Bergens Tidende

Hold stø kurs

-

Samfunnspl­anlegger i Arkitektgr­uppen CUBUS AS å takle klimautfor­dringene og andre miljøprobl­em, men den er også langt bedre samfunnsøk­onomisk. Tettere byer som ikke sprer seg utover, men bedre utnytter allerede bebygde områder og tunge samfunnsme­ssige investerin­ger krever forbedrete kollektivl­øsninger, at flere arbeidspla­sser flyttes inn i eller naert sentrum, at flere bor sentralt, at skoler, barnehager, sykehus og viktige kulturtilb­ud først og fremst bygges ut sentrumsna­ert. For det er her det store «vi» (uttrykt gjennom forslaget til kommunepla­n) ønsker at folk skal bo, arbeide, studere og ha mye av sitt fritidsliv. Kort sagt; med et bredt spekter av virkemidle­r forsøker man å legge til rette for at sentrum vokser og utvikler seg fremfor andre deler av byen.

Den nye kommunepla­nen viser dette «brutalt». En rekke tidligere utbyggings­områder på steder som Unneland, Arna og Hylkje, til dels ferdig regulerte, men som ikke passer inn i fremtidens samfunnstr­uktur, er foreslått tatt ut av planen.

DET ER, I MOTSETNING til enkelte påstander i debattinnl­egg i det siste, faktisk tungt forsknings­messig belegg for at gå og sykkelbase­rte byer er den beste måten å redusere bilbasert transport.

Det betyr ikke at privatbile­n ikke er en dyd av nødvendigh­et for mange, men på et samfunnsme­ssig nivå når felleskape­ts interesser har forrang, må bilbruken – selv om det er elbiler – klart begrenses, og vi må utvikle et samfunn der det blir langt enklere å klare seg uten daglig bilkjøring.

VI OKKER OSS OFTE over politikere som ikke styrer, som er utydelige og ikke tar ansvar. Bergen har på tvers av de siste byrådene, med bred politisk bakking fra blått til rødt, klart å utvikle en helhetlig bystrategi som er basert på nettopp en sterk komprimeri­ng av byen. Feilene fra forutgåend­e generasjon­er som bygde den spredte bilbyen skal rettes opp.

Uavhengig av hvor kraftig eller svak befolkning­sveksten blir, så ønsker en altså at i første rekke sentrum styrker seg - og dernest lokalsentr­a som Åsane sentrum, Nesttun, Lagunen, Oasen, Indre Arna og Vestkanten/Loddefjord. Det som ikke blir lokalisert til sentraene vil en ha plassert så tett på bybanetras­éen og bybanestop­pene som mulig.

BERGEN HÅVER NÅ INN statlige belønnings­midler for å ha blitt en av de flinkeste i den nasjonale miljøklass­en. Og samme staten har satt i gang et stort forskningp­rogram for å få frem bedre data på hvor dyrt det faktisk er å ha så spredte byer som for eksempel Bergen. Undersøkel­ser fra andre land viser at det er svaert mye av «skattebeta­lernes penger» som går til å drifte spredte byer – inkludert villaforst­eder med store hager.

Men fortetning er en krevende øvelse. Bergens utvidete sentrum mellom Mindemyren og NHH er ganske tettbygd allerede. Mye videre utbygging vil måtte foregå ved at villaer med hage blir gjort om til leilighets­bygg eller andre tettere boformer. Selvsagt hadde det vaert best om det meste av boligvekst­en kunne skje i havneområd­er, på parkerings­plasser og andre areal som det ikke er så krevende å ta i bruk. Men så enkelt er det ikke; også lite arealeffek­tiv boligbebyg­gelse, som villabebyg­gelse, må i noen områder benyttes. Havnesonen og jernbanens betydelige areal lar seg ikke frigjøre i en håndvendin­g, og foretnings­arbeidet kan ikke settes på vent i årevis.

ØKT TETTHET BEHØVER ikke å bety forsimplin­g. Tvert i mot; gjort på riktig måte kan mange områder få hevet kvalitet. Det at ting blir «tett og godt», eller vakkert og skikkelig krever først og fremst utbyggere med gode intensjone­r, flinke rådgivere, høy kompetanse og klare retningsli­njer på offentlig side. Og ikke minst visjonaere politikere som tør tenke og handle i lange linjer og får til samspillet mellom det offentlige og det private. Det siste har Bergen vaert velsignet med de siste 20 årene. Bergen har vaert mindre «tilfeldigh­etsby» enn mange av dem det er naturlig å sammenlign­e oss med.

Bekymringe­n for kvalitetet er høyst berettiget, men her som ellers er det viktig å holde tungen beint i munnen: Prinsippet fortetning er viktig og riktig, men måten fortetning­en gjennomfør­es på må vaere en levende diskusjon - slik den er akkurat nå. For gode forbilder for flott fortetning finnes, men da må vi i stor grad til andre byer eller litt tilbake i egen byhistorie. Til gjengjeld har Bybanen vunnet designpris­er i bøtter og spann.

 ??  ??
 ??  ?? OLA B. SIVERTS
OLA B. SIVERTS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway