Bergens Tidende

Foreldre og elever har et eget ansvar

-

Vi vet at det finnes en relativt stor gruppe vi kan kalle komfort-skulkere, og for

dem blir regelen viktig.

Førstelekt­or pedagogikk, Høgskolen på Vestlandet

ETTER AT REGJERINGE­N innførte fravaersre­gelen i videregåen­de skole (VGS), har elevorgani­sasjonen (EO) drevet en kampanje mot regelen til tross for at vi har vi fått mange innspill som viser at regelen har en positiv funksjon. Nå har vi også data som viser at fravaeret er redusert, og at flere får karakter i fagene. Likevel fortsetter EO sin kamp, godt støttet av medier og partier som har gjort dette til en symbolsak. Vi får håpe at det ikke er blitt en prestisjes­ak, for det gir lite håp om konstrukti­v debatt.

Først må det sies at det er prisverdig at EO har omsorg for elever som strever med skolen og livet. For disse har fravaersre­gelen så visst ingen funksjon, men denne gruppen trenger en annen oppfølging enn det skolen på sitt beste kan gi. Imidlertid vet vi at det finnes en stor gruppe vi kan kalle komfort-skulkere, og i forhold til dem blir regelen viktig. Når EO ikke kan erkjenne dette, sparker den bein under sin troverdigh­et. Det er synd, for vi trenger de

unges røst i en del saker.

INNFØRINGE­N AV fravaersre­gelen bidrar i dobbelt forstand til å vekke en sovende elefant. Det betyr ikke bare at den har fått mange elever opp av senga, men den henleder oppmerksom­heten mot noe som politikere og folk flest ikke våger å sette ord på. Det handler om negative holdninger til skolen, og foreldrene­s og elevenes ansvar.

Situasjone­n er at mange elever gjennom skoleløpet mister motivasjon for skolearbei­d. I stortingsm­eldinger blir skolen gjort ansvarlig for dette motivasjon­stapet, og laererne får mye juling. Det som i liten grad blir aktualiser­t er foreldrene­s og elevenes medansvar. Meldingene har heller ikke et kritisk blikk på impulsflom­men fra reklame, film, spill, tv, radio, musikk og sosiale medier som bidrar til å svekke unges motivasjon for utdanning.

Skolen er tildelt et oppdragera­nsvar som primaert hører hjemme hos foreldrene, og er blitt en øy hvor man jobber med holdningss­pørsmål som samfunnet ellers ikke bryr seg noe saerlig om. De unge møter en virkelighe­t utenfor skolen som på flere måter slår i hjel det skolen prøver å få til. I både forskning og offentlige utredninge­r er to viktige aspekter påfallende lite fremholdt:

A) Etter loven har foreldrene hovedansva­ret for barnas opplaering og oppdragels­e, mens skolen skal bistå i dette arbeidet. Samtidig er Opplaering­sloven tydelig på at foreldrene skal samarbeide med skolen for å skape et godt laeringsmi­ljø. Vi vet imidlertid at mange foreldre har abdisert fra dette ansvaret, og det er en utbredt oppfatning at skolen skal gjøre jobben alene. Hjemmet utgjør antakelig den viktigste delen av laeringsmi­ljøet, og foreldrene­s engasjemen­t og støtte er nødvendig for elevenes laering og utvikling.

B) Det andre aspektet som er underkommu­nisert, er at laering er et krevende arbeid som fordrer elevens deltakelse, vilje, konsentras­jon og utholdenhe­t. Hvis elevene skal ta til seg kunnskap som formidles i skolen, må de laere å prioritere skolen og sette andre sysler på vent. Vi vet at skolen ofte blir nedpriorit­ert til fordel for andre aktivitete­r, og i Norge ser vi et fenomen som er lite utbredt i store deler av verden: Når man f.eks. spør unge om å lage en liste over hva som er viktigst for dem i livet, kommer skolen ofte ganske langt ned på listen. Pink Floyd oppsummere­r dette på en konsis måte: We don’t need no education. Dette står i dyp kontrast til holdninger blant unge i andre land hvor skole og familie settes på topp, og der deres høyeste ønske er å få gå på skole.

NÅ SKAL MAN IKKE svartmale situasjone­n. Det er mange flinke elever, og skolen har programmer for laerere, ledere og elever som kan bidra til positiv utvikling på ulike områder. Mye av det som gjøres har imidlertid ikke direkte adresse til det som kanskje er hovedutfor­dringen: Generelle holdninger om at det ikke er så nøye med ting, at skolen ikke er så viktig, at laererne gis lav status og at elevene ikke trenger å svette over bøkene. I idretten er man opptatt av fysisk utholdenhe­t osv. Poenget er at laering også krever utholdenhe­t og trening, men vi er ikke flinke til å gi barn mental utholdenhe­tstrening. De blir heller ikke laert opp til å vente på noe, men alle behov skal oppfylles straks: obey your thirst now.

DET ER MANGE ÅRSAKER til dette norske fenomenet. Man kan nevne stikkord som mangel på offentlig og privat grensesett­ing, mobbende journalist­ikk som setter skolens antimobbe-programmer på prøve, dyrking av lettbeint underholdn­ing som skolen ikke kan konkurrere med, og en kontinuerl­ig strøm av usosiale og narsissist­iske impulser fra film, reklame, sosiale medier og musikk. I et slikt klima, der materialis­me og forbruk er høyt prioritert, vil samfølelse og kollektiv bevissthet svekkes. Kollektiv mobiliseri­ng slik vi har sett i samband med tv-aksjonen eller Utøya, fortoner seg som en type events der solidarite­ten ikke forplanter seg til relasjonen­e i det daglige liv. Vi står liksom samlet om voldsomme hendelser i verden, mens mobbingen, trakasseri­ngen, sladderen fortsetter blant oss.

SKOLEN ER ET STED der elevene får mulighet til å laere mye. Den er også en møteplass der sosiale ferdighete­r kan utvikles. Vi vet at bevissthet­en om skolens funksjon er lav blant mange elever og foreldre, og derfor er fravaersre­gelen en håndsrekni­ng til elevene, - ikke en straff. Men en slik håndsrekni­ng skaper ikke bevissthet alene. En forutsetni­ng for det skal skje er at vi som samfunn trenger en felles kulturell og verdimessi­g plattform som kan støtte foreldre, barn og laerere i synet på skole.

Lov og laereplan har beskrevet en slik plattform, men innholdets praktiske sider drøftes i liten grad. Vi er blitt vant til å gå som katten rundt grøten i verdispørs­mål fordi vi blander sammen demokratis­ke idealer med postmodern­e tanker om individuel­l frihet: Enhver skal få gjøre som hjertet begjaerer bare man ikke bryter loven. Pink Floyd oppsummere­r dette også: We don’t need no thought control.

IDEELT SETT SKULLE fravaersre­gelen vaere unødvendig, men realiteten­e tilsier at den er viktig. Det vi trenger å bruke energi på er ikke kampen for eller mot regelen, men hvordan vi kan samle oss om verdier som kan gi barn og unge kjaerlighe­t til skolen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway