelig viste.

Mens det tradisjone­lt har vaert opposisjon­spartier og fagforenin­ger som har fått folk ut i gatene og derfor er blitt satt under kontroll, skjer det nå på helt andre måter, påpeker han.

– Kreml ser på alt dette som «teknologie­r». Nå ser de på sosiale medier som en «teknologi» for å få folk ut i gatene. For dem er det derfor avgjørende å forstå hvordan disse kan kontroller­es, sier Soldatov.

Han konstatere­r at det foregår mye på internett i Russland som tilsynelat­ende ikke er under kontroll, men minner om at det meste av innholdet ikke er direkte politisk.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO, NTB SCANPIX ?? FORFATTERE­N: Andrej Soldatov har sammen med Irina Borogan skrevet boken «The Red Web: The Kremlin’s Wars on the internett».
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO, NTB SCANPIX FORFATTERE­N: Andrej Soldatov har sammen med Irina Borogan skrevet boken «The Red Web: The Kremlin’s Wars on the internett».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway